Половината от работещите в IT сектора мислят за емиграция

А за тях има едни от най-добрите условия за работа у нас
25 мар 2017 15:41, Петя Славова
129
Половината от работещите в IT сектора мислят за емиграция
Снимка: Reuters

Неравномерното разпределение на сроковете за изпълнение на задачите и нерегламентираното увеличаване на работното време - повече от осем часа на ден. Това са сред основните проблеми пред работещите в сферата на IT. Данните са от проучване за условията на труд в сектора.

През последните десет години IT секторът се удвои и достигна 70 000 души и това са около 3,5 на сто от БВП. Това каза президентът на КНСБ Пламен Димитров при откриването на дискусия "Условията на труд в IT сектора - предизвикателства и реалност".

"Половината от работещите в сектора имат нагласи за емиграция, независимо от добрите условия за работа у нас. Като цяло се чувства сериозен дефицит на кадри", заяви Димитров.

Според председателя на НБС "ИКТ" Георги Билюков, има свръхнатовареност на специалистите в сектора понякога. Това говори за няколко проблема - липсва добър мениджмънт и добро управление на места.

От ранна детска възраст родителите трябва да насочват децата си в тази сфера, за целта е необходимо да се примени образованието на най-малките, смята Билюков, цитиран от БТА.

Според 32.8% от участвалите в изследването, съществува сериозен проблем с лошо уредени офиси и работа в "OPEN SPACE". В края на работния ден, около 2/3 от служителите споделят, че в определена степен се чувстват психически и физически изтощени.

Забележителен е интересът за работа извън София. Около 63 на сто от анкетираните имат желание да работят извън столицата, ако заплащането се запази на същите нива, както и всички компоненти, характеризиращи условията на труд.

Повече от половината от изследваните лица имат висока оценка за удовлетвореност от работното си място. Едва 7.7 процента споделят, че по-скоро не са удовлетворени, а напълно неудовлетворени са 1.7 на сто.

А като цяло договорените параметри в индивидуалните трудови договори не винаги отговарят на реалността. Ето защо от синдиката предлагат да се разработи и приеме в процеса на колективното договаряне на пакет от мерки, насочени към подобряване на условията на труд в сектора, за да се намаляг стресът и напрежението на работното място.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


129
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
6
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Разнебитенето бг земеделие е с 5% от БвП ,а прехваленото софийско ИТ с 3,5% отБвП ,без коментар.
20
2
 
32
 
! Отговори
До 3 преди 7 години
То и ние учители, лекари, инженери.... всички чакаме да ни вдигнат заплатите но уви. Всички да емигрираме ли? И бе се исхвърляй с 15хил. евро , че ще ти се смеят. Сигурно си единственият избранник от наса за софтуер на совалка! И аз живея и работя в САЩ от 15г. в IT сектора.... не говори глупости!
19
3
 
28
 
! Отговори
ит преди 7 години
само българин би се съгласил да работи за 3к евро извън БГ, но нали затова се нарича българин.Условията за ИТ в БГ не са розови навсякъде! Заплатите започват от под хиляда лева извън София и достигат до 5-6 във София, но за 4-5-6 това са програмистите.Реалната цена на труд в ИТ сектора навън е в границите на 25-40 и нагоре евро на час.Така че ако ви предлагат под 4к евро за бачкате навън, то някой се опитва да се издържа от вас, но е съвсем нормално, това си е вид бизнес, проспериращ в родина
18
4
 
29
 
! Отговори
До Анонимен 3 преди 7 години
За да вземаш 15 хил евро заплата трябва или да си супер специалист или просто да си ударил кьоравото. Средното може да се каже че това което вземат ит-тата тук в левово на запад го взимат в евро, т.е. разликата е около два пъти, и като цяло същите пари могат да се спестяват и тук имайки предвид по-високите разходи на запад. Ако масовите ИТ заплати на запад бяха дори не 15, а примерно наполовина, тук нямаше да остане никой, вервай ми!
17
2
 
44
 
! Отговори
Благоев преди 7 години
В България е така! Когато намерят някой ,който върши работа го натоварват докато ПРИПАДНЕ !
16
7
 
25
 
! Отговори
Балтаджиев преди 7 години
Ами ще мислим за емиграция и основната причина не са парите. В София няма места в детските градини и училищата, Фандъкова подари общински имоти за милиони левове а едно ново училище или детска градина не направи, въпреки че града е нарастнал двойно.
15
8
 
40
 
! Отговори
ww преди 7 години
Това са страшни тъпотии от хора,които не са от "ИТ сектора". Масово НЕ мислим за емиграция, защото дори и да достигнеш средното - 3 -4к заплата, няма никакъв смисъл да ходиш навън. В чужбина заплатите са 3-3.5 евро на месец, тия басни със заплати от 10к евро и тн, може да ги разправяте на някой дето си няма идея за какво иде реч /говорим за девелъпъри,а не мениджъри/. Та въпросните 3хил евра на месец не ме орпавят, защото само квартирата ще ми е хиляда и в крайна сметка не виждам смисъл.
14
4
 
15
 
! Отговори
Брадван преди 7 години
Ако наистина има 70 хил в ИТ сектора със сигурност БВП който носят не е 3.5 а поне 7 %, тъй като средната заплата в ИТ секора е двойна, даже тройна спрямо средната за страната.
13
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
бе, говори се много на ангро. IT сектора не са само програмистите, от университета излизаш полунеграмотен, ако не всички то 50% и за коол не стават! 15 000 евро вземат единици, другите дето са загубили пет, шест години по университетите, почват на никакви заплати, тия дето са работили през тия пет години са напред в работата, в час са, а работодателите вече не гледат диплома, даже и ейчара не иска диплома!
12
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Принципът на IT бизнеса в България,е същия като при шиенето на дрехи на ишлеме, затова и ползата за държавата се измерва единствено с някоя и друга,,по-висока"заплата, на фона на всеобщата мизерия
11
4
 
23
 
! Отговори
Манчо преди 7 години
Прав е тоя наистина има недостиг на кадри. В нашата фирма вече отдавна не търсим само хора с опит, а вземаме студенти или новозавършили. Обаче много от кандидатите идват с големи претенции само защото имат диплома за бакалавър или магистър, а не теста не могат да покажат елементарни базови знания от университета. Такива няма как да ги вземем.
10
17
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Заплатката ми е 6000лв и въпреки това не ми е достатъчна. Като знам че с по малко усилия ще взема двойна... определено като ми накривят още малко шапката ще ми дишат прахта
9
10
 
24
 
! Отговори
Soalris преди 7 години
До АнонименВ Австрия взимаш 15000 Евро за половин година може би. Това не е месечна заплата, освен ако не си във високо управленско ниво. Кухи приказки дрънкаш малко. Хубавото в България заплащането е според стойността, която придаваш на фирмата и на колектива. Щом са те оценили на жълти стотинки значи....говори доста. :)
8
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Това говори за няколко проблема - липсва добър мениджмънт и добро управление на места."Това се получи защото след 2006-7 куцо, кьораво и сакато си набута роднините, в IT като цяло сигурно около 1/3 имат нормално образование в тази сфера, всичко друго е връзки, шуро-баджанащина, недоучили студентчета и преквалифицирани псевдо специалисти изкарали по един два курса по разни академии.
7
0
 
28
 
! Отговори
смЕх преди 7 години
Не че нещо ,ама я ми кажете в кой сектор има достатъчно подготвени кадри и защо кадърните и можещите все гледат на вън част от проблема не са ли и така наречените честни частници? На фона на останалите заплати тези на IT специалистите са високи, но в сравнение с колегите им на вън разликата е същата като при другите професии за това е този непрекъснат дефицит .
6
3
 
41
 
! Отговори
111 преди 7 години
Е не може всички да са програмисти. В Индия всички са програмисти и няма какво да ядат, то кода не се яде.
5
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
То е ясно където са парите местата са малко свобоени.
4
0
 
25
 
! Отговори
Станислав преди 7 години
До АнонименМоже да вярваш на човек от сектора - недостига на ПОДГОТВЕНИ кадри е сериозен.
3
13
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
От 10 години работя като IT специалист в Австрия. Преди да замина работех в БГ но заплатата не ме удовлетворяваше. Въпреки всичко останах като си мислех че все някога ще започнат да ми плащат както плащат тук в Австрия. Но уви останах с празни надежди. Поработих 3 години и си казах защо да им работя за жълти стотинки като може да работя за 15 000 евро на месец. Теглих им майната на бг работодателите и се изнесох. Сега работя без голямо натоварване и взимам заплата като за бял човек.
2
33
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Никаква полза няма от IT сектора за БГ.