Демографска криза: Ниска раждаемост или висока смъртност?

Проблем е не малкият брой на новородените, а застаряващото население
Обновена: 6 мар 2017 10:45 | 6 мар 2017 10:30,
181

Преди дни френско издание предупреди България, че демографската криза у нас се разраства и посочи, че при 70 хил. раждания имаме 110 хил. починали.

"Проблемът у нас не е с раждаемостта, а с високата смъртност в населението!", коментира в студиото на "България сутрин" проф. Катя Владимирова от Института за изследване на населението и човека към Българска академия на науките.

Според нея в страната ни има спад на раждаемостта, но не е по-зле от други страни в Западна Европа.

"Проблемът при нас е високата смъртност при населението. Много майки почиват, висока е смъртността и в ранните възрасти", отбеляза експертът пред Bulgaria ON AIR.

Според нея докато раждаемостта може трудно да бъде повлияна с политики, тъй като това е избор и решение, то на смъртността може да се влияе - тя е управляема, смята Владимирова.

Мариела Куртева от фондация "Майки за донорство" подкрепя мнението, че има демографска криза в България.

"Френското издание малко е преувеличило броя на ражданията у нас, то е доста под 70 хил.", посочи тя.

Според Куртева не можем просто да повлияем на раждаемостта като кажем на хората: "Давайте!".

Тя смята, че в България няма достатъчно новородени, затова от фондацията се опитват да помагат на семействата, които имат репродуктивни проблеми.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


181
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
2
 
16
 
! Отговори
А Н Т И преди 7 години
Другаря BORI$OV писа история на България с кървави букви !С кръвта на бедния, болен и мизерстващ българин !
32
3
 
16
 
! Отговори
Иван преди 7 години
В България цари геноцид срещу народа.Само богатите имат деца и са здрави. Бедните са обречени на глад, да останат без деца и рано да умрат. Това е истината!Ако останете в България ви чака следното... Ще гладувате и ядете ниско-качествени храни.Ще ви убие стрес или някой некадърен лекар, защото не сте му платили достатъчно.Ще робувате на мафията, която е превзела държавата чрез политиците.Ще останете без семейство и деца.Какъв е смисъла останеш в България и да гласуваш за същата мафия?!?
31
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 8 инча желязо Хахх мен започваш да ме кефиш жив и здрав бъди братко.
30
2
 
18
 
! Отговори
иван преди 7 години
докато се държат изкуствено ниски заплати от западни робовладелци и се подбива дребният бизнес да не могат да вдигат заплатите. така ще е!!! това не се трае мъже като мен им е писнало, трябва да се направи нещо от властта или скоро ще се вдигнем, ЩЕ МРЕМ ЗА СВОБОДА И ДРУГИ ДА СЕ РАДВАТ НА НЕЯ.
29
5
 
1
 
! Отговори
Патладжан преди 7 години
Ей, не престанахте с вашите БЕЛИ кахъри хахахахахха
28
1
 
31
 
! Отговори
Истината преди 7 години
През 1990 година започна геноцида на държавата спрямо населението на България, изразяващ се най-вече в това, че доходите ни паднаха 10-20 пъти и първият резултат от тази бедност беше, че българките спряха да раждат за разлика от едни други, за които децата станаха източник на доходи. След като изчакваха 10-15 години, някои все пак се решиха да имат деца на дърти години, други не успяха, но раждаемостта при българките си стои ниска. Това, че я дават усреднена с другите етноси, скрива истината.
27
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 48 Бг жените плюят на мен??:)) ти май имаш нужда от лекар бг жените плюят на такива женствени момченца,като теб добре,че имаш пари та си купи момиче и то не лошо иначе щеше да караш на кокошки :))Поздрави жена си от мен сладка е.
26
3
 
15
 
! Отговори
Аген888 преди 7 години
Защо БЪЛГАРИТЕ СА НА ПОСЛЕДНО МЯСТО ПО РАЖДАЕМОСТ АМИ,ЗАЩОТО БЪЛГАРИЯ Е НАЙ БЕДНАТА СТРАНА В ЕС С 600 ЛЕВА *** ПРАВИ 3 ДЕЦА.... 9:20 СЕКУНДИ ЕДНА ОТ ДАМИТЕ КАЗА:ПО-ВЕЧЕ ЖЕНИ БЪЛГАРКИ СЕ ИЗНАСЯТ ОТ БЪЛГАРИЯ,ОТКОЛКОТО МЪЖЕ АМИ ТО Е ЯСНО НАШИТЕ БЪЛГАРКИ СИ ТЪРСЯТ БОГАТИ ЧУЖДЕНЦИ НА-ВЕЧЕ ИТАЛИАНЦИ И ФРАНЦУЗИ НО НЕ САМО,АЗ ЛИЧНО ИМАМ МНОГО ПОЗНАТИ МЛАДИ И НЕ ТОЛКОВА МЛАДИ ЖЕНИ ЖЕНЕНИ ЗА ИТАЛИАНЦИ,МОЯ ТРЕТА БРАТОВЧЕДКА Е ЖЕНЕНА ЗА ГРЪК ИМАМ И ПРИЯТЕЛКИ ЖЕНЕНИ ЗА ГЪРЦИ И ФРАНЦУЗИ А СЪЩО И ЗА НЕМЦИ...
25
4
 
41
 
! Отговори
Гинка преди 7 години
Помнете ми думата, след 50 години този период ще бъде определен като геноцид срещу народа ни. Слепи ли сте, не виждате ли некролозите с хора на възраст под 60 г. Млади хора умират, недоживели пенсия. По-старите, прескочили 70-те са по- издържливи, но хората на средна възраст *** като мухи и никой не задава въпроса "ЗАЩО?" !!!
24
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
до 8инча желязо тя бг жена няма ти колениче. азиатки е хванеш, какво друго и ще си платиш, като поп. бг жените плюят на теб. хич не те понасят, нещо. профанееш им нещо.
23
2
 
27
 
! Отговори
Гробокопач преди 7 години
Въпросната днешна "Българска държава" провежда съзнателен и целенасочен геноцид срещу коренният, държавотворен етнос и на това се дължи ниската раждаемост. Геноцидът е биологичен, икономически, социално-обществен, психически и духовен, т.е. по всички възможни линии. След като, на теб, като родител, ти е отнет хориознта на бъдещето, мотивацията да оставяш многобройно поколение след теб е точно 0. На малцинствата не им е нужно бъдеще;))) Те живеят за мига и до следващите избори.
22
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Духовно ще се нахраниш, ще създадеш поколение. С това да намирате смисъл да сте доховно извисени... Целувай Буда, кланяй се на Дънов. Яж, нахуд и си мисличе си пречистен духовно. И с твоето смирение ще настъпи и равенството.
21
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
в момента съм на полусъединител, и ме гложди едно "да "запаля" или не" първата новина, която прочитам днес, ми действа толкова отпускащо, че направо ме кара да изпусна *** и направо ще отлетя
20
3
 
27
 
! Отговори
Гробокопач преди 7 години
"Проблем е не малкият брой на новородените, а застаряващото население". По-*** журналистическа констатация не бях чел. Човек застарява и умира, това е неизбежен процес. Ясно е, че броят на новородените определя бъдещето на населението като количество. За качество, тепърва трябва да говорим, там нещата са още по-трагични. Особено при силно толерираните от Българската държава "малцинства". Някои казват стреса е причината. Да, той е една от причините. Щото като видиш ГЕРБ и Бойко Борисов, аз лично се стресирам за бъдещето на всяко дете създадено от мен.
19
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
демокрация до последния българин останал жив в тази смешна държавицаагент Боулън
18
19
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ами нормално, хората се образоват, променят мирогледа си, израстват духовно и осъзнават, че набивананите в главата им ценности, семейство, къща и работа са глупости! Животът не се свежда до това да се множим и вече не е наложително, има достатъчно хомосапиенс по тази планета, даже твърде много... Децата не са смисълът на живот и за щастие хората го осъзнават лека-полека. А винаги ще има хора които си нямат смисъл и си раждата, така че всичко е под контрол
17
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
8инча желязо, щом и за секс си плащаш, много си зле. за това ли бг жените не те понасят. смятат те за профан.
16
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До ВасилевОтидоха на запад защото в демократична България останаха без работа и трябва и трябваша да избират - или да умрат от глад в демократична свободна Българоя, или да отидат да слугиват и да вършат черната работа на запад за нищожно заплащане.
15
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
до 8инча желязо и ти си един нефелен ***. като останалите мъже неставащи за нищо.
14
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
до 8инча желязо каква е тази ***(*** жена,) остава си децата мъжа и да ги гледа и ходи и ослюнчва недоразвити младежи. Не ***, а вдлъбната.