Тя ли е? Плугчиева ли ще "оре" из Брюксел?

Посланикът ни в Швейцария - фаворит за поста на Георгиева
Обновена: 13 мар 2017 08:00 | 13 мар 2017 07:52,
53
Тя ли е? Плугчиева ли ще "оре" из Брюксел?
Снимка: архив, Булфото

Посланикът ни в Швейцария Меглена Плугчиева е българският фаворит за еврокомисар, твърдят пред "Труд" високопоставени източници, близки до Министерския съвет.

Името на дипломата ни в Берн е спрягано и в Брюксел, където Меглена Плугчиева се ползва с авторитет от години.

След като Кристалина Георгиева влезе в екипа на Световната банка, от 1 януари тази година България няма свой представител в Европейската комисия. Тогава за поста най-спряганите имена по жълтите павета бяха на Меглена Кунева и Гергана Паси, както и експосланикът ни в САЩ Елена Поптодорова.

Още в началото на този месец служебният премиер Огнян Герджиков даде да се разбере, че ако след предсрочните парламентарни избори не се стигне до сформиране на кабинет, временното ни правителство има готовност да излъчи нов еврокомисар.

Герджиков припомни и негласното изискване българският представител в ЕК да е жена, за да се спази балансът в състава на комисията при първоначалното й сформиране от 2014 година.

Междувременно в Брюксел след среща с президента Румен Радев председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер заяви в прав текст, че би желал "дама да бъде следващият комисар от България".

Името на Меглена Плугчиева е много добре познато на Жан-Клод Юнкер още от времето, когато сегашният председател на ЕК бе премиер на Люксембург.

Меглена Плугчиева е родена на 12 февруари 1956 г. в Балчик. Завършва немската гимназия във Варна и Лесотехническия университет. От 3 септември 2001 до 20 септември 2004 г. е зам.-министър на земеделието в кабинета на Симеон Сакскобургготски с ресори европейска интеграция и горско стопанство и за програмите ФАР и САПАРД.

От октомври 1997 г. е представител на германската провинция Райнланд-Пфалц за България. Посланик е в Германия от 2004 до април 2008 г.

Плугчиева е била в ръководството на БСП, депутат в 37-ото, 38-ото и 41-вото Народно събрание. В правителството на Сергей Станишев е вицепремиер по европейските фондове.

От май 2012 г. е назначена за извънреден и пълномощен посланик на България в Швейцария. От декември 2012 г. Меглена Плугчиева е назначена и за извънреден и пълномощен посланик в Княжество Лихтенщайн със седалище Берн.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


53
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
43
0
 
4
 
! Отговори
АTAKICT преди 7 години
До АнонименНАПЪЛНО СИ ПРИЛИЧА И ПО ИМИ С КУНЕВИЦА--МИГЛЕНА ---МИГА НА ПАРЦАЛИ И *** ПАРАЛАЦИ
42
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Вижте я на какво прилича тая ***.Диво пр.асе с телефон.
41
0
 
6
 
! Отговори
Запитвачев преди 7 години
Спомням си бурното време отпреди 20 и повече години.Случваше се някой от най-възрастните депутати, изказвайки се, да спомене от какъв знатен род произхожда, какви заслуги имат към Отечеството предците му и как са се отнесли с тях в първите години след Девети септември.Тогава една сравнително млада депутатка с манталитет на селска мома, пъргаво се изкатери на трибуната и победоносно изджафка: "Моите родители са парии!" И скудоумно-победоносно погледна към съпартийците си. Помните ли коя беше?
40
0
 
9
 
! Отговори
Подсещачев преди 7 години
През зимата на 1996/1997 г. коя червена юнакиня се провикна от трибуната на Народното събрание: "Ще дадем оставка, но да им оставим курс на долара по 500 лв, пък ще ги питам!" Голяма любов към народа, няма що! Беше се налютила на българския народ заради това, че той протестираше. Защо се протестираше тогава? Защото по магазините нямаше хляб! Но това разгневи Червенушката.И какво стана? Оставиха долара с курс не 500, а няколко хиляди лева!!!Пращайте ги тези, те да защитават интересите ни в ЕС !
39
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Резил!!!Все такива изпращаме.
38
0
 
9
 
! Отговори
Питащ преди 7 години
Какво, като Юнкер е казал, че иска жена на този пост? ЕС да не му е бащиния? Когото определи България, той ще бъде! (Само да не е Плугчиева!)
37
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До ДААА...тя не ползва такива!
36
5
 
0
 
! Отговори
днес, преди 7 години
само като прочетох заглавието и се отказах да чета съдържанието! отнасяйте се по- сериозно с посетителите си! Къв е тоя език - няква щяла да оре из Брюксел... аман от дивотии! Знаем, че сте тъпаначри и чалгаджии, ама малко по- прибрано. А цензурата можете да си приберете знаете къде!
35
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Някой не познава ли Герджиков, да му каже, че с тази Плугчиева само ще излага страната и да се откаже изобщо да мисли за този вариант? Защото форумите май не се четат от политиците...
34
0
 
3
 
! Отговори
ДААА преди 7 години
да внимава с одеколончетата...
33
3
 
4
 
! Отговори
Скитник преди 7 години
Комунисти ама не е посланик в Москва , а на другата комунистка синът и в САЩ? Много много прости ч а к народ
32
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Даам, а доскоро работеше за ДПС....
31
2
 
11
 
! Отговори
tangra преди 7 години
Стига вече с тези стари номенклатури бе. Дайте път на някой млад човек. Не видяхте ли, че нищо не стана от вас толкова години вече ?Не се ли напихте вече бе, не остана кръв!
30
2
 
7
 
! Отговори
БХ преди 7 години
1956 родена? Значи е минала 60 години. Защо не е в пенция? а МОЖЕ ПО СЪВМЕСТИТЕЛСТВО да си взима и заплата и пенция и да ни излага!
29
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До АнонименИмате предвид "Б.Б.", а не "Б.Х."?
28
2
 
13
 
! Отговори
Възмутен преди 7 години
С образование "Лесотехничесо" става за лесничей, но не и за дипломат, което се е доказало както в Германия, така и в Швейцария. За нея важи правилото: "да лижеш нагоре, да тъпчеш надолу", затова е заемала тези постове досега. Но крайно време е тази и практика да се спре, не да се насърчава!
27
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Както предаде БСП и ДПС, така ще предаде и ГЕРБ, така ЩЕ ПРЕДАДЕ И БЪЛГАРИЯ! Такива като нея не се спират пред нищо! Бъдете бдителни!
26
0
 
16
 
! Отговори
Плугчиева? Абсурд! преди 7 години
Аз също познавам лично Плугчиева и съм напълно съгласен с "Анонимен 31"! Тя с нищо не се различава от Кристалина Георгиева. Плуг. е една политическа ***, да не говорим за грубия и тон и външност на тракторист. Тя ли ще е лицето на България в ЕС?! Не правете поредната фатална грешка! Пратете я в пенсия, не в Брюксел!
25
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Имам лични впечатления от тази персона с манталитет - смесица между Кристалина Георгиева и Елена Поптодорова. Алчна кариеристка и нагаждачка, готова да мине през трупове. Възползва се максимално от БСП, а след това пристана на Б.Х., който на среща с швейцарски бизнесмени в Цюрих преди 2-3 години я похвали, че е намерила правилната партия, т.е. ГЕРБ.
24
1
 
21
 
! Отговори
след преди 7 години
чистката на възрожденските фамилии от "народния съд" 44та, дойдоха на власт тез с фамилии - чобанов, овчаров, коларов и прочее, та до сега, другото е унищожено