Да се следи еднаквото качество на храните в ЕС? Германия несъгласна

Служебният земеделски министър Христо Бозуков пред Bulgaria ON AIR
Обновена: 12 мар 2017 09:13 | 11 мар 2017 14:36, Елка Василева
233

"Не съм сигурен дали Брюксел ще въведе законодателство за уеднаквяване на стандартите в храните в ЕС, но може да се каже, че Чехия, Словакия, Словения, България, Унгария и някои от балтийските страни се изказаха положително в тази насока, само Германия възрази. Франция обаче също подкрепи идеята."

Това коментира в предаването "Брюксел 1" по телевизия Bulgaria ON AIR служебният министър на земеделието проф. Христо Бозуков. Германия се обяви и против създаването на единен орган, който да следи за еднаквото качество на храните, продавани в страните от ЕС.

Още по темата

"Министърът на земеделието на Германия аргументира решението си с това, че подобен орган ще натовари съюза с още 700 чиновници. Проблемът може да се реши с осведомяване на потребителите, които да избират дали да ползват този продукт или да търсят друг".

Христо Бозуков припомни, че изследването на Словакия обхваща 22 храни. 9 от тях не с намерени различия, в 3 са открити такива, а в 10 са значителни разминаванията.

"Словаците посочиха факт с един т.. нар. натурален сок. При анализа им се оказва, че при взетия от Австрия сходен бранд, т.е. същата марка и етикет, плодовият сок е с различен цвят и консистенция. В словашкия сок освен това е добавен като подсладител аспартам, докато в авсприйския - фруктозо-глюкозен сироп, който е много по-добър. В словашкия са установени консерванти, докато в австрийския - не," каза проф. Бозуков.

"Подчертавам, че не са установени опасни храни. Тук възниква съмнение и опасение, че хората са третирани като втора категория европейци, което е недопустимо. И аргументацията на фирмите, че се съобразяват с вкуса на местните потребители, не е издържан. Не би трябвало те да се съобразяват с вкуса на местните потребители, а трябва да предлагат еднакви стоки във всички вериги от страните в ЕС", коментира Христо Бозуков.

Още в предаването Брюксел 1 по Bulgaria ON AIR от 17:30 часа.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


233
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
111
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Европа ни залива с нискокачествена храна,но и ние не оставаме по-назад от тях.Разликата е,че в Европа не искат нашите ***,затова си ги ядем сами,заедно с техните.Отидете в който и да е магазин и вижте етикета,всичко,в което се влага мазнина е само палмова-изключително вредна,но по-евтина.В страната се внасят 46 000 тона годишно палмова мазнина.Сами тровим себе си,а се сърдим на другите.Нашите производители трябва да се научат да уважават сънародниците си и тогава ще спечелят.
110
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Как да подкрепи това единно качество Германия след като е основен износител на *** и ерзац продукти??С какво ще пълнят веригите си от магазини в страните от цяла Източна Европа,ако въведат този контрол??И не 700-те чиновника и тяхната издръжка/то пълно с безмислени чиновници в ЕС/,ами какво ще правят производителите им на хранителни ***??
109
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Кой пазари храни от големите магазини вече. Всеки пазари от познати. Карфур фалира, пикадили също, наред идва я кауфланд, я билата. Ако ли не ще се превърнат като американския уолмарт във вехтошарници и щанд за хранителни отпдъци - ГМО.
108
1
 
8
 
! Отговори
ВЕРВАЙТЕ МИ преди 7 години
В ЕС е рай. Или поне може да настъпи след 5, 10, 20, 50, 100 години. Чакайте и се надявайте. КОМУНИЗМА загина по-бързо
107
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Нека ни продават вредни храни бе, да умираме млади, да се топим, да останем 3 млн умни, интелигентни, богопомазани българи, да живеем все така добре, да цъфтим като гербер.
106
1
 
19
 
! Отговори
до Хенде Хок преди 7 години
Как ще е безвредна, като ни тъпкаха до вчера с палмово масло. Ама с тая беднотия дето ни я навлякоха след ПРЕВРАТА 1989 как да оцелее българина. Поне 10--години съм купувал най-евтиното сирене само и само да има нещо за ядене. А никой от бълг. производители няма да го допуснат даже на пазара ТАМ. Все едно ПЕЕВСКИ да пусне разпространението и да продава карикатури срещу себе си
105
1
 
2
 
! Отговори
Bad Company преди 7 години
До НиколаАма, че си "разбирач" на коли!! Само ако знаеш колко си смешен......
104
0
 
14
 
! Отговори
ГАВАРИТ БЕРЛИН преди 7 години
както пишат некои не особено грамотни за МОСКВА, разбира се. Ама смисъла е същия. Май е по-лошо от СИВ. Всъщност в СИВ бяхме едни от първите
103
4
 
13
 
! Отговори
Хенде Хох преди 7 години
Хаха...чета и не вярвам на ушите си!Абе вие маистина ли смятате че бг продукцията е супер и безвредна и вкусна и тра ляля.Вярно че много ид.и о.ъи в тая държава!Всеки ден му казват на българина от какво му е сиренето от какво му е кремвирша,от какво му е лютебицата,хляба,консервите..Но на *** *** чужденеца му е виновен,дето дойдоха тук с,веригите и оригулираха цените на българските изедници..ама за вас само чалга славуца и едникнижния!по голям враг на българина от самия българин няма!
102
2
 
32
 
! Отговори
хюго бос преди 7 години
Откога германия решава кое да и кое не? Да не сме се върнали във времето на гаварит масква?? Къде остнаха приказките за равенство, партньроство, че ЕС не е СССР???
101
0
 
4
 
! Отговори
ПРЕДИ и СЕГА преди 7 години
Преди време нацистите даваха на задържаните евреи да ядат храна с много мая(хлебна),и *** след усилена работа(!) предаваха Йехову дух.
100
10
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До123 Ами какво дс кажеш на такъв ка.скет.Има доста български магазинчета за плодове ,зеленчуци,месо...ми пазарувай Българското бе ка.скет.Що те интересуват веригите.
99
0
 
19
 
! Отговори
Никола преди 7 години
Гадното е , че стоките произведени за западния пазар не са по-скъпи от тези за изтока . Очевидно избиват ниската цена там с различното качество тук . Шоколада Милка ,който се продава у нас е пълен *** в сравнение с този на Запад . При колите официално има 4 нива на качеството 1-за Германия , Англия , Швеция , Франция ...2-за Испания, Италия ...3-за страните членки на ЕС от изток и 4-за останалия свят . Тук обаче има разлика и цената , колите от 1-во качества са най-скъпи пр. в Германия.
98
19
 
18
 
! Отговори
обективната истина преди 7 години
Цените на производителите са съобразени с пазара. Не може производителят да продава прах за пране, примерно, на цена от 7 евро в Германия, и на същата цена и качество в България. Пределно ясно е че на такава висока цена никой в България няма да го купува. Нашият пазар е беден. Затова производителят намаля качеството, но също и цената!!!, за да може продуктът да се продава на съответния пазар! Хубаво искате германско качество, примерно, но можете ли да си го позволите???
97
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ето това е Европа на две скорости. Това което е изгодно за Германия тя го налага, което не е изгодно го игнорира. Г-да време е да си ходим от ЕС, а пък те да си продават *** на когото си искат. Двойният стандарт е от много години но не го признават нашите управници. Защо ли? - децата им са там, авоарите са им там, бизнеса им е общ и т.н.
96
3
 
16
 
! Отговори
Българина преди 7 години
Как се казва съюз със слоган, дойчланд юбер алес? Германска империя с прецакана периферия. При турската империя бяхме периферия, но при руската не бяхме! Сега пак сме. Само 200 патриоти депутати ще ни спасят
95
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Повечего ни спорове са в стил: кое е първо-яйцето или кокошката?Правилната мъдрост е, че рибата се вмирисва от главата.На България и трябват експерти в ръководството, а не политически партизани.Въпросът е как да ги назначим в управлението въпросните експерти като ръководните структури на държавата са шуробаджанашки синджир?
94
20
 
8
 
! Отговори
До 58-Анонимен преди 7 години
А аз съм над 65 вече и съм абсолютно съгласен с теб.Точно така беше.И бяхме,,петимни" з а нещо вносно ,,ДА ПУСНАТ"-Имаше два ПОКАЗНИ МАГАЗИНА в които зеленчуците се отличаваха от тези в ,,Плод-зеленчука.А едиственните ,,екзотични" бяха портокалите и бананите /по рядко/ но само през зимата. Ако човек от 70те го пуснеш примерно в днешна Била,той ще получи сърдечен удар,че е възможен такъв магазин. Младоците хал-хабер си нямат и няма как да си го представят.Само 1 месец в 70те и ще се поболеят.
93
4
 
6
 
! Отговори
А Н Т И преди 7 години
до 106"Защо бе шваби?Та ние винаги сме били с вас..."...............................................................................Верно ли ?!?!А веднага след 9-ти септември нашите гониха немците с оръжие, чак до Клагенфурт.След войната ги канихме като туристи и те доволни повтаряха и т.н.След 10-ти ноември бай *** мутрата пак изгони платежоспособния немски турист и те ни пратиха скъсания социалтурист.Ние им връщаме със скапана храна и менте напитки в хотели на олинклузив !!
92
3
 
10
 
! Отговори
фермер преди 7 години
До АнонименМоже би се бъркаш с овчето сирене. то се прави от 4л мляко. Кравето е от 6-7л. Да може краве сирене да го направиш и от 4л. но маслото ще му е малко и ще трябва да добавиш палмово масло. Аз продавам краве мляко в момента за 72ст.