Демографска криза: Ниска раждаемост или висока смъртност?

Проблем е не малкият брой на новородените, а застаряващото население
Обновена: 6 мар 2017 10:45 | 6 мар 2017 10:30,
181

Преди дни френско издание предупреди България, че демографската криза у нас се разраства и посочи, че при 70 хил. раждания имаме 110 хил. починали.

"Проблемът у нас не е с раждаемостта, а с високата смъртност в населението!", коментира в студиото на "България сутрин" проф. Катя Владимирова от Института за изследване на населението и човека към Българска академия на науките.

Според нея в страната ни има спад на раждаемостта, но не е по-зле от други страни в Западна Европа.

"Проблемът при нас е високата смъртност при населението. Много майки почиват, висока е смъртността и в ранните възрасти", отбеляза експертът пред Bulgaria ON AIR.

Според нея докато раждаемостта може трудно да бъде повлияна с политики, тъй като това е избор и решение, то на смъртността може да се влияе - тя е управляема, смята Владимирова.

Мариела Куртева от фондация "Майки за донорство" подкрепя мнението, че има демографска криза в България.

"Френското издание малко е преувеличило броя на ражданията у нас, то е доста под 70 хил.", посочи тя.

Според Куртева не можем просто да повлияем на раждаемостта като кажем на хората: "Давайте!".

Тя смята, че в България няма достатъчно новородени, затова от фондацията се опитват да помагат на семействата, които имат репродуктивни проблеми.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


181
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
93
3
 
13
 
! Отговори
Иван преди 7 години
Тежки години ги чака хората, които решат да останат тук.Мафията (депутатите, общинските съветници и техните назначени хора) ще са добре, защото ще си взимат заплата от по 5000 - 100 000 лв.Народа, който остане да му мисли. Как да създадеш семейство с 300лв (460 лв след осигуровки = 300лв) заплата на месец?!?Мафията, корупцията и некоректните работодатели са виновни за този пагубен за нацията резултат.Единствения изход е, да емигрираме от страната към някоя по-цивилизована държава.
92
3
 
19
 
! Отговори
Някой преди 7 години
Масовото налагане на чалга модела води до това- младите искат да си живеят живота. Трябва да се работи за промяна в мисленето, че най-важната роля на младите е да бъдат добри родители. Медиите имат огромна вина за това, но и примера на родителите е важен.
91
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ДВА МИЛИОНА ИЗГОНЕНИ ОТ СТРАНАТА МЛАДИ, ОБРАЗОВАНИ БЪЛГАРИ! "КОЙ"-ТО ГИ ИЗГОНИ - ТОЙ Е ВИНОВЕН ЗА ДЕМОГРАФСКАТА КРИЗА! Иначе раждаемостта през последните 10-тина години си е доста прилична, не прехвърляйте вината на младите хора, които останаха, въпреки всичко! А високата смъртност се дължи на това, че многобройното, изстрадало от комунизма "следвоенно" поколение на нашите майки и бащи започна да си отива лека-полека, потънало в бедност...
90
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Защо не се споменава за това , че мигрират все повече хора ( не само млади , ами и такива на по 40 - 50 г. ).... за един месец 10 мои познати заминаха в западна Европа и едва ли ще се върнат . Тежки години я чакат България :(
89
0
 
5
 
! Отговори
еик преди 7 години
Разбрах те от кои си.Задълбал си в някакви нива дето са далеч от реалността. Мисли повечко и анализирай реалността, а не само да четеш конкретни конспиративни теории. Фактите, че римляни възрастни почти няма не ти ли прави впечатление? Огромна част от тях са млади и изглеждат по-дърти отколкото са. Това е защото водят доста некачествен живот и рядко остаряват до дърти години. Според теб това, че съм пил от шише Чико е по-вредно от това да дишаш лепило от дете или да пуши цигари и пиеш алкохол ли
88
0
 
5
 
! Отговори
factotum преди 7 години
Има си статистика @-ро място по смъртнос в света след Лесото. Москов не успя да ни изведе на челна позиция!
87
0
 
3
 
! Отговори
Ванката Лостов преди 7 години
За да е щастливо едно общество,трябва всички да са доволни и сити.....да,ама не (казваше дедо Бочаров)
86
3
 
8
 
! Отговори
Фактолог преди 7 години
До до до еикАми оня ден по нова тв. баш генеколог некъф каза, че жените направили доброволни аборти са повече от ражданията.Демек проблема не е у мъжо ,а у претенцийките на момето....
85
1
 
12
 
! Отговори
до до еик преди 7 години
Ето долу Сфечо го е обяснил, българинът все по-често е егоист, ерген, пияница или пък работохолик правещ пачки, но не и съпруг и баща. Здравословните проблеми не влияят на масово ниво.
84
2
 
13
 
! Отговори
Обществен БИК от БСП преди 7 години
Ами имаше един депутат от БСП на молбата за повече инвитро процедури одговори ,че той ще им ги направи инвиво-наживо.Боли ги фара червените *** за България;парите им са в Швейцария ,децата в САЩ ,а шефовете в Москва.
83
1
 
1
 
! Отговори
до до еик преди 7 години
Нещо ти изпуснах логиката... Защо смяташ, че аз и японците не можем да правим деца, а при бг римляните няма проблем с раждаемостта ( което е факт ) Те живеят по-здравословно от мен ли ? Не са ли при същите условия или по-лоши?
82
2
 
20
 
! Отговори
стефчо преди 7 години
позволихме на гордост ,алчност и суета да ни превземат.Прави си кефа до дупка и мисли само за удовоствия. Резултата- липса на семейства,самотно живеещи нещастници,депресии и самоубийства.
81
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
12400Анонименпреди 0 секундикато се замислиш от повече *** в света няма нуждаОт повече и диоти в света няма нужда
80
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
като се замислиш от повече *** в света няма нужда
79
3
 
18
 
! Отговори
Като зема едно дърво преди 7 години
Тъжна къртинка ,имам познати млада двойка.Не правят дете щото нямали пари.Неделя гледам момата с лепенка на носа.Ходила в няква клиника в Истанбул за пластична операция на носа щото бил орлов нов е сега е като на Пикинез.....
78
2
 
8
 
! Отговори
еик преди 7 години
Разликата между римляните и българите е, че първите действат първосигнално и като правят любов, след това раждат, а българите повечето живеят до 30 с мама после докато почнат работа и изкарат някой лев станат на 40 и накрая като са взели панелка, плазма и бмв и решат да правят деца вече е трудно и не винаги става.
77
2
 
2
 
! Отговори
еик преди 7 години
Не отричам вредите от много от новите и евтини материали, но все пак храненето мисля, че е по-важно и затова казах, че римляните консумират скапаната храна в западните вериги повече и от нас, предвид ниските доходи. Аз лично за радост не съм кастриран и си направих деца. Просто правете деца бе, не е сложно, даже е доста приятно.
76
0
 
13
 
! Отговори
Здрав Разум преди 7 години
Не, че българката не иска деца, ама като не знае с какво ще ги храни, отглежда и изучава защо да създава бъдещи нещастници. Само памперсите са повече като пари от детските. Ами тези деца не трябва нито да се обличат, нито да се обуват, пък със сигурност не трябва и да боледуват. НЕМА ТАКАВА ДЪРЖАВА! И затова ако нещо не се направи радикално в тази насока, няма да има и българи след 20-30 години максимум.
75
0
 
11
 
! Отговори
Диспансеризиран преди 7 години
До ОбективенАми инфарки на по 33 години масови станаха, рака е като грипа едно време.Кви са ти прогнозите? Щестигнем Русия те са под 60г при мъжете...
74
4
 
24
 
! Отговори
Инвритро но инвиво ! преди 7 години
Ами нашите българки искат мезонет в центъра,вила в Драгалевци ,къща в Синеморец.И умен интилигентен мъж,който да печели като пимп и да шамари в дискотеката охраната като кечист.Колата му да е Бентли на нея да купи Мини Купър 2017г и 5-6 операцийки при Енчев щото КРАСТАТА ще спаси света !И това не стига ,първо трябва да направят кариера и да се издигнат в службата и като станат на 40 се сещат да имат и дете ей така за фейсбука.....