Поне 200 семейства обучават децата си вкъщи

Родител: С домашното образование искаме да спасим характера им!
17 мар 2017 20:24, Анисия Иванова
21
Поне 200 семейства обучават децата си вкъщи
Снимка: Reuters, архив

Поне 200 семейства обучават децата си вкъщи, като тенденцията е бързо този брой да се увеличи, каза Петър Порумбачанов, председател на Асоциация за домашно образование, баща на четири деца, които се учат вкъщи.

Той поясни, че писмата, които се получават от родители в асоциацията, са свързани основно с това по какъв начин могат да изтеглят децата си от държавните училища, методологията, която се използва, за да се обучават децата вкъщи, както и дали домашното образование е скъпо.

Това са основните въпроси, които вълнуват родителите, както и периферните, свързани със социализацията, с учебните материали и т.н.

Според Порумбачанов домашното образование не е скъпо.

"Смятам, че е по-евтино, отколкото държавното образование. Образованието е спряло да бъде отговорност на семейството и е станало проблем на държавата, за мен това е проблем".

Много често решението да се избере това образование е заради това, което се вижда около нас - в държавното училище.

По думите му е наложен държавен контрол върху образованието и резултатът е унищожителен за образователния процес.

Според него все повече семейства се интересуват от обучение вкъщи.

"Факт е, че родителите понякога се налага да учат наред с децата материала, за да могат да го обясняват. Но днес ресурсите и помагалата, включително и по математика, са много лесно достъпни. Детето винаги може да ползва онлайн преподаване или да отиде на частни уроци", каза той в интервю пред БНР.

Учебните часове при домашното образование винаги могат да се променят. Ако решим, че нещо е интересно, можем да посветим цял учебен ден на определена тема, да запалим колата и да излезем извън града за урок по история, например, обясни още бащата.

По отношение на социализацията при децата, обучавани вкъщи, той смята, че това, което е в държавното училище, е изкуствена социализация. "Затворени стени, затворени дворове и хора на една и съща възраст. Реалният свят няма нищо общо с това. Дали всъщност не изключваме децата от реалния живот, като ги изолираме по този начин?", попита той.

По думите му много смейства, които обучават децата си по този начин, смятат, че спасят ли децата си от агресивната среда, всичко останало ще се нареди. Тук става въпрос за спасение на характера на децата, защото образованието не е чисто знание, което се налива с фуния. То формира личности, характери, убеден е Порумбачанов.

Според него държавните институции не успяват да направят децата успешни, не могат да изградят трудови навици, етика, за да ги направи успешни възрастни.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


21
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
0
 
5
 
! Отговори
кукуряк преди 6 години
Колкото до това, какво става в училище, там отговорно е училището, не родителите. Детето затова е дете, то се подчинява на ред, наложен от възрастен. Никой няма да си остави детето на възрастен, който не може да го контролира. Нито да контролира останалите деца, които могат да му навредят. Училището трябва да има собствен авторитет, навремето децата се страхуваха повече от учителя, отколкото от родителя. На място, където отговорния за тях няма авторитет и власт, деца не е добре да се пращат.
20
0
 
4
 
! Отговори
кукуряк преди 6 години
И какво те чака навън? Чака те онова, което ще излезе от училището. А именно то пречи да има навън нещо по-стойностно. Янка Такева казва, каквото е обществото, такова е училището. Само че обществото не бива да бъде чак толкова хомогенно. И не бива гнилите ябълки да заразяват здравите. Ако имате едни чудесни несоциализирани в месомелачката деца, вие ще ги срещате и навън, те ще променят самата действителност в света. И точно това целим, нали?
19
2
 
4
 
! Отговори
sid преди 7 години
Изживяхме много от детската градина до последните гимназиални класове.Не харесвам българското училище,методите на преподаване,арогантността на много учители,агресивните и ненаказани ученици.Но това ,което ни даде българското училище са уроците ни от живота.Напълно подготвен си за това,което те чака вън.И ако не можеш да се оправиш в училището,няма как да се оправиш извън него.Училището не те учи на нищо,само как да оцеляваш.Успех на всички ,които си мислят ,че от вкъщи ще защитиш детето.....
18
4
 
2
 
! Отговори
до 13 преди 7 години
Принципи в системата на предучилищното и училищното образованиеЧл. 3. (1) Образованието като процес включва обучение, възпитание и социализация........................Цели на предучилищното и училищното образованиеЧл. 5. (1) Основните цели на предучилищното и училищното образование са:1. интелектуално, емоционално, социално, духовно-нравствено и физическо развитие... --------------Затова в училищата работят ПЕДАГОЗИ, не просто преподаватели.
17
2
 
14
 
! Отговори
FUCK OF преди 7 години
БРАВО !!! МНОГО ДОБРА ИНИЦИАТИВА.....ТАКА И ДЕЦАТА ЩЕ УСВОЯВАТ ПО ДОБРЕ ПРЕПОДАВАНИЯ МАТЕРИАЛ....А БЪЛГАРСКОТО УЧИЛИЩЕ НЕ Е ВЕЧЕ ТОВА КОЕТО БЕШЕ ПРЕДИ ГОДИНИ.....ПОБОИ,ДРОГА,БЯГСТВА.....ТОВА ДА НЕ Е ТВУ....ПРАВИ СА РОДИТЕЛИТЕ КОИТО ОБУЧАВАТ ДЕЦАТА СИ В КЪЩИ....
16
0
 
9
 
! Отговори
до 17 преди 7 години
Ти май изобщо не си наясно какво става в повечето класните стаи по време на урок. За междучасията да не говорим. Няма нищо общо със спомените ти от твоето детство, повярвай. Говоря за училища без шведи. А където има, страх ме е да си представя.
15
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Голямо" образование ще получат вкъщи! Направо гении на логиката и мисълта ще излязат, а като начало защо не си върнем килийното образование? Със "взаимоучителната метода"? Съсипахте образованието, сега сте на път и да го отречете...А вече го искат и на "концесия"!
14
6
 
26
 
! Отговори
25936 преди 7 години
Дехуманизацията в обществото се настани и в училището ни. Знания децата не получаоват, защото методиката на преподаване не цели това. Отделя се незаслужено внимание на изоставащи и проблемни деца и не се поощряват ученолюбивите. Повечето учители са прости, неграмотни и злобни. Обраоазованите родители така и така се занимават с децата си. Без частни уроци не може. Престоят в училище е е вреден за децата. Това лично го установих през 90-те покрай моето дете.
13
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
И такива места са необходими за да отделят детето от очевидно вредната и агресивна семейна среда. Противно на г-н Икономов не мисля че в такива училища трябва да работят надциратели, а по скоро опитни педагози и психолози, които да мотивират децата да учат, без да причиняват болка и неприятности на другарчетата. Насилието поражда насилие и едно място с надзиратели не би променило нищо освен да направи децата още по агресивни.
12
6
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
и на детето и на другите деца. На съвременния учител са отнети всички права да наказва и да налага наказания. Ако ученика откаже да изпълни каквото му е казано, няма сила която да го накара - не можеш да го удариш, не можеш да му крещиш, не можеш да му пишеш двойка или отсъствие... И при всяка забележка или наказание родителя идва да се разправя как може да наказвате перфектното му дете. За агресивни и недисциплинирани ученици е добре да има специални училища с пансион.
11
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Номер 5 правилно пита за безопасността, но не гледа където трябва. Не е работа на учителите и директорите да се грижат за безопасността на децата в училище. Основната работа на учителите е да обучават децата по различните предмети. Грижата за дисциплината и реда трябва да е странично, а не основно занимание. Родителите са тези, които трябва да възпитават и да научат децата си на ред и дисциплина. Ако един родител толерира агресия и неподчинение в детето, това ще доведе до проблеми и на детето и
10
25
 
17
 
! Отговори
Georgiev преди 7 години
Раждане вкъщи, обучение вкъщи. Доста изкривена представа за "разум" и "напредък". Не смятам, че трябва да се обръща внимание на подобни промити мозъци. Питам аз, как ще се социализират децата, ако са постоянно вкъщи? И как един неграмотен полу-интелигентен родител ще образова детето си? Това не е сериозно!
9
14
 
22
 
! Отговори
Още един от онези преди 7 години
Този има 4 деца?! И предполагаемо на различна възраст са по цял ден заедно. И дружно си четат молитвите. Това няма как да приключи добре. На сектантско намирисва нещо. Домашното образование е успешно много рядко и то става с много пари и мисъл, ама феновете на този тип образование обикновено са просто халтави сектанти и резултатите са плачевни - смахнати млади хора без социални умения. Ама, виж, много набожни!
8
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Икономов , Вие в затвор ли работите? Надзираване , надзирател , строги ... май макаренковщината ви е в повече , ами какво е това "политическо мислене" - децата искат грижи , внимание и изграждането им като личности , ясно е ,че вие , то и аз сме от поколенията , дето ни "надзираваха" и за това милата ни татковина е на такова "дередже"
7
6
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
В училище е лошо. Така, както извън училище. Ако едно дете не се научава на общуване сред връстниците си, ще му липсват умения за справяне в реалния живот. Това е по-важно за личността , отколкото знанията по която е да е наука. Същата неприспособимост имахме и ние, отгледани в затворена среда при социализма. Същата неприспособимост имат и Западна Европа при наплива от Азия, Африка даже от Изт. Европа. При сблъсък на две култури винаги побеждава по-низшата, по-малко сложната , по-безскрупулната
6
3
 
29
 
! Отговори
Съдия преди 7 години
Не може!Според закона, всички български деца са осъдени на 12 години образование.Пише го в закона!
5
3
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ами логично, виждате какво става в училищата. След толкова много инциденти, неможах да разбера след като моето дете прекрачи прага на училището, кой отговаря за безопасността му? Имаше инциденти довели до смърт, да сте видели учителки или директорки подведени под отговорност? Да сте видели подведен под отговорност шеф на охранителна фирма или охранител?После ще се търси отговора на въпроса като задача за слабоумни в сутрешните блокове
4
2
 
42
 
! Отговори
Перко преди 7 години
Образованието в къщи е нещо, което одобрявам, но много по-ценно е възпитанието в къщи, защото на повечето от децата "първите седем години" тотално им липсват :)
3
32
 
10
 
! Отговори
Икономов преди 7 години
Всички деца, задължително, трябва да се обучават от строги и справедливи възпитатели в правилно политическо мислене и в много спорт!Училищата трябва да са извън градовете, заедно с общежития за живеене, надзиравани от опитни, проверени надзиратели!
2
5
 
24
 
! Отговори
(-_-) преди 7 години
Е, да де, ама повечето хора трябва да ходят на работа и нямат време за това.. Иначе би било по-добре!