Родни лаборатории ще следят стоки от Запада за Изтока

Тепърва се решава кои продукти да бъдат тествани
20
Родни лаборатории ще следят стоки от Запада за Изтока
Снимка: Reuters, архив

България започва проучване на опита на държавите от Вишеградската четворка, които са установили двоен стандарт в храните. То е разпоредено от изпълнителния директор на БАБХ д-р Дамян Илиев.

Още по темата

След анализа ще бъде разработен план за действие, като се вземе предвид и спецификата на националния пазар. Това съобщиха от пресцентъра на Българската агенция по безопасност на храните /БАБХ/.

Компетентните власти на страните от Вишеградската четворка са установили различия в качествените показатели на храните.

Това обаче не означава, че те са опасни за потребителите.


Става дума за продукти от една и съща марка, които се продават с различни съставки в страните от Източна и Западна Европа.

България като част от Европейския съюз не би следвало да се третира по различен начин от държави като Германия, Франция, Белгия и др., се посочва в съобщението.

За да се направи реално сравнение за качеството на храни, предлагани в Западна Европа и България, е нужен мониторинг на продукти от една и съща марка, които се предлагат от една и съща търговска верига.

Ако става дума за шоколад, напитки или месни продукти, те трябва да са произведени от един производител.

В момента се уточнява кои храни ще са акцент на анализа. Той трябва да се извърши в съответните акредитирани лаборатории в България и ЕС.

За БАБХ като контролен орган е от съществено значение храните, предлагани на пазара, да са безопасни за консуматорите, да са етикетирани правилно, за да могат потребителите да направят своя информиран избор.
Двойственият стандарт в ЕС спрямо различните държави членки трябва да бъде спрян или да бъде редуциран в максимална степен, смятат от БАБХ.

За предстоящото Председателство на Съвета на ЕС един от приоритетите на България ще бъде "Измамите с храни" и заблуждаващите практики.

По него работим още преди да се повдигне въпросът с двойствения стандарт за различните държави, са посочили от агенцията.


20
Още по темата: вносхранилаборатории
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Незнам дали БАБХ работи отдавна по въпроса, Но аз, съседите, познатите ми и техните познати отдавна не работим по въпроса. Престо сме приключили темата. Просто, намаля потреблението на хранителните ***, и сега се вземат мерки за да се успокоят гоите за да се намалят щетите. Така, че "Мили хора, не купувайте" е валиден зов и днес. Нищо не се е променило, освен нас и времето. Въпроса е ние ли ще го обърнем времето или то нас.
17
0
 
1
 
! Отговори
Bad Company преди 3 години
Аз съм брюкселско зеле.
16
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
""". По него работим още преди да се повдигне въпросът с двойствения стандарт за различните държави, са посочили от агенцията. """

Сигурен съм че лъжат.Нищо не са
работили а само са получавали
заплатите си и даже са изненадани неприятно.
15
0
 
4
 
! Отговори
МРАВКА преди 3 години
ДОКТОР ДАМЯН ИЛИЕВ Е ОТКРИЛ НАИ-ПОСЛЕ ТОПЛАТА ВОДА.НА ТОВА ДОКТОРЕ СЕ КАЗВА СЛЕД ДЪЖД КАЧУЛКА.КЪДЕ ВИ БЯХА ДО СЕГА ЛАБОРАТОРИИТЕ И ИЗСЛЕДВАНИЯТА НА ХРАНИТЕ?НАЛИ ЗА ТАКАВА ДЕИНОСТ ВИ СЕ ПЛАЩА ОТ НАШИЯТ ДЖОБ?АКО ИМАШЕ ПОНЕ МАЛКО КОНТРОЛ ВЪРХУ ХРАНИТЕ ,А СПОРЕД МЕН БОКЛУЦИТЕ И ОТПАДЪЦИТЕ ОТ ВНОС НАМАШЕ ДА СМЕ НА ПЪРВО МЯСТО ПО СМЪРТНОСТ И ОНКОБОЛНИ В СВЕТА.
14
0
 
5
 
! Отговори
off преди 3 години
А ние произвеждаме качествена продукция която заминава за западна европа,а ние ядем тяхните боклици за по евтино жалко за народа. Нашата земя не е отровена с пестициди колкото тяхната.
13
0
 
4
 
! Отговори
Андрешко. преди 3 години
Не се чудете,защо нашите "приятели" от Западна Европа си пробутват боклуците си,те са такива винаги. Още през царско време наши хора са ходили да учат за инженери в Германия и като са завършвали са слагали печати на дипломите им с надпис: "Важи за ориента"...Така е сега и с техните храни второ качество и те са зч ориента,т.е. за Източноевропейските страни.
12
5
 
2
 
! Отговори
ХАйде на трапезата преди 3 години
Българина яде мазни колбаси , които по света не се ползват даже за гарниране на пица.Сирене, кисело мляко от нишесте и аромати.Химически пушена риба, много сол и алкохол.
11
1
 
3
 
! Отговори
Тихомир Томов преди 3 години
Досега защо не са включили и Патриаршията !
10
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
БАБХ огладняха и бавно се размърдват от дълбок сън след филия лютеница.
9
2
 
3
 
! Отговори
затрива ме се ебавно преди 3 години
Не можем да погълнем всичката отрова която генерира *** .ЕС.
8
3
 
4
 
! Отговори
здраве ама друг път преди 3 години
Плющете ГМО та.
Мизерници и се кефете на европейски вкус.
Бахура.
7
5
 
6
 
! Отговори
Bad Company преди 3 години
Цялата тази шумотевица е с една-едничка цел, да се внуши на хората, че запада ги тъпче с "***" и ги има за "втора ръка" хора. С уточнението, че никой не дава определение за "***". "***" и толкова!! Айде утре си купете един колбас от Л..л и един български на приблизително еднаква цена. После прочетете етикетите и вижте в кой колбас колко месо има, колко нишесте, колко соя и колко "Е"-та! Всичката Мара втасала та проблема бил за подсладителя за безалкохолно! От онова де-от 20 цента -2л:)
6
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нали Европа беше за цивилизовани и демократични общества, каква стана тя мамят на порзия. Всичко лошо идваше от Турция, лоши домати, криви краставици менте стоки ?
5
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
........Родни лаборатории ще следят стоки ????
************************


ха ха ха ха ха ха ...
4
9
 
7
 
! Отговори
Bad Company преди 3 години
Жалка картинка. Вече и храните започнаха да служат за политика. Вместо тази агенция да се занимава с безопасността на стоките внос от Китай, Египет и прочее рискови страни ще се занимава със стоките от ЕС!!!! От всичките тези статии и писания така и не разбрах в кои стоки и от кои вериги има разлики! А и е нормално да има!! Ако сте пушачи купете си едно 'Боро' да речем предназначено за турския и българския пазар. Нищо общо няма едното с другото-всяко си е съобразено с вкуса на потребителите.
3
2
 
16
 
! Отговори
? преди 3 години
А досега какво правиха тези лаборатории?
2
6
 
5
 
! Отговори
Браво! преди 3 години
Браво на цялата плеяда от блестящи политици, които имаше напоследък България и лично на ген. Борисов затова, че имаме прекрасни лаборатории, съизмерими с тези у нашите партньори в Западна Европа, лично Камерън видя, и инфраструктурата, хората шофират много по-сигурно и по-бързо, толкова нови детски градини, спортни зали, фабрики, от Китай ще помогнат за тунела под Шипка, службите ни уважават, папата дойде и видя, на учителите даваме, на пенсионерите, два милиарда само от контрабанда спечелихме..
1
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ще падне голямо"наддаване"от страна на фирмите производители и вносители.