От 1 април след скока на цената на газа: Баничката с айряна – лукс!

Заради шоковото поскъпване таксиметровите компании готвят нови цени
396
От 1 април след скока на цената на газа: Баничката с айряна – лукс!
Снимка: Булфото, архив

Хлябът, който сега струва левче, ще скочи до 1,20 лв. след поскъпването на газа. Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) предвижда шоково увеличение на синьото гориво с близо 30% от 1 април. Това ще вдигне цената на насъщния, тъй като повечето фурни работят на газ.

Пред  в. "Стандарт" председателят на Съюза на хлебопроизводителите и сладкарите в Монтана Костадин Георгиев обясни, че върху цената на насъщния ще повлияе не само по-високият разход за опичането му, но и за отделните продукти.

Още по темата

Така че най-търсените банички ще струват с 10 - 20 ст. отгоре.

От резкия скок на газа се оплакаха и мандрите.

"На първо време ще се опитаме да поемем само ние загубите. Впоследствие обаче ще се наложи да вдигнем цените на сиренето и кашкавала", казаха производители.

Рязкото вдигане цената на газа удря млекопроизводителите, които използват природен газ.

"Със сигурност и ние ще трябва да реагираме. Страхувам се, че това ще повлияе и на крайните ни цени", призна Коста Христов, който е съсобственик на водеща фирма за производство на млечни продукти.

"Подобна мярка ще се отрази във всяко едно производство, но при нас може би най-много, защото сме зависими от природния газ", категоричен е бизнесменът.

Шоковото поскъпване на газа ще удари сериозно и ресторантьорите и хотелиерите, тъй като това е едно от основите разходни пера на този бизнес, прогнозира шефът на регионалната асоциация на ресторантьорите и хотелиерите в Стара Загора Иван Михалев.

Само за един от ресторантите, които стопанисва, разходите за газ на месец са над 1300 лв., посочи той.

Ако цената на синьото гориво скочи с 1/3, това неминуемо ще повлече поскъпване и на почти всичко, което предлагат ресторантите от своята кухня.

Хотелиерите пък ще го усетят още по-сериозно, тъй като те го използват и за отопление, и за топла вода.

"Основният аргумент за вдигане цената на газа винаги е бил един и същ - "Булгаргаз". Т.е. държавата губи и компенсирането на тези загуби винаги е по най-лесния начин - за сметка на крайните потребители", казва Михалев.

Очаквано новите цени на горивата ще увеличат разходите за транспорт, а таксиметровите компании вече готвят по-солени тарифи.

Още вчера недоволните срещу решението на КЕВР да вдигне с близо 30% цената на газа, организираха протест.

От регулатора уточниха, че и в момента водят разговори с "Булгаргаз" за цената на синьото гориво и до есента може да има съществени изменения, дори намаляване.

"Всичко зависи от цената на петрола на световните пазари", каза шефът на комисията Иван Иванов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


396
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
209
6
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 214Комините ги закрихте, а какво производство построихте, създадохте, димукратини ниедни? Масово българките са продавачки на китайски и турски стоки, а мъжете шофьори и охранители.какво произвежда България- високотехнологични ***, шофьори на тирове и берачи на плодове в Западна Европа.
208
6
 
8
 
! Отговори
до 220 преди 7 години
До до 203До колкото разбирам плоското ти мислене е следното: ЕС не ни дава достатъчно наготово, а Русия ще ни дава колкото си искаме.Даже не мога да измисля достатъчно елементарна обида за съм сигурен че ще я разбереш.
207
10
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
1939г. кило сирене е струвало 25 лв, сега е 12лв. значи сме добре.
206
11
 
9
 
! Отговори
БСП са гад.ини преди 7 години
До 221. Айде поредните глу.пости. Скрий се, червен галффон, тези евтини манипулации умряха още с Костинбродската афера на Станишев и Доган. Вече няма кой да се върже на такива щуротии.
205
10
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ако са ви скъпи баничките, аз ще ви нахраня, червени *** ;)Дещайте се с какво ;)
204
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"видехте се с пари" и "женски" - че ви доиме и стрижеме до последно, спестили сте едни пари за доктор и погребение ,ама и тех че ви земеме .
203
9
 
12
 
! Отговори
Герджиков преди 7 години
До АнонименКакъв Буда те гони, ве? Той в момента е просто лидер на партия!Кой допуска повишаване на цената - ГЕРБ??? Ако не знаеш, в момента управлява Служебен кабинет!Аве бива ***, *** чак толкова...
202
5
 
4
 
! Отговори
до 202 преди 7 години
Ами то и във Видинско с 10 лв ще се пръснеш от ядене.Какво ми сравняваш мешаното българско село Ниш.Ниш не е Сърбия.
201
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Стига с тия банички с айрян,кажете нещо за банички с боза!
200
2
 
7
 
! Отговори
изнервен преди 7 години
До 209. Само един въпрос ще ти задам. Ти знаеш ли в момента кой е на власт?
199
1
 
7
 
! Отговори
до 205 преди 7 години
До АнонименСамо дето освен билетчета за автобус друго почти нищо не можеше да си купиш...
198
7
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Незабавно касиране на изборите и съд за Цветанов,Борисов и цялата ЦИК.Десетки хиляди"мъртви души"са успели някак си да дойдат до урните и да гласуват за ГЕРБ.Около 200 000 роми с"активна"гражданска позиция също са подкрепили ГЕРБ.Над 100 000 бюлетини,непуснати за ГЕРБ са станали изведнъж"фалшиви".
197
5
 
11
 
! Отговори
до 203 преди 7 години
Защо си мислиш че никой няма да ги нападне как се отдели Косово ? 3ащо да нямат 6 самолета даром къде е проблема ? Бездарника си ти, нямаш пари за армия нямаш пари за нищо, защото си под ботуша на ЕС, а когато си под ботуш нямаш възможност да си решиш проблемите. Съществува илюзията, че като сме в ЕС Юнкер ще ни храни а НАТО ще ни брани туй ли е представата ти за развитие да живееш като *** на гърба на някой ?
196
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А кога ще има шоково повишаване на заплатите, не е ли справедливо или пак ще обяснявате, че не ставаме и работим малко и некачествено, явно на запад и сша са супер човеци
195
10
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ЕС са лоши защото ви карат да работите и да мислите сами, а пък Русия са добире защото дават даром и като погледнеш всички държави обърнати към Русия една няма която да е като хората ама няма значение нали са русофили.
194
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 205Сега с 1000 лева можеш да си купиш кола на газ и за 1000 лева да минеш над 10000 километра и изобщо да не ти се налага да се качваш в автобус :)
193
16
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Евтини банички - в Русия и северна Корея.Бягайте там, ревливи червенушки ;)
192
5
 
6
 
! Отговори
до 209 преди 7 години
това се коментираше още преди изборите!!!!!
191
10
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До до АнонименИ на теб ли демокрацията ти отне индустриализацията. За вас комунистите ако няма кумин да пуши, значи няма и производство... Другари, разбирам че сте назад във времето, ама чак пък толкова.
190
11
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Психично нестабилните пак Русия та Русия ми отивайте бе кой ви спира?