Поптодорова се споразумяла с прокуратурата за "Кремът на Елена"

Така избегнала присъда от 3 месеца до 5 години
5 мар 2017 10:38, Анисия Иванова
183
Поптодорова се споразумяла с прокуратурата за "Кремът на Елена"
Снимка: Facebook

Бившият посланик на България в САЩ Елена Поптодорова се е разминала с опасността да получи присъда от 3 месеца до 5 години лишаване или ограничаване от свобода като се е възползвала от процесуалната възможност, позната у нас като споразумение с прокуратурата, научи "Монитор" от запознати с разследването.

При чисто съдебно минало най-често присъдата е условна, а само в по-редки случаи глоба, но глобата е запазена за крадците под 400 злоти, които се разследват не за престъпление, а за административно нарушение.

Съобщението на полската полиция, че българската гражданка, заловена да краде на летището "се е подложила на доброволно наказание" мина някак си между другото, тъй като и у нас има практика да наказват дребни крадци с плащане на троен или петорен размер на откраднатото, понякога дори без случаят да стигне до викане на полиция.

"Казусът с вашия дипломат е сериозно престъпление. В случая има престъпление, за което полският наказателен кодекс предвижда накзание лишаване от свобода от 3 месеца до 5 години. При маловажен случай извършителят подлежи на глоба, ограничаване или лишаване от свобода за срок от 1 години." - коментира анонимен източник от комисариата на полицията на летище "Фридерик Шопен" във Варшава.

Още по темата

Стойността на откраднатото от Елена Поптодорова според информацията на полската полиция е над 1600 злоти. "В случай като този, когато стойността е над 400 злоти, действително има престъпление, а не административно нарушение и случаят задължително минава през предварително производство. Една след като се съберат всички доказателства прокурорът взима решение за даване на лицето на съд", коментира Пьотр Махайски, един от водещите съдебни репортери в Полша.

На всяко едно лице, уличено в кражба, се предлага възможността за сключване на споразумение. Така се е случило и с Елена Поптодорова на 27 февруари т. г. когато към 15.30 е кацнала на летището във Варшава. След като е минала символичната "граница" с паспортен контрол и е установена самоличността й, бившият дипломат е била поканена дискретно за разговор с полицаите във връзка с предварително производство, по което заподозряна като крадец е била Поптодорова.

Българката, според официалното съобщение на полската полиция е признала вината си и се е съгласила на споразумение, което се състои в предлагане или приемане на определено наказание. Налице са били условията за споразумение - извършителката е възстановила щетите, като е върнала откраднатата стока, а за престъплението, за което е обвинявана се предвижда наказание под 10 години затвор.

Папката с разследването по случая "Поптодорова" все още се намира в полицията във Варшава и още не е внесена в прокуратурата. Това означава, че все още няма и произнасяне на съда за одобрение на споразумение с Елена Поптодорова, както и няма определен размер на глобата.

"Кремът на Елена" свърши

Имахме само една кутия от крема на "Герлен", но е продадена, на територията на цялото летище има само на "Заминаващи", но ако желаете можем да ви го поръчаме. Така обяснява момичето при касата на един от магазините на веригата "Аелия", която има верига от безмитни магазини за козметики на полските летища. Точно от такъв магазин на 24 февруари т. г. си тръгнала с кутия "Орхидея Империал" на "Герлен" и бившата ни посланичка в САЩ.

След "патрончетата" "Бич може" и крема "Пани Валевска" сега и кремът на френската компания се е превърнал в най-популярния козметичен продукт с "полска връзка". "Какво точно е станало, днес ме питаха и други българи, а вчера дори се обаждаха от България" - пита момичето.

Девойките не могат да повярват, че дипломат може да е посегнал да открадне. Случвали се кражби, крадяли и студенти и възрастни жени, но момичетата не знаят дали сред залавяните досега е имало други българки.

От "Крема на Елена" в Duty Free на летището в София "и  в склада няма". Най-скъпият козметичен продукт там е парфюм на "Том Форд" за 230 евро.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


183
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
118
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
За 27 г.некой хора откраднаха милиони и милиарди в Бг. , а сега за някъкви си кирливи 400 долара правиме световно известен проблем.
117
1
 
18
 
! Отговори
д-р Исня преди 7 години
Тя си е мислела, че е още в посолството! Смятайте какво е там! Бардак не, ами бащиния! След като спокойно си е тръгнала с крема по навик, мислейки си че и поляците са си вързали очите, значи ние сме егааати распасания двор! Как да ви плащам данъци, като те всички ви отиват по джобовете! КАК ДА ПЛАЩАМ Д А Н Ъ Ц И!
116
23
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Да е жива и здрава Елена.Няма българин който да не краде.Ние с това сме извесни по света.Това е скалъпена история.
115
4
 
5
 
! Отговори
образование, предста преди 7 години
Сега остава само К.Нинова да отиде да се дзепа на ЕС и Юнкер и сигурно ще си мислят, че "уж на високи постове, ама май не са "уред" жените им;-)) дългогодишни дипломатки от БСП крадат, зам.предс. на Интернационал се кара... ами да ги пуснем да се съюзяват с когото щат.. Ние в ЕС говорим по друг начин... не като в гората..И се оказва точно "вместо да ИЗПИШАТ вежди"( да ни представят) тези УЖ образовани, богати, с много тоалети жени... те УНИЩОЖАВАТ бъдещето ни.
114
2
 
17
 
! Отговори
? преди 7 години
Има много важен въпрос, но КОМПЕТЕНТНИТЕ лица мълчат:1.Е.Попотодорова има ДИПЛОМАТИЧЕСКИ паспорт.Ще й бъде ли отнет?2.БСП и Нинова мълчат: ех, ако беше от друга партия този дипломат:леле- мале. Ще бъде ли изкл. от партията?Първанов помни сигурно как Елена защитаваше БКП при дебати със СДС.Елена им беше КОЗЪТ.3.Като цяло е омерзителна за всички българи постъпката на Е.Поптодорова.( не съм била никога фен на БКП/БСП, но "не мога да възприема" този срам!)4.Имали са Й голямо доверие И американци
113
16
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ние сме с теб Елена.Данък обществено мнение не плащаш.Хората говорят,нека си говорят- песен на Криско.После да видат какво се пее в песента.
112
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ще бъде запазена марка крем с ликъ на Елена.Крем Елена.Световно известна марка.Фирмата производител да и плати 100 милиона Евро за тази реклама.Досега никой не знаеше нищо за тази марка козметика.Ленче,сигорен сам че това е предварително режисорано.Не знам кой стои зад това нещо.
111
6
 
2
 
! Отговори
az преди 7 години
koito e bezgreshen, neka hvarli parvia kamak. tuk mai vsi4ki bezgreshni se okazaha. Vsi4ki si u4im urozite. Vseli moge da se podhlazne. Na neino mjasto vie njamashe li da se sporazumeete? Ponjakoga vsi4ki se 4udim kak sme mogli da reagirame po edin ili drug nachin. Mislja, 4e tja plati zenata si, zatova sprete s tija razduvania ve4e.
110
2
 
12
 
! Отговори
туриста преди 7 години
за нас вече си мъртва
109
1
 
21
 
! Отговори
кръстоносец преди 7 години
Тази е еврейка, а не българка. Още през 1945 година много евреи сменят имената си с български, за да могат по-лесно да се внедрят в управлението на държавата, да заемат административни постове, да бъдат лекари и учители или хора на изкуството.Други се внедряват сред турския етнос.В нета има доста материали по въпроса.
108
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
погнусих се че тази честна дипломатка се е споразумяла... а когато онзи ден четях как Киро Маричков я защитава си рекохме--абе тоз Киро небеше ли онзи Киро дето с колата си уби малко след 11/11/89 цел човек и като че и той се споразумя...крадът, убиват и преписват песни...отворете песните на руска група приближена на ссср -правителството да видите техните песни за ХХ век. все едно са писани в Кремъл. песните добри-ама защо Киро ги пее- той ли ги е писал за Кремъл или Кремъл занего. Кво ?
107
1
 
10
 
! Отговори
до 129 преди 7 години
напълно сте права. външно наистина би т/о да си актуализира информацията за кадрите- кой, къде, откога и колко пъти. никъде и никой не изпраща едни и същи хора ( какъвто е случаят с елена и нейното обкръжение), многократно, в една и съща мисия. би т/о да се следват някакви принципи, за да няма конфликт на интереси. тези хора се забравиха. уронват авторитета на българската дипломация и държавата.
106
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
КРАДЛА ,КРАДЛА,КРАДЛА!!!
105
0
 
6
 
! Отговори
Аамет преди 7 години
А масурестите какво са казали за тяйната служителка???
104
3
 
19
 
! Отговори
тя преди 7 години
Тя краде цял живот , но сега поляците я разкриха на пенсионна възраст!
103
2
 
10
 
! Отговори
тя преди 7 години
Крадеца няма да стане некрадец и обратно , това е черта на характера ,или го имаш този порок , или го нямаш!
102
2
 
14
 
! Отговори
тя преди 7 години
В посолствата ни по света има хора , които са там от много години - несменяеми протежета и са не по- добри от тази Елена! Да се проверят всички , които са на работа от кога и как са се уредили в посолствата - имат ли образование , знаят ли езици , назначени ли са с конкурс и пр.
101
5
 
2
 
! Отговори
Иванов експерт преди 7 години
ИМа използване на нагло престъпна техника срещу Дипломатка. Подобна е описана от нас още 1985 година. Обезпечава блок съзнание след облъчване през сканиращо проникваща камера.Има достатъчно заснет материал.Както виждате Видната ни ДИпломатка е тежко облъчена и е с трайни увреждания.Предлагам да съди виновната страна за поне 59000 000 $.
100
2
 
15
 
! Отговори
тя преди 7 години
Каква *** , омаскари цялата българска дипломация!? Знае какво да краде - най-скъпото в магазина ,а не знае ли , че после ще го плащат тези момичета , които работят за едната заплата?
99
9
 
7
 
! Отговори
До 119 преди 7 години
Имаш логика на типичен комунист - "Щом другите крадат, и аз ще крада!". Опитай се да отидеш в чужбина с това мислене и да видим за колко време ще те опандизят. Заради такъв тип мислене на хора като теб сме на този хал.