Отец Паоло Кортези напусна България, бил е заплашван

Реакцията на хората в града е нееднозначна - репортаж на Bulgaria ON AIR
Обновена: 11 мар 2017 08:05 | 11 мар 2017 07:34, Елка Василева
222

Католическият свещеник от Белене Паоло Кортези напусна България. Това обяви самият той и обясни, че е бил изтеглен от Католическата църква заради получените заплахи затова, че е приютил бежанско семейство от Сирия. След скандала кметът на Белене и хората, обявили се срещу отеца, се скриха и отказаха коментар, става ясно от репортаж на Bulgaria ON AIR.

След гражданските протести в Белене четиричленното сирийско семейство от Дамаск вече не е в града. Вратите на католическата енория "Рождение на Блажена Дева Мария" останаха заключени. Никой от църквата не пожела да застане пред камера, но от служителите разбрахме, че вчера сутринта отец Паоло Кортези е тръгнал за Италия и вече не е в Белене, се казва в репортажа.

"Ние няма да ги оставим нещата така. Ще се борим за него да се прибира!", каза служител на църквата.

Сирийското  семейство беше приютено в Белене от отец Паоло Кортези в началото на този месец. В обръщението на личния си профил във Facebook той посочва, че това са невинни, достойни, образовани и честни хора. Кортези написа: "Аз си отивам от България, с дигната глава, с чест" - и признава: "Не успях, не успяхме!". Какви са точните мотиви за напускането му обаче от католическата епархия в Русе не стана ясно.

Според едни жители на Белене отец Паоло е добър и свестен човек, "помагаше тук на всички". Други обаче смятат, че той няма място в града, макар че миналата година президентът Росен Плевнелиев го удостои с почетен знак за приноса му към опазване на българската памет.

От община Белене заявиха, че все още нямат официално потвърждение от Католическата църква за напускането на отец Паоло Кортези и единствената информация, с която разполагат към момента е, че свещеникът е излязъл в отпуск.

Още подробности по тази и други теми, гледайте в предаването "Брюксел 1% по Bulgaria ON AIR точно в 17:30 часа.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


222
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари