Трети опит: Партньорите в "Борисов" 3 няма да дават еднолично оставка

Борисов към Туск на чист български: "Кво става, бе, Доналд?"
Обновена: 4 апр 2017 16:24 | 4 апр 2017 15:45, Веселина Йорданова
169
Трети опит: Партньорите в "Борисов" 3 няма да дават еднолично оставка
Борисов и Туск с "изненадващото" довиждане. Кадър: Facebook

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов даде заявка за пълен четиригодишен мандат на бъдещото правителство в коалиция с Патриотите.

"Никой от участниците да не може сам да предизвиква предсрочни избори", поискали Патриотите, а Борисов обеща пред журналисти: "Ще им се подпишем!".

Досега експремиерът два пъти подаде оставка на кабинета си, без да довърши мандат – след протести за вдигането на цената на тока и след загубата на президентските избори.

Той пък поискал от тях участие в правителството, не само подкрепа, както беше в предишния мандат. Засега обаче не е ясно дали с всяка от партиите на Обединените патриоти ГЕРБ ще имат отделно споразумение.

По-рано лидерът на ГЕРБ се срещна с председателя на Европейския съвет Доналд Туск, който е на посещение у нас. Докато Борисов обясняваше пред журналисти, че трябва да се поздравим, защото Европа вижда нашата най-добре охранявана граница, Туск мина зад гърба му, благодари му и си взе довиждане с него на английски. "Кво става, бе, Доналд", възкликна изненаданият Борисов, а комичният момент предизвика смях.

Двамата не били коментирали отмененото от служебния кабинет постановление 208 за интеграция на бежанци. Борисов обясни, че не обича да коментира "български работи с чужденци", а има заявка от кабинета, че на 7 април ще има нова наредба.

"Те са наши приятели, те са наши партньори, те не са ни началници, ние не сме послушковци. Хората са заинтересовани да дадат още пари за защита на границата, да се реши мигрантският проблем", коментира още той по адрес на представителите на Брюксел.

За съставянето на правителството Борисов подчерта, че до момента не е обсъждано разпределение на министерства, с изключение на темата за министър-председателя, която вече станала повод за шеги.

По-рано днес ГЕРБ и Обединените патриоти проведоха първата си официална среща за съставяне на кабинет "Борисов" 3 в Народното събрание, на която се разбрали Борисов да оглави правителството. Именно той водеше и своя преговорен екип.

По думите му след пленума на БСП е станало ясно, че широка коалиция не може да има и от това се отказал дори Валери Симеонов, който защитаваше идеята.

"Отново цялата тежест пада върху нас, защото ако не се направи правителство, вторият не може да излъчи правителство, поне от уверенията, които чух сутринта от Патриотите. Това означава отново безвремие, нови избори, харчене на пари", изреди Борисов.

Той каза, че се надява и другите партии да си дават сметка, че "ако не успеем ние, не успяват всички и това ще е много тежко за България". Борисов даде да се разбере, че "Воля" няма да участва във формата, като коментира, че 122 депутати, колкото имат ГЕРБ и Патриотите, са достатъчно за коалиция.

На въпрос вярно ли е, че Мария Габриел е обсъждана за български еврокомисар, Борисов отговори: "Не знам, ако някъде е обсъждана, при мен не е".

Той разкритикува и кадровите смени, направени от служебния кабинет, като посочи конкретно Министерството на отбраната с думите: "Почват да стават нахални вече".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


169
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
61
2
 
18
 
! Отговори
England / Essex преди 7 години
Много ме е страх този бай *** да не довтаса на посещение в Англия, не ми се мисли какви просташки изцепки ще сътвори и след това 300 000 българи трябва пак да емигрираме.... от срам..
60
2
 
7
 
! Отговори
баю преди 7 години
От както Бог е създал света са минали 7.525 Г. От потопа са минали 5.282 гОт стълпотворението са минали 4.770От както Българите са минали в Мизия и са направили царство са минали 1.645 г.От покръстването на Българите са минали 1.314 г. От рождество Христово са минали 2016 г. Е ОЩЕ КОЛКО ХИЛЯДИ ГОДИНИ ТРЯБВА ДА МИНАТ ЗА ДА СТАНЕТЕ ХОРА? ПОГЛЕДНЕТЕ КОЛКО ХИЛЯДИ ГОДИНИ СА МИНАЛИ А ВИЕ ВСЕ ОЩЕ СТЕ ***?
59
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Какво е това бетониране във властта?Патриотите нали много си държаха на Програмата и беше неотменимо условие!Нещо не чуваме нищо за нея!
58
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Близкия изток на който изнасяхме толкова много, дори и вода също го няма. Единствено трябва да се подмазваме да не ни остават Турция пак да си ни вземе. То точно това и прави Б.Б. защото колкото и да е *** имаме национална сигурност някаква си и сигурно му го казва това, пък може и да не смеят че той незнае кога трябва да замълчи, кога издава държавни тайни, не аз за него и тези които гласуват за него нямам думи.
57
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Сега с тези протести пред КЕВР за цените на вода, парно, газ ..... може бързо, бързо да си ходи.
56
1
 
21
 
! Отговори
Джедай Мастър преди 7 години
До Анонимен 53 "..възкликна изненаданият Борисов, а комичният момент предизвика смях....същия угоднически смях като при бай Тошо от слугинажната журналистика."Не мисля. В случая не се смеят на комичния момент, а на самата Тиква, която като типичен про.ст (не казвам сел.ян.дур) българин, смята, че ако говори бавно и отчетливо на български, ще го разберат и марсианци.
55
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
хей дребен хитрец , никога не казвай никога ....!!!след 2 недовършени може и третия да остане недовършен
54
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Дори и при масови протести ли няма да подават оставка?!
53
0
 
15
 
! Отговори
Страндата преди 7 години
"Те не са наши приятели, те са наши партньори, те са ни началници, а ние сме послушковци. Хората са заинтересовани да дадат още пари за крадене от мен уж за защита на границата, да се хвлят че са решили мигрантският проблем", коментира неволно Борисов по адрес на представителите на Брюксел.
52
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Истината е че който и да дойде на власт с тази политика към ЕС и НАТО ние няма какво да очакваме. Единственото което можеше да ни дават това е да имаме право на работа там. Даже вече не сме им и нужни те ни разсипаха вече индустрията и земеделието не само на нас а на всички страни от бившия соц. и неможем и да го възстановим защото няма средства. Ние скоро трябва да спрем и АЕЦ Козлодуй, щото той срока му е изтекъл. И тега ще има и ЕС на две скорости през 2020 и субсидиите свършват и честито
51
0
 
16
 
! Отговори
ромлянин преди 7 години
Стига сте ни обиждали че сме неграмотни, то Бойко да не е много по-грамотен от нас бе? Ко стана бе Доналд? Шъ видиш че и следващия път пак ще си го подкрепим Бойко на изборите, той е част от нас.
50
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ако обичате, на следващите избори, ГЕРБавите гласоподаватели, след като сами се уверите, какъв срив, ще последва за България, моля не гласувайте за никого, просто си повтаряйте, че сте некомпетентни, че *** за зеле не става от вас, и за ваше добро( и наше), трябва да ви се отнеме избирателното право !
49
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Това е диктатура.Лошото на диктатурата е, че не се оправя с избори.
48
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Герб побеждава в ромските махали, това беше официално съобщено от ЦИК при разбивките, така че трябва да се вземат мерки не само за гласуването на българите в чужбина, за да се спре протурската ДОСТ, а и за неграмотните местни аборигени, които въобще не знаят за какво се гласува. Това също е толкова важно, ако не и повече в момента! А видеото какво да го коментираш, излагациите на Борисов си ги знаем. Ромите ни го натресоха пак! Без техните гласове нямаше да е първи.
47
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Симеонов и Борисов ще се карат кой да е началник и така 4 години страната няма да може да ги смени.
46
0
 
13
 
! Отговори
анонимен преди 7 години
този туск не го искат в полша ние го посрещаме в бьлгария хаиде стига стези га----ни поляци
45
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Бойко е ясен, този път оливането, ще е пълно и бързо, ще отиде в забвение, но какво трябва да направим с некачествения материал, който го избира постоянно, и е готов да ни довлече следващия чалгопитек ?
44
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
С такъв договор Патриотите не могат да заплашват Борисв с разваляне на коалицията и да го оставят в небрано лозе, защото са се подписали. По -скоро пазят собствените си местенца.
43
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
" Негласуващите го доведоха"DЗначи от изборите нищо не зависиЗа пореден път се налага този извод,но вие не сте в състояние да го проумеете. НО ПЪК ВИНАГИ СА ВИ ВИНОВНИ ТЕЗИ, КОИТО СА НАЯСНО С ТОВА.Продължавайте напред...))
42
12
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Трябва да свикнем с мисълта, че ще го гледаме още 4 години, при това пълни.