Родни лаборатории ще следят стоки от Запада за Изтока

Тепърва се решава кои продукти да бъдат тествани
20
Родни лаборатории ще следят стоки от Запада за Изтока
Снимка: Reuters, архив

България започва проучване на опита на държавите от Вишеградската четворка, които са установили двоен стандарт в храните. То е разпоредено от изпълнителния директор на БАБХ д-р Дамян Илиев.

Още по темата

След анализа ще бъде разработен план за действие, като се вземе предвид и спецификата на националния пазар. Това съобщиха от пресцентъра на Българската агенция по безопасност на храните /БАБХ/.

Компетентните власти на страните от Вишеградската четворка са установили различия в качествените показатели на храните.

Това обаче не означава, че те са опасни за потребителите.


Става дума за продукти от една и съща марка, които се продават с различни съставки в страните от Източна и Западна Европа.

България като част от Европейския съюз не би следвало да се третира по различен начин от държави като Германия, Франция, Белгия и др., се посочва в съобщението.

За да се направи реално сравнение за качеството на храни, предлагани в Западна Европа и България, е нужен мониторинг на продукти от една и съща марка, които се предлагат от една и съща търговска верига.

Ако става дума за шоколад, напитки или месни продукти, те трябва да са произведени от един производител.

В момента се уточнява кои храни ще са акцент на анализа. Той трябва да се извърши в съответните акредитирани лаборатории в България и ЕС.

За БАБХ като контролен орган е от съществено значение храните, предлагани на пазара, да са безопасни за консуматорите, да са етикетирани правилно, за да могат потребителите да направят своя информиран избор.
Двойственият стандарт в ЕС спрямо различните държави членки трябва да бъде спрян или да бъде редуциран в максимална степен, смятат от БАБХ.

За предстоящото Председателство на Съвета на ЕС един от приоритетите на България ще бъде "Измамите с храни" и заблуждаващите практики.

По него работим още преди да се повдигне въпросът с двойствения стандарт за различните държави, са посочили от агенцията.


20
Още по темата: вносхранилаборатории
Още от
Напиши коментар Коментари
18
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Незнам дали БАБХ работи отдавна по въпроса, Но аз, съседите, познатите ми и техните познати отдавна не работим по въпроса. Престо сме приключили темата. Просто, намаля потреблението на хранителните боклуци, и сега се вземат мерки за да се успокоят гоите за да се намалят щетите. Така, че "Мили хора, не купувайте" е валиден зов и днес. Нищо не се е променило, освен нас и времето. Въпроса е ние ли ще го обърнем времето или то нас.
17
0
 
1
 
! Отговори
Bad Company преди 11 месеца
Аз съм брюкселско зеле.
16
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
""". По него работим още преди да се повдигне въпросът с двойствения стандарт за различните държави, са посочили от агенцията. """

Сигурен съм че лъжат.Нищо не са
работили а само са получавали
заплатите си и даже са изненадани неприятно.
15
0
 
4
 
! Отговори
МРАВКА преди 11 месеца
ДОКТОР ДАМЯН ИЛИЕВ Е ОТКРИЛ НАИ-ПОСЛЕ ТОПЛАТА ВОДА.НА ТОВА ДОКТОРЕ СЕ КАЗВА СЛЕД ДЪЖД КАЧУЛКА.КЪДЕ ВИ БЯХА ДО СЕГА ЛАБОРАТОРИИТЕ И ИЗСЛЕДВАНИЯТА НА ХРАНИТЕ?НАЛИ ЗА ТАКАВА ДЕИНОСТ ВИ СЕ ПЛАЩА ОТ НАШИЯТ ДЖОБ?АКО ИМАШЕ ПОНЕ МАЛКО КОНТРОЛ ВЪРХУ ХРАНИТЕ ,А СПОРЕД МЕН БОКЛУЦИТЕ И ОТПАДЪЦИТЕ ОТ ВНОС НАМАШЕ ДА СМЕ НА ПЪРВО МЯСТО ПО СМЪРТНОСТ И ОНКОБОЛНИ В СВЕТА.
14
0
 
5
 
! Отговори
off преди 11 месеца
А ние произвеждаме качествена продукция която заминава за западна европа,а ние ядем тяхните боклици за по евтино жалко за народа. Нашата земя не е отровена с пестициди колкото тяхната.
13
0
 
4
 
! Отговори
Андрешко. преди 11 месеца
Не се чудете,защо нашите "приятели" от Западна Европа си пробутват боклуците си,те са такива винаги. Още през царско време наши хора са ходили да учат за инженери в Германия и като са завършвали са слагали печати на дипломите им с надпис: "Важи за ориента"...Така е сега и с техните храни второ качество и те са зч ориента,т.е. за Източноевропейските страни.
12
5
 
2
 
! Отговори
ХАйде на трапезата преди 11 месеца
Българина яде мазни колбаси , които по света не се ползват даже за гарниране на пица.Сирене, кисело мляко от нишесте и аромати.Химически пушена риба, много сол и алкохол.
11
1
 
3
 
! Отговори
Тихомир Томов преди 11 месеца
Досега защо не са включили и Патриаршията !
10
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
БАБХ огладняха и бавно се размърдват от дълбок сън след филия лютеница.
9
2
 
3
 
! Отговори
затрива ме се ебавно преди 11 месеца
Не можем да погълнем всичката отрова която генерира кенефа .ЕС.
8
3
 
4
 
! Отговори
здраве ама друг път преди 11 месеца
Плющете ГМО та.
Мизерници и се кефете на европейски вкус.
Бахура.
7
5
 
6
 
! Отговори
Bad Company преди 11 месеца
Цялата тази шумотевица е с една-едничка цел, да се внуши на хората, че запада ги тъпче с "боклуци" и ги има за "втора ръка" хора. С уточнението, че никой не дава определение за "***". "***" и толкова!! Айде утре си купете един колбас от Л..л и един български на приблизително еднаква цена. После прочетете етикетите и вижте в кой колбас колко месо има, колко нишесте, колко соя и колко "Е"-та! Всичката Мара втасала та проблема бил за подсладителя за безалкохолно! От онова де-от 20 цента -2л:)
6
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Нали Европа беше за цивилизовани и демократични общества, каква стана тя мамят на порзия. Всичко лошо идваше от Турция, лоши домати, криви краставици менте стоки ?
5
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
........Родни лаборатории ще следят стоки ????
************************


ха ха ха ха ха ха ...
4
9
 
7
 
! Отговори
Bad Company преди 11 месеца
Жалка картинка. Вече и храните започнаха да служат за политика. Вместо тази агенция да се занимава с безопасността на стоките внос от Китай, Египет и прочее рискови страни ще се занимава със стоките от ЕС!!!! От всичките тези статии и писания така и не разбрах в кои стоки и от кои вериги има разлики! А и е нормално да има!! Ако сте пушачи купете си едно 'Боро' да речем предназначено за турския и българския пазар. Нищо общо няма едното с другото-всяко си е съобразено с вкуса на потребителите.
3
2
 
16
 
! Отговори
? преди 11 месеца
А досега какво правиха тези лаборатории?
2
6
 
5
 
! Отговори
Браво! преди 11 месеца
Браво на цялата плеяда от блестящи политици, които имаше напоследък България и лично на ген. Борисов затова, че имаме прекрасни лаборатории, съизмерими с тези у нашите партньори в Западна Европа, лично Камерън видя, и инфраструктурата, хората шофират много по-сигурно и по-бързо, толкова нови детски градини, спортни зали, фабрики, от Китай ще помогнат за тунела под Шипка, службите ни уважават, папата дойде и видя, на учителите даваме, на пенсионерите, два милиарда само от контрабанда спечелихме..
1
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Ще падне голямо"наддаване"от страна на фирмите производители и вносители.