В 52-ро ОУ: Когато детето казало, че го боли корем, нямало медик

Директорът на училището: 30 минути чакахме линейка
25 фев 2017 12:38, Елка Василева
134
В 52-ро ОУ: Когато детето казало, че го боли корем, нямало медик
Снимка: архив, Булфото

Инцидентът, при който 11-годишно момиченце почина след сбиване в 52-ро ОУ "Цанко Церковски",  е станал по време на междучасие, когато учителката не е била в класната стая.

 Директорът на училището в столицата Данчо Калапиш разказа пред Нова тв, че след инцидента детето не се е оплакало, че не се чувства добре.

  "Никакви признаци не е имало момиченцето на дискомфорт. Едва към 16.30 часа учителката е забелязала, че има промяна в настроението на детето и решава да го заведе до лекарския кабинет. Преди това тя е знаела, че имало инцидент, но не е имало признаци на видим проблем у детето", разказа директорът.

Още по темата

"В  16.30 часа в училището вече няма медицински специалист. Аз извиках спешна помощ, след като детето загуби съзнание и си глътна езика. 30 минути чакахме линейка. В рамките на тези 30 минути детето си гълташе езика три пъти.  Първият път езикът беше изваден от охранителя, а вторите два пъти – от родителите на момиченцето", обясни той.

"Нашето училище има право на медицински работник, който да работи 4 часа в училището. От бюджета на училището плащаме на медицинската сестра да работи още 4 часа, но тя работи от 8.00 до 16.15 часа. Това е много голям проблем във всяко училище с по-малко от 800 деца", коментира директорът.

"До 14.30 часа с децата бяхме навън. След това имаше междучасие. Когато се връщах от учителската стая, момиченцето ми обясни, че са се сбили с момчето. Тя го е ударила и той я е ритнал в корема. Тя не ми даде индикации,че й е лошо", разказа учителката Ваня Блъскова.

"Беше разстроена от това, че са се скарали. Помоли ме да я преместя на друг чин. Аз говорих с момчето и му направих забележка и след това започнахме часовете по самоподготовка. Към 16.30 часа видях, че момичето не е в настроение, отидох при нея и тя ми каза, че я боли корема", обясни учителката.

"За случката са информирани психологът ни и регионалното управление, предвижда се мобилната кризисна група да влезе в клас още в понеделник", заяви директорът на училището Динко Калапиш пред bTV.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


134
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
62
1
 
25
 
! Отговори
Кос преди 7 години
Всички деца търпят насилие в училище, и никой не се интересува- било нормално.Цялото общество е виновно за това състояние.Възрастните са по - защитени законово, отколкото децата.
61
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До ОоС тях трябва да се работи,както и с родителите им.
60
14
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Емии, пак гласувайте за ГЕРБ....
59
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Преди 89та във всяко училище имаше лекар и сестра. България беше 10 милиона. Днес при ЕС и еврпоатлантизма България е 7 милиона и е първа в свата по намаляване на населенеито.
58
6
 
18
 
! Отговори
Мен преди 7 години
Това се получава от глупави наредби за прием и реформи за детски градини и училища!! А норматива??Спазва ли се?А по колко деца с аутизъм набутват в детските градини и училища?!После бил виновен учителя, а??Докога, уважаеми ще търпим?
57
14
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Жалко за детенцето, но фактите са следните, в междучасието то удря момчето, то му отговаря с ритник...и за съжаление става най-лошото...абе хора, това са 11 годишни, недееспособни деца, а вие искате да линчувате, да разкъсвате и търсите виновни на всяка цена...не биваме, като общество !
56
1
 
23
 
! Отговори
Оо преди 7 години
Казах за такива *** със закон да бъдат отписвани от детските заведения!Да си гледат *** у тях!Не да убива други деца!Спешна реформа!!
55
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
От "РЕФОРМИТЕ" потърпевши са учителите и възпитаните деца."РЕФОРМИТЕ" и закончето на Миленчето Дамянова закрилят насилниците,*** и безхаберните им родители.Няма работещ механизъм,според който да адекватно да се санкционира насилието в училище.Те знаят,че са БЕЗНАКАЗАНИ.Идват,за да тормозят кротките деца и учителите.Нагли,безцеремонни,свикнали да получват,но нямащи представа какво е да дават и да се трудят.Съболезнования на родителите,Бог да прости детенцето. 88208
54
1
 
38
 
! Отговори
socialen преди 7 години
Било е добро, ученолюбиво, дисциплинирано момиченце и е търпяло, милото, до последно, когато се е оказало вече, за съжаление, че е твърде късно! Бог да го прости детенцето! Сила на родителите и роднините му! Голяма трагедия!
53
1
 
13
 
! Отговори
ало журналистите преди 7 години
В едната статия пише, че родителите са взели детето от училище и линейката е извикана от тях. В следващата, че директора ги е повикал. Кое е вярно?
52
5
 
37
 
! Отговори
пълна безнадежност преди 7 години
Дете убива дете в училище.И сега обществото се тюхка и вайка на кого да хвърли вината. На даскалите ли, те са си виновни за всичко по дифолт, на медицинската сестра в школото ли, на директора ли, на бързата бавна помощ ли? А вината е единствено и само на семейството, създало този малък убиец. Децата са огледало на родителите си. Хора с девиантно поведение раждат хиперактивни деца. А хиперактивността си е скрита психиатрична диагноза. Съболезнования за убитото момиченце...
51
0
 
29
 
! Отговори
Майка на ученик от52 преди 7 години
Аз не желая детето ми да учи в училище в което има побойник, грубиян и убиец ! Какво правим ?
50
1
 
23
 
! Отговори
АУДИ преди 7 години
Ондзи ден почина един познат,в 4;20 през нощта,никакво движение по улиците,на 3 км от сточна гара .ЧАКАЛИ линейката 1 час !!!!!! и човека издъхна в ръцете на хората..
49
44
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Нормално е по- силните деца да бият по-слабите, за да си знаят мястото и да не си отварят устата. А в случая това момиче само си е виновно, просто е станала грешка
48
1
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Не е нормално децата да се бият и ритат като зверове. Семейни ценности няма, семейно възпитание-също. Подивели и оскотели хора живеят и растат тук. Жалко за детето, но насилието вече е ежедневие и никой не се възмущава от това. Пълна деградация на човека.
47
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Лекар в училищата имаше птри социализма, сега е демокрация и няма лекар. Просто е, каквото сме избрали, това имаме или нямаме.
46
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
В тия училища не учат нищо а само си губят времето с междучасия и после излизат и стават безработни.
45
0
 
24
 
! Отговори
Аз пък се питам, преди 7 години
как линейка може да стигне до онези къщи в Кокаляне, намиращи се на улицата, постоянно запушвана от неправилно паркираните мерцедеси и беемвета на семейството на онзи Йоан?Нали четохте в други сайтове, че когато съсед се осмелил да потропа на вратата им, за да си преместят колите, та да може да се прибере, бащата и синове му налетели агресивно.Дошлите полицаи съставили акт на човека, защото се осмелил да хлопа на чужда врата след 22.00 ч., а нарушителите не били накарани да преместят колите си!
44
0
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
То и да имаше медицинска сестра в училището, едва ли щеше да разбере какво му е на детето преди да започне да повръща кръв. Без оборудване и без необходимата квалификация няма как да стане. Само се чудя с каква сила онова изчадие траябва да е ритнало това дете, че се стигнало да спукан далак? 10 годишно л.но., утре вдругиден ще коли по парковете други деца.
43
1
 
28
 
! Отговори
Етнически традиции преди 7 години
Но никой не е набил медицинския екип заради това, че линейката е дошла чак след половин час в училище, намиращо се в Бояна, за детенце, което е издъхвало! Дете на данъкоплатци!Затова пък, когато някое коняче от Столипиново или от Факултето кихне или пръдне, веднага викат линейка и ако тя дойде след 10 минути, считат, че е закъсняла и пребиват екипа, а линейката трошат. Какво им пука, нали тя е купувана с парите на данъкоплатците, а родителите на конячето данъци не плащат!