Гастарбайтери на борсата с обезщетения за по над 1000 лева

Работиш поне 9 м. зад граница и обезщетението по-добро от заплата!
4 мар 2017 07:30,
188
Гастарбайтери на борсата с обезщетения за по над 1000 лева
Снимка: архив Булфото

Над 1200 нашенци получават обезщетения за безработица над средната заплата, заради натрупан трудов стаж в чужбина. Завърналите се гастарбайтери получават обезщетение за безработица средно по 1179 лв. Това е с над 160 лв. повече от средната заплата у нас през 2016 г.

Според данни на Националния осигурителен институт (НОИ) най-висока сума през август миналата година са получавали гастарбайтерите от най-бедния регион у нас – Видин. Там средното обезщетение за безработица е било 1378 лв. На второ място са завърналите се от чужбина работници от Стара Загора, които са взимали средно по 1334 лв. В Сливен, Ловеч и Хасково трудилите се в чужбина са с най-ниските компенсации - между 800 и 900 лв., пише "Монитор"

В Кюстендил месечната помощ от чужбина варира от 1000 до 1500 лв., като заявления постъпват от работници, трупали опит в Англия, Португалия Франция, Швеция и Швейцария. На ден се получават по 75 лева и като изчислим 20 дни, сумата дори надхвърля 1000 лв., коментираха от НОИ – Кюстендил.

Доскоро 29-годишният кюстендилец Валентин работил във ферма за пилета в Англия. "Работих 9 месеца, сега тук ще си получа обезщетенията от над 1000 лв. Като ми изтече срокът на получаване на обезщетението, отново ще отида там“, категоричен е мъжът.

За сравнение средната сума, която са получавали нашенците със стаж само при български работодатели в края на 2016 г., е била 373 лв. Това означава, че с няколко месеца труд зад граница нашенците могат да си осигурят почти 4 пъти по-високо обезщетение в случай че останат без препитание.

По закон право на обезщетение имат осигурявалите за безработица поне 9 от последните 15 месеца. Компенсацията е равна на 60% от сумата, на която работниците са се осигурявали. Тъй като максималният осигурителен праг у нас е 2600 лв обезщетението не може да надхвърля 1560 лв. Така дори да се осигурявали на 2000 евро в продължение на цяла година, родните гастарбайтери не могат да получат повече от 1560 лв., ако решат да прехвърлят обезщетението си у нас.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


188
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
3
 
36
 
! Отговори
Циник преди 7 години
Какъв Булсатком бе...какви празници...какви малцинства!И един коментар няма връзка със статията - тотално сте изплющели!Много е просто - плащал си в чужбина осигуровки в пъти по-големи от българските - ползваш ги в България!И ромите не са от значение - колко от тях работят с договори навън? И ако - да - имат право да ползват каквото са плащали!
10
1
 
15
 
! Отговори
До 5 преди 7 години
Като Булсатком няма такива сметкаджии !Февруари 28 дена, обаче на 29- тия веднага спряха телевизията! Иначе затова че всеки месец от прекъсвания се събират по 3,4 дена без сигнал, не го смятат! Ще ги сменям!
9
11
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Да *** вчера на празника само едно момиче и то от друг произход ми честити празника не ги ли е срам патриоти бг доде се докарахме еи
8
10
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Да *** вчера на празника само едно момиче и то от друг произход ми честити празника не ги ли е срам патриоти бг доде се докарахме еи
7
3
 
5
 
! Отговори
Anonimen преди 7 години
Мислят за любов бе млади са
6
4
 
38
 
! Отговори
nkavrakov преди 7 години
Човек винаги трябва да се стреми да работи колкото се може по малко но за повече пари.Само тогава човека е човек.Иначе се принизява до животните.Подигравате се на малцинствата но евала им на тях,много са поддържат се един друг където и да са и успяват.Докато ние сме разединени един друг и затова ще си страдаме.
5
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Булсатком вие с коя кабеларка се правите на луди с оптиспринт ли или близо кои кого прави на луд мина празника качеството замина е за какво плащаме или орбител
4
8
 
35
 
! Отговори
Един преди 7 години
Забравих да споделя, един от тези брачеди знаете ли какво ми каза - " не мога да ви разбера вика вас българите, как може всеки ден да ходите на работа" , без коментар!
3
22
 
11
 
! Отговори
соцялно слаб депутат преди 7 години
За да се стимулира младите хора да не бягат в чужбина трябва цената на тока да скочи веднага с 100%,така българина ще мисли на първо как да си плати тока и ще бачка здраво, а не че заплатата му е малко.460 лв минимална заплата не ви ли стига да живеете охолно!
2
9
 
33
 
! Отговори
Един преди 7 години
Индианците са най-големите тарикати и затова имат повече от нас! Източват хем чуждите социални системи, хем нашата! Ама инститициите се усещат и предприемат мерки със скоростта на ***!*** нито плаща ток, нито вода и 1000 лв на месец не ги харесва!Като бачкам имам досег с тях и мога да ви кажа, че и за 50 лв надник не се хващат!
1
14
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
И това са повечето от малцинствата! Не стига, че политиците крадат държавата ами и тези, и то от нашия джоб!