US посланикът: Бъдещето ви е като мултирелигиозно общество!

Според Ерик Рубин е важен баланса между сигурността и свободата
14 мар 2017 14:00,
561
US посланикът: Бъдещето ви е като мултирелигиозно общество!
Снимка: архив Булфото

Бъдещето на България е като мултиетническо, мултирелигиозно общество. Това каза американският посланик у нас Ерик Рубин, който откри семинар, посветен на защитата на свободата на вероизповедание и борбата с дискриминацията и насилието по признаци религия и убеждения. Дискусията е организирана от Комисията за защита от дискриминация и от Американското посолство.

Пред журналисти Рубин обясни, че България има богата традиция на толерантност. Посланикът припомни историческата заслуга на страната ни за спасяването на българските евреи и обясни, че това е нещо, с което българите трябва да се гордеят.

"Много е важно да не позволяваме предизвикателствата за сигурността, пред които сме изправени, да доведат до ерозия на основните права на хората да вярват свободно, да говорят свободно, да бъдат свободни граждани на демокрацията", смята Рубин.

Според посланика на САЩ е важно обществата да намерят начин да балансират между нуждата от сигурност и това да не се нарушават основните свободи.

"Всички страни имат своите традиции, но фундаменталните принципи са много важни, като да уважаваме разнообразието на вяра, правото на хората да решават в какво вярват и в какво не", коментира той пред журналисти, цитиран от БТА.

Пред форума Рубин каза, че е символично за българската толерантност, че в София катедрала, синагога и джамия се намират на една пряка една от друга. Според него страната ни има и полза, и вреда от географското си положение и от това, че е на кръстопът.

Посланикът заяви, че има и предизвикателства, и трудности, пред които сме изправени, но можем да направим всичко по силите си, за да не бъдат нашите общества жертва на ектремистка реторика и проповедници на омраза.

Шефката на Комисията срещу дискриминацията Ана Джумалиева обясни, че през последните десетилетия в световен мащаб се наблюдава възраждане на религиозните ценности, вярвания и убеждения.

"Както международните организации, така и националните власти все по-често ще бъдат изправени и ще им се наложи да решават въпросите, свързани със свободата на вероизповеданията", каза тя.

Джумалиева обясни, че в България също се наблюдават процеси на активиране на религиозните нагласи в някои религиозни общности в първото десетилетие на 21 век.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


561
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
364
2
 
24
 
! Отговори
Бг преди 7 години
Взел *** да ни дава акъл, на нас, който сме тук от времето на Варненския халколитен некропол. Хайде няма нужда запалихте де що има държави по света. Тука нема!
363
3
 
14
 
! Отговори
Той преди 7 години
Между другото намаляват не само българите но и турците . Ромите се увеличват А НАЙ-МНОГО СА СЕ УВЕЛИЧИЛИ ДРУГИТЕ В ТОВА ЧИСЛО РУСНАЦИТЕ
362
0
 
10
 
! Отговори
др.Сталин преди 7 години
Бъдещето е на СССР и новото съветско общество ,което ще изградим в света ......Напред към мира и просперитета срещу войните и различните враждебни на комунизма идеологии .
361
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До ТойМа ти българин ли си?Нещо си се объркал!
360
9
 
1
 
! Отговори
Копейков преди 7 години
Точно така другаре, дайте му да се разбере на този посалник. Той ще ви казва на вас в какво общество ще живеете. Аама ха, да му се недиви и недодяланика.
359
1
 
8
 
! Отговори
Той преди 7 години
405 Турция също не е моноетническа държава днес и не ми хвали онова което са правили турците в началото на 20 век
358
3
 
1
 
! Отговори
Той преди 7 години
В началото на 20 век българите сме по-малък % в общата численост на населението в сравнение с днес
357
1
 
10
 
! Отговори
Ние преди 7 години
До ТойМоже,ако се прочисти.Турците как са изгонили българите от Одринсо тракия,а обезщетение-йок.
356
3
 
2
 
! Отговори
Той преди 7 години
402 кво не си готов кога не си бил мултиетнически
355
3
 
1
 
! Отговори
Той преди 7 години
400 хахахахахаххаха кои САЩ ли нямат , хайде бе , виж да беше написал Русия по можеше да хване дикиш
354
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Американеца какво е виновен , 4е констатира това което следва .В САЩ това е решено , но ние не сме готови . Каквото сабя покаже и 4еста майко юнашка .
353
8
 
2
 
! Отговори
Той преди 7 години
България не е Исландия и не може да бъде етнически чиста държава .
352
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
България има поне някакво бъдеще, но САЩ нямат...
351
0
 
9
 
! Отговори
Един от Северозапада преди 7 години
До 13 века по-късноИменно.Все още щъкаме, и трябва да се надгражда стария план.А както каза една негова предшественичка преди години, онази, дето биеше с дамска чанта по главите сутрин хората на опашки за визи,"вие сте ни нужни само като територия"...
350
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
373 Просто Доган е по-умен от Местан. Осъзнал е,че е по-добре пръв на село, отколкото последен в града, има такава мъдра народна приказка.Затова не е готов изцяло да се подчини на Ердоган.Същите дрязги имат и Ердоган и Гюлен.Идеологията на която служат е обаче е една,турските интереси и неоосманизма. Родопите и Кърджали се превърнаха едва ли не в турски вилает именно заради сепаратизацията и протурската политика на ДПС през годините.Доган, ДПС и ДОСТ е тумор, който разяжда БГ държавност отвътре!
349
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ти къф си бе ? Я марш оттук !
348
1
 
26
 
! Отговори
кой ви е виновен преди 7 години
Скачахте за свобода и демокрация,получихте мор и ислямизация.
347
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"през 1979 г във Иран е извършена ислямска революция със помощта на вашите руски братя" - също така руснаците оганизираха гражданска война в Америка, възстанието на Запата и инвазията на Гърция от Персия
346
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Марш от тук мръъъсно **. Ние не сме задния ви двор.
345
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Няма ли поне един "българин",който да каже на този хЪмеркански бандит,ЧЕ НЯМА ПРАВО ДА НИ КАЗВА,КАКВО НИ БИЛО БЪДЕЩЕТО!НЯКОЙ КАЗВА ЛИ МУ КАКВО Е БЪДЕЩЕТО НА ФАЩ?!Фашингтонгските бандити продължават да ни размахват пръст и ни нареждат,какво да правим,независимо кой управлява Световния бандит и терорист!!!