Синдикални сметки: 1000 лева минимална заплата? Може, но след 4 г.

КТ "Подкрепа" иска и 5% ДДС за хляба, по-нисък данък за лекарствата
125
Синдикални сметки: 1000 лева минимална заплата? Може, но след 4 г.
Снимка: Булфото, архив

До края на мандата на следващото правителство минималната работна заплата да стане 1000 лева настояват от КТ "Подкрепа".

"Минималната работна заплата трябва да продължи да расте ускорено, докато разходите за труд не се изравнят относително с производителността на труда", написаха от синдиката в експертно становище адресирано към бъдещите управленци.

Още по темата

"Традиционно минималната заплата в България е най-ниска в целия ЕС и не е вярно, че производителността на труда на българския работник е толкова ниска, че не изработва дори собствената си заплата", коментира вицепрезидентът на КТ "Подкрепа" Иоанис Партениотис.

Според него производителността тук е 2,3 пъти по-ниска от средноевропейската, но разходите за труд обаче са 4-6 пъти по-ниски от средноевропейските.

Той отбеляза, че в момента на първо място по минимална работна заплата в ЕС е Люксембург с 2000 евро, което прави разлика от 1800 евро с нашето минимално възнаграждение.

"Ако караме с темпове от 40 лева годишно увеличение на минималната заплата, след 90 години ще достигнем нивото на Люксембург, но те също няма да стоят през това време на едно място", допълни Партениотис.

От 1 февруари в Румъния минималната работна заплата е 320 евро - на нивото, на което нашите политици обещаваха през предизборната кампания да е след 4 години, припомни той.

Според него, ако производителността на труда е 2 пъти по-ниска от средноевропейската и заплащането е пет пъти по-малко, то ние сме подценени два и половина пъти и реалистичното е минималната заплата да стане 1000 лева и повече в края на мандата на бъдещото правителство.

КТ "Подкрепа" настояват също за въвеждане на необлагаем минимум в размера на минималната работна заплата.

От конфедерацията искат и график за диференциране на ДДС за учебници, учебни помагала и научна литература - 7 на сто за 2018 г., 5 - за 2019, и нулева ставка ДДС за 2020 година.

Синдикатът предлага и определяне на диференцирана ставка на ДДС за лекарствата и медикаментите, както и диференцирани ставки от 5 процента за хляба и за храни от първа необходимост.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


125
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Пак лъжи, лъжи. До кога?
13
7
 
14
 
! Отговори
ognyanz преди 7 години
В учебника по Политиконимика от бай Тошово време пишеше, че при капитализма трудът е стока и нейната цена (т.е. работната заплата) се определя от търсенето и предлагането. Докато на вратата на собствениците на фирми чакат нискоквалифицирани безработни, които са готови да се наемат на работа за 300 лева няма как минималната заплата да стане 1000. Дори държавата да направи тоя подвиг, Мартинчо Димитров (типичен пишман-реформатор) ще доказва че това само ще увеличи сивия сектор (и ще е прав).
12
0
 
31
 
! Отговори
seira преди 7 години
ДРУГ ВАЖЕН ВЪПРОС:КОГА ДЕПУТАТИТЕ ЩЕ НОСЯТ МАТЕРИАЛНА И НАКАЗАТЕЛНА ОТГОВОРНОСТ ЗА НЕИЗПЪЛНЕНИ ОБЕЩАНИЯ?!
11
1
 
27
 
! Отговори
Хипер преди 7 години
Мдаа, от тази статия разбрах нещо, за което имах подозрения, но се надявах да се заблуждавам, а именно - чака ни голяма (меко казано) инфлация!И това правителство на гр'об няма да мине безметежно за народа.Ето, стартираме с газ-а и водата, следва тока и т.н. Та след 4г 1000лв ще са като 200 сега.Който гласувал - гласувал, следващия път пак чакайте *** и администрацията да си изберат гр'об
10
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
И това ако са синдикати.Играят според свирката на тези които са на власт.Подкупни и корумпирани.
9
2
 
5
 
! Отговори
Kremak преди 7 години
Dotogava ste e ugar.
8
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
След 4г,я камилата,я камиаря.А и тогава 1000лв.ще са като днешните 500.
7
0
 
24
 
! Отговори
seira преди 7 години
ИНТЕРЕСНО!ЗАЩО НЕ ВИДЯХ СИНДИКАТИТЕ ДА ПРЕДЛАГАТ ЗАДЪЛЖИТЕЛНА МИНИМАЛНА РАБОТНА ЗАПЛАТА ЗА ЦЯЛАТА СТРАНА?!
6
1
 
25
 
! Отговори
Овцевъда преди 7 години
Абе нали пак ви нае.аха...обещаха ви заплати и пенсий,избрахте си ги,ами ха да ви са честити..даже са откровенни с вас,казват ви след 4 години,като им изтиче мандата,тогава ще има увеличение'....божее божеее,не народ а мършааа...
5
0
 
28
 
! Отговори
DFJG преди 7 години
и защо след 4 години , направете сега минимална 2500 лева и готово , просото по-малко ще крадетеа и още нещо да се промени закона който си подава оставка от власта след това 50 години да няма право да заема никакви държавни постове
4
0
 
34
 
! Отговори
Баи х.и преди 7 години
Никакви 1000 лв...даже и за без пари да се работи.парче хляб,сланинка и глава лук...на тоз *** народ това му трябва..до бива прости прости амаа...евала на управниците,виждат че овцете само блеят и те си живеят като царе.коли,пари,власт..а вие си блейте овчици...
3
2
 
41
 
! Отговори
Никога преди 7 години
Пак обещания пак празни приказки. Кога ще ги стигнем ЕС? Никога. Стягайте се да бачкате по 10ч за 500лв и дано ви платят накрая. Един ден се събуждаш на 65 и вземаш пенсия 120лв. Честито на новото робство.
2
2
 
26
 
! Отговори
след преди 7 години
4 години и да вдигнат мин. заплата ще сме по-бедни от сега. геранция от герп.
1
0
 
28
 
! Отговори
Българина преди 7 години
След 4 г трябва да 1500 бе. След 4 г за вишисти ще считате титанци с първи клас