Герджиков към новото НС: Не сменяйте еврочиновници!

Премиерът готов да обяви еврокомисар, ако няма кабинет след вота
32
Герджиков към новото НС: Не сменяйте еврочиновници!
Снимка: БТА, архив

Партиите в новия парламент да се споразумеят, че няма да сменят чиновниците, които подготвят председателството ни на ЕС през 2018 година. Това предложи служебният премиер на дискусия за бъдещето на Европа.

Герджиков заяви, че ако след изборите не се излъчи своевременно правителство, трябва служебното правителство да предложи еврокомисар.

"И аз поемам отговорността за това", увери той.

Още по темата

Според него България трябва да даде ясен знак, че ние искаме да влезем в предверието на еврозоната.

"Трябва да имаме план за влизане в този най-интимен кръг на ЕС, затова е необходима политическа воля", отбеляза Герджиков, цитиран от БТА.

По думите му ЕС е многопластов, затова и отговорът на въпроса каква Европа искаме, не може да бъде даден изведнъж и наведнъж. Той е убеден, че България трябва да участва в анализа на предложените сценарии със своя критичен прочит какво печелим и какво губим от всеки модел.

"Когато говорим за ядро и периферия, това е разговор не за география, не борба за печалба, това е разговор за собствените ни амбиции, за готовността да ускорим развитието си, за отговорността ни към българските граждани, които неизменно заявяват подкрепа за европейското ни членство", посочи той.

По думите му ЕС винаги е съществувал на много скорости. Той даде пример, че една от формите на различните скорости е шенгенското споразумение, а друга - еврозоната.

Герджиков смята, че всеки политик, който дръзва да говори срещу европейското обединение, е обречен на политическа гибел.

Той отбеляза, че ЕС е запазена марка на мира и интеграцията. Премиерът посочи, че си представя бъдещето на Европа като съединени европейски щати и допълни, че целта трябва да е обединена Европа, но обединени в многообразието.

Огнян Герджиков заяви, че погледнато географски, сме в периферията на ЕС, но заемаме възлово място. Ние сме средно голяма европейска страна, със стабилни финанси и напредваща икономика, с прекрасни възможности за инвестиции, природата е великолепна, хората са будни и творчески настроени, посочи той.

Служебният премиер направи исторически паралел и каза, че спиралата на човешкото развитие бележи парадоксална повтаряемост. През 2017 г. Европа е заплашена от миграционна вълна, а 1300 години по-рано, през 717 г. хан Тервел побеждава арабските нашественици, като по този начин спасява Византия, Европа и собствената си млада държава.

Хан Тервел по онова време изгражда първите гранични войски на европейския континент, които да го бранят от нежелани пришълци. Преди 1300 години България не е била член на Шенген, но е опазила Европа, сега също не сме, но сме готови да бъдем, за да охраняваме нашия общ дом Европа, коментира премиерът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


32
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До SindIskame belgiiski i luksemburgski zaplati v bg.нали ти плащат в рубли, кво се оплакваш
22
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 1111111Дано такива достойни журналисти като Йончева,Томов,Гареловсавецки ***, а не журналисти
21
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Този не случайно го изгониха от Народното събрание.Взе ,че си повярва много, но идва и неговият ред, тогава ще видим какво ще каже.В началото като се заговори да става министър председател той отричаше, но много бързо се съгласи ,защото едва ли ще има другпът такава възможност, пък парите които ще вземе не са малко.
20
0
 
15
 
! Отговори
д преди 7 години
След като направи огромна чистка, Герджика рече на следващите: "Стига чистки"!
19
0
 
11
 
! Отговори
Царска милост преди 7 години
Бай Гердзик - жълтото царско петно , май много си повярва !Единствената му практическа дейност до сега е смяна на ръководства в предприятия. В много предприятия.По заповед на другарката Н.И.Нова.И не само гербери - всичко подред.Такава бъркотия и и връщане стремглаво назад не е имало никога у нас, не че много сме напред,де!Гердзик , не става само с ядене трябва и акъл!Да не слушаш после целия албум на "Обратен ефект"?!
18
0
 
11
 
! Отговори
123 преди 7 години
Баси наглия и мазен тип!!
17
5
 
6
 
! Отговори
1111111 преди 7 години
Журналистите млъкнали като риби.Унизява колегите им,а те мълчат сякаш са глътнали ***.Защо бе г-да журналисти,защо.Къде ви е свободата на говорене,на мислене.Няма я,парите на Борисов са ви по важни.Дано такива достойни журналисти като Йончева,Томов,Гарелов да се разровят,да се борят,да се чуе по света каква журналистика имаме -политическа,платена.
16
1
 
3
 
! Отговори
Спрете изборите преди 7 години
Около 80% от кандидатите на избираеми места са доказани нагли престъпници участващи в ликвидация на БЪлгарите в БЪлгария подава СОфия възмутено от днес.
15
2
 
2
 
! Отговори
Perlit преди 7 години
Basi mizernoto eu....nestastni bulgari s zaplati ot 200 evro ste im slagat komissari, da gi upravliava predstavitel na nai-bednia europeiski narod...vseki den da im navirat v surata na europeicite prosperirastia nai-beden bulgarski narod s zaplati 200 euro...blagodarenie na koeto shengencite jiveiat kato aristokrati...a, idi i kupi koncesia v belgia , germania, italy, france, luksemburg, monaco, austria, holandia, anglia za jaltite stotinki, s koito se kupuvat bulgarskite koncesii, resursi.
14
6
 
3
 
! Отговори
анонимен преди 7 години
Видяхте ли днес във вестник Сега карикатурата на Комарнитски.И тоя от *** на Борисов.Как ви уплаши толкова този човек,какво ви даде,че всички в хор свирите по гайдата му. Или сте слепи ,или сте продажници -други думи не мога да намеря.Борисов не е в ред,не го ли виждате,не го ли проумявате,че пак ще му пъхнете държавата в ръцете.***!!!!!И след 7 години управление,какво се надявате по различно от тук нататък да направи -със същите хора-половината следствени от прокуратурата.
13
0
 
1
 
! Отговори
S преди 7 години
Принудили са тоя, който е лежал в затвора за убийството от онази нощ във Варна с кремираното момиче, да направи пълни самопризнания, затова толкова време никой не е разследвал.Но съучастникът си има образен портрет, включващ детайли като сраснати вежди и хирургически белег между краката. Имало е нещо на онзи компютър, на самия компютър.
12
2
 
2
 
! Отговори
Sind преди 7 години
Iskame belgiiski i luksemburgski zaplati v bg.Na tesi izbori sme pass. Parvo bg zaplatite ni interesuvat, posle izborite.
11
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Naprotiv vsichki do edin smiana
10
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
МДАа дано като спечелят БСП не сменят всички
9
7
 
8
 
! Отговори
Не съм го виждал тоз преди 7 години
Този пък какъв е ?
8
4
 
7
 
! Отговори
факт преди 7 години
Българи , сменяйте държавата ,защото все роби ще се си !!!
7
1
 
14
 
! Отговори
Щерев преди 7 години
ПАСИТАТА ТОЧАТ ЗЪБИ ЗДРАВО ЗА ЕВРОКОМИСАРИ.
6
0
 
21
 
! Отговори
ПРЕДИ и СЕГА преди 7 години
Преди бяха политкомисари.Сега са еврокомисари.Удриии...
5
7
 
10
 
! Отговори
factotum преди 7 години
Да не получи пак СМС от *** ?
4
6
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Всички еврочиновници трянва да ги уволнят и тези институции да се разтурят.