Синдикални сметки: 1000 лева минимална заплата? Може, но след 4 г.

КТ "Подкрепа" иска и 5% ДДС за хляба, по-нисък данък за лекарствата
125
Синдикални сметки: 1000 лева минимална заплата? Може, но след 4 г.
Снимка: Булфото, архив

До края на мандата на следващото правителство минималната работна заплата да стане 1000 лева настояват от КТ "Подкрепа".

"Минималната работна заплата трябва да продължи да расте ускорено, докато разходите за труд не се изравнят относително с производителността на труда", написаха от синдиката в експертно становище адресирано към бъдещите управленци.

Още по темата

"Традиционно минималната заплата в България е най-ниска в целия ЕС и не е вярно, че производителността на труда на българския работник е толкова ниска, че не изработва дори собствената си заплата", коментира вицепрезидентът на КТ "Подкрепа" Иоанис Партениотис.

Според него производителността тук е 2,3 пъти по-ниска от средноевропейската, но разходите за труд обаче са 4-6 пъти по-ниски от средноевропейските.

Той отбеляза, че в момента на първо място по минимална работна заплата в ЕС е Люксембург с 2000 евро, което прави разлика от 1800 евро с нашето минимално възнаграждение.

"Ако караме с темпове от 40 лева годишно увеличение на минималната заплата, след 90 години ще достигнем нивото на Люксембург, но те също няма да стоят през това време на едно място", допълни Партениотис.

От 1 февруари в Румъния минималната работна заплата е 320 евро - на нивото, на което нашите политици обещаваха през предизборната кампания да е след 4 години, припомни той.

Според него, ако производителността на труда е 2 пъти по-ниска от средноевропейската и заплащането е пет пъти по-малко, то ние сме подценени два и половина пъти и реалистичното е минималната заплата да стане 1000 лева и повече в края на мандата на бъдещото правителство.

КТ "Подкрепа" настояват също за въвеждане на необлагаем минимум в размера на минималната работна заплата.

От конфедерацията искат и график за диференциране на ДДС за учебници, учебни помагала и научна литература - 7 на сто за 2018 г., 5 - за 2019, и нулева ставка ДДС за 2020 година.

Синдикатът предлага и определяне на диференцирана ставка на ДДС за лекарствата и медикаментите, както и диференцирани ставки от 5 процента за хляба и за храни от първа необходимост.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


125
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Пак измишльотини на тема производителност на труда... Да се чуди човек кой ги е изработил тия пари за скъпите коли, които се карат в милата ни родина, щом работника не си изработва дори заплатата.
33
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Те и без синдикатите ще станат толкова, жените след 4 години ще бъдат двойни.
32
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
до CrossFire Стига с тези глупости с производителността, защото няма връзка с това на което си се подписал и това, което ще получих. Просто ако изработиш тази година за 500 000, а зплатата ти по документи е 1000 лева = 12 000 за теб и 488 000 за шефа. Ако изработиш за 250 000 - 12 000 за теб и 238 000 за шефа. Така е в Африка, по-голямата част от Азия и Източна Европа. Има много богати и много бедни. А това с производителността е измислени от капиталистите, да се оправдават.
31
2
 
10
 
! Отговори
ognyanz преди 7 години
До 41: Пак ли спекулации на тема "комунисти-капиталисти"? Ами питай Матринчо Димитров и Менда Стоянова - и те ще ти кажат същото. Капиталиста си е капиталист, ноговият бог е печалбата. Знаем какво правят гърци, италианци и всякакви в шивашките предприятия, а сигурно иначе са много религиозни и палят големи свещи в църквите.
30
8
 
4
 
! Отговори
CrossFire преди 7 години
Простия Бай *** продължава да си мечтае за глупости. Заплатите в една държава не се определят от бълнуванията на синдикатите или от това колко ще му се отпусне душата на шефа. Определят се от производителността на труда. И да се счупва човек от работа, ако крайния резултат е малък и заплатата ще му е малка. 1000 лв минимална заплата? Перфектно! А сега си представете кога един *** от Чистота ще успее да избие с труд 1000 лв заплата + данъци + осигуровки. Искаш пари? Учиш нещо което ги плаща!
29
5
 
4
 
! Отговори
до 39 преди 7 години
Сигурно се доверяваш на "професори, които ти казват, че във Великобритания е 2-3 пъти по-скъпо", ама сигурно поръчваш от Sportdirect ... *** ... пал*k
28
0
 
16
 
! Отговори
roba преди 7 години
Такъв геноцит,на такъв *** народ си е заслуга,не днес ,утре,а още 500г.да тегли ,дока му дойде акъла и разбере,ЗАЩо,ЛЕВСКИ,БОТЕВ и Караджата са дали живота си.Такива балъци,послушковци и мишоци още дълго ще се крият в мишите си дупки и само ще мрънкат,свеждат глави ,но няма да се вдигнат и с лице да застанат срещу мафията.
27
7
 
3
 
! Отговори
ГЕРБЕР преди 7 години
НИЕ ОТ ГЕРБ------ЩЕ ВДИГНЕМ ВСИЧКИ ЗАПЛАТИ И ПЕНСИИ И ЩЕ ГЛАСУВАМЕ МАЖОРИТАРНО !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!ТОВА Е НАРОДНАТА ВОЛЯ!!!!!ЧЕРВЕНАТА МАФИЯ --ИМА ПАРИ И ЩЕ ПЛАЩА.....ХА,ХА,ХААААААААСАМО ТАКА СЕ ПРАВИ "ПОЛИТИКА ЗА НАРОДА"!!!!
26
4
 
32
 
! Отговори
хахаха преди 7 години
Ще се усетят, ама ще е късно. Вече хората спряха да протестират, да искат, да очакват, да се надяват и всякакви други ... просто емигрират. След 2-3 часов полет производителноста на труда им рязко се покачва, както и стандарта на живот. Само да не чувам хленчещи комунисти като Васил Велев да мрънкат, че няма кадри, защото кадрите всекидневно се изнасят, заедно със семействата си.
25
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Така е когато комунистите и ченгетата станат капиталисти. Ако питате ченгето Божидар Данев /агент Генчев/, несменяемият шеф на Българската стопанска камара бизнеса ще загине ако МРЗ се повиши.
24
1
 
7
 
! Отговори
НИЕ ОТ ГЕРБ: преди 7 години
ЩО ДА НЕ НАПРАВИМЕ ПЕНСИИТЕ ПО 500-ЛВ, ЗАПЛАТИТЕ ПО 1200-ЛВ. И .....ДА СЕ ГЛАСУВА МАЖОРИТАРНО ,БЕ....??!!!!КАКВО НИ ПРЕЧИ , ДА ГО НАПРАВИМЕ...??!!!САМО КОМУНИСТИТЕ ЛИ МОГАТ ДА ГО ПРАВЯТ ...??!!ЩЕ ГО НАПРАВИМЕ И НИЕ ---НЯМА ПРОБЛЕМИ!ТАКА ГО ИСКА НАРОДА ,БЕ....ХА,ХА,ХААААААААААААААААААААААААААААА
23
1
 
9
 
! Отговори
ognyanz преди 7 години
До 27: Логиката ми ти изглежда "много невярна, да не кажа глупост", защото ти се иска да бъде такава.Първо, бай Тошо не знам да е писал учебник по нещо, пишеха ги по-образовани хора от него.Второ: никой не спори, че пазара е сегментиран, и аз не случайно споменавам именно нискоквалифицираните. Да се прави за тях минимална заплата 1000 лева не изглегжда реалистично, докато в други сектори тя е и по-висока без държавна намеса.Но е вярно(23) "Сив сектор има защото държавата не си върши работата
22
2
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
минималната заплата в сърбия е 250 евро.Македония 246 евро ,а в албания 220 евро.България след молдова и украйна е най-бедна.Това тук не е живот ,а мизерия.
21
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Нямаш шанс да се докопаш до държавни поръчки, защото там са само роднини на кметове, чиновници и фирми на ГЕРБ и ДПС.
20
3
 
22
 
! Отговори
прост народ преди 7 години
Бил съм в почти всички държави в Европа, навсякъде хората поечелят много повече от тук, а цените са горе долу еднакви. Напримр в супера всичко почти на една цена, горивото е 10 - 20 % по-скъпо, дори имотитите не са много по-скъпи отколкото в София (изключваме центъра на Лондон, Париж ... Мюнхен и Швейцария -това е друг свят). Навсякъде като ме питат колко средната заплата и им кажа 500 евро "Това не е ли само в Африка" ... Истината е, че ако хората не си повярват, наяма бизнеса доброволно да дад
19
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Да, а като не стане /както и ще стане/ тая шайка ше са ни крали още 4 години и накрая ще духаме супата! Ше кажат на стадото - изберете ни пак и след още 4 години минималната ще стане 2000............хахаххахаххаааххаххаха
18
2
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Производителността на труда е ниска...ТОВА МИ Е ЛЮБИМО.Гръкът, при който съм работила ми плащаше СТОТИНКИ за десетки бройки ушити дрехи,в срок в със съответното качество. Същият този грък обаче, не би могъл да наеме за 200 евро на месец гъркините да му работят по 6 дни седмично, нали.На дрехите, които шиехме, се слагаха директно етикети на фирмите и цени-един топ-20евро, една рокля-130 евро.Е? не ми казвай че нямам производителност, щом тоя има печалба и не спира ТУК у НАС да "ПРАВИ БИЗНЕС"))
17
12
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
И БСП да бяха спечелили-дървото щеше да е същото.Причината-Доларите не растат по дърветата.
16
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
заради синдикатите сме на това дередже
15
1
 
17
 
! Отговори
Да бе да преди 7 години
И тогава хляба ще е 10 лв.