Има и ад, и рай, и Бог, и душа... Хората вярват в това

51% от българите се определят като религиозни, 62% - по света
160
Има и ад, и рай, и Бог, и душа... Хората вярват в това
Снимка: Reuters

По-голямата част от населението на Земята вярва, че има Бог, че съществува живот след смъртта, а също, че има рай и че човекът има душа.

Това сочат данните от световно изследване в 68 държави на планетата. То е проведено от "Галъп" и целта му е да проучи нивата на религиозност в навечерието на големия християнски празник Великден.

Резултатите показват, че 74% от глобалното население вярва, че съществува душа, а 71% вярват, че има Бог. 56% вярват, че има рай, 54% - живот след смъртта, 49% вярват, че има ад.

Проучването е тествало и вярванията на българите. У нас 58% вярват в Бог, 29% - че има живот след смъртта, 60% - че човек има душа, 23% - в ада и 25% - в рая.

В България 51% се определят като религиозни хора, 36% - като нерелигиозни, 3% са атеисти, а останалите не могат да отговорят.

Това поставя България в средата на "класацията" по декларирана религиозност - под средните нива в глобален мащаб, но далеч от крайно ниските нива, които се наблюдават в редица други страни от Западния свят, например, е изводът на социолозите.

Данните в глобален мащаб показват, че 62% от хората по света се определят като религиозни, 25% се определят като нерелигиозни, 9% избират опцията атеисти, а останалите не могат да отговорят.

Социолозите показват зависимост между образованието и доходите и религиозността.

При хората с по-високи доходи религиозните са 50%, докато при хората с по-ниски доходи делът на религиозните достига до 66%. Тенденцията е същата и при образованието. 49% са религиозните сред високообразованите, а сред хората с ниско образование – 83%.

Най-религиозните страни са Тайланд, където 98% от хората се определят като религиозни, и Нигерия (97%). Следват Косово, Индия, Папуа Нова Гвинея и Кот д‘Ивоар – всички с 94 на сто религиозно население.

Китай е най-малко религиозната страна – 23% се определят като нерелигиозни, а 7 от 10 души там се определят като убедени атеисти. Само 9% в Китай се определят като религиозни. Други малко религиозни страни са Швеция, Чехия и Обединеното кралство.

"Българите декларират най-ниска степен на религиозност в сравнение с остналите Балкански страни. Същевременно обаче в сравнение с основни западноевропейски държави като Белгия, Австрия, Германия, Франция и т.н, заявената религиозност у нас е по-висока, с изключение на Италия. По показателя "религиозност" в глобален мащаб ние сме в златната среда", коментира резултатите за страната ни социологът Кънчо Стойчев.


160
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
143
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Таня 149,150

Много точно казано :)
142
2
 
1
 
! Отговори
до 152 преди 4 години
Евентуално опция да не сме всичките богоизбрани, независимо, че сме българи?:)
141
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 143
Ама това е голяма отговорност бре! Ама аз съм повярвал и знам че ще лъжа и мажа и накрая Бог ще ми прости защото ще го помоля и готово! Ще се допитвам до запитвачите и ще знам за моето "светло" бъдеще, ще лъже-свидетелствам защото ми е угодно и после пак ще се разкая и ревна пред олтара и - готово, опростен съм за пореден път. Ще кълна и проклинам под път и над път и пак ще ми се прости защото Бог е българин и всички ние сме богоизбрани! Ама реалността е друга и ни шиба лошо!!!
140
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Танче, псевдонаучният партиен атеизъм има уникалната способност да прави хората глупави...
Запомни-живееш неслучайно и извънземните човечета нямат нищо с Всевишния.
139
6
 
4
 
! Отговори
Таня преди 4 години
И важното в наши времена е какво значение има дали Господ съществува или не. Животът си продължава, няма значение кой в какво вярва, стига да не го налага на останалите. И важното е да учиш децата си да не правят лошо, защото причиняваш болка на другите, а не защото Господ така е казал. Не сме роби, имаме разум и трябва да го използваме
138
7
 
2
 
! Отговори
Таня преди 4 години
Защо преди е имало много прояви на богове, а сега не ? Ами защото това, което преди хората не са разбирали са го обявявали за божествено. И болестите преди Господ ги е пращал и така нататък. Сега ако се появи някой идващ от небето и правещ невъзможни за нас неща всички ще обявят, че са извънземни. Разликата просто е във времената, които живеем
137
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Всред враждебни противници апостолите остават непоклатими в увереността си във Възкресението. Обръщането и последвалото служение на св. ап. Павел е едно от най-драматичните преображения в цялата Свещена история. Ревнителят на иудейския закон с цялото си сърце приел Възкръсналия Христа, Когото гонел, за да стане най-активният проповедник на Неговото учение сред езичниците и един от стълбовете на Неговата Църква.
136
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
тъй като се разширява САМОТО ПРОСТРАНСТВО, а материята в него не се движи със скорост по-висока от тази на светлината.
Това казват учените, а какво е - един Бог знае.
135
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
непротивене на злото със зло правели дълбоко впечатление. Мъченията и масовите екзекуции укрепвали вярата на християните, което карало противниците им сериозно да се замислят върху морално-етичните ценности на тяхното вероизповедание и да стават техни последователи.

Преобразяването на Христовите ученици в храбри ентусиасти, които посрещат мъченичеството без страх или колебание не би могло да бъде обяснено по друг начин освен чрез Възкресението. Петър, който се отрича три пъти от Христа попада в затвора поради това, че започва да проповядва Възкръсналия Христос и завършва живота си разпънат
134
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Напрорив, всички астромоми казват, че Вселената не е безкрайна, а дълга 15 милиарда светлинни години."

Толкова ти е объркано всичко в главата, че не знам от къде да те почна.
При разширяването на Вселената най-далечните от нас нейни части се отдалечават с най-голяма скорост. Когато тази скорост е по-голяма от светлинната, галактиките и материята стават НЕВИДИМИ за нас. Не че ги няма, не можем да ги видим.
Няма нарушение на теорията на относителността,
133
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Промененият живот на ранните християни е едно от най-красноречивите доказателство в подкрепа на Възкресението. Кое ги е карало да проповядват навсякъде за Възкръсналия Христос? Ако са имали видима полза от това - обществен престиж, богатство, спокойствие, тогава логично бихме си обяснили действията им. Но вместо това християните са били разпъвани на кръст, хвърляни на дивите зверове по арените, пържени в масло, набивани на кол и пр. Въпреки всичко това християнската проповед се разраствала и печелела все повече привърженици. Заявената от последователите на Христа любов към ближния и непротивен
132
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Третото доказателство са таинствата, чрез които се преподава на вярващите Божията благодат и които ни напомнят страданията и смъртта на Иисус Христос. Св. апостол Павел пише: "Всички ние, които се кръстихме в Христа Иисуса, в Неговата смърт се кръстихме" (Рим. 6:3). Тези думи имат следния смисъл: като се потапяме в кръщелния купел, ние ставаме участници в изкупителната смърт на Христа.
131
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Друг факт е решението да се промени деня за поклонение от събота в първия ден на седмицата - неделя. Ранните християни са били ревностни евреи, фанатици в пазенето на съботата. Те променят деня на поклонение от събота в неделя поради на Христовото Възкресение. Няма друго събитие, което да се чества петдесет и два пъти в годината.
130
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Произходът и съществуването на ранната християнска Църква е факт, който трябва да бъде обяснен. Тя възниква още в 30 г. сл. Хр. в Иерусалим, градът, в който Иисус Христос е бил разпнат и погребан. Възкресението на основателя й било проповядвано на няколко минути път от гробницата на Иосиф. В резултат на първата проповед за Възкресението на Христа 3000 души повярвали и се кръстили. Би ли оцеляла ранната Църква във враждебното си обкръжение и възможно ли е било обръщането на толкова хора, ако Христос не бе възкръснал от мъртвите?
129
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Наистина ли е имало Възкресение? Защо е трябвало Иисус да възкръсва? Щеше ли да съществува християнството, ако не проповядваше за Възкресението на Христа? Има ли достатъчно доказателства, потвърждаващи вярата в него?

Съществуват редица исторически, литературни и юридически свидетелства в подкрепа на достоверността на Възкресението за които е писано много. Освен тях, налице са така наречените обстоятелствени (косвени) доказателства. Докато прякото доказателство третира самия факт, то косвеното е представяне на факти, които са доказани и от които може да се съди за други факти. Съществуват ко
128
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Всички други религии са основани на теологично схващане или идеология, а не върху историческия факт за идентичността на основателя си, нито върху историческо събитие. Християнската вяра зависи от историческата достоверност на записаното в Новия Завет. Историята на християнството в най-голяма степен е историята на най-голямото чудо - чудото на Възкресението, което продължава да се случва непрестанно във всички християнски сърца, ден след ден, година след година, до Страшния Христов съд.
127
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Възкресението на Иисус Христос е онзи исторически факт, който дава основа на цялото християнство. Св. ап. Павел разбирайки, че целият смисъл на християнството е неразривно свързан с Христовото Възкресение пише:

"Ако... Христос не е възкръснал, суетна е вярата ви: вие сте си още в греховете; тогава и ония, които са умрели в Христа, са загинали. И ако само през този живот се надяваме на Христа, ние сме най-окаяни от всички човеци. Но ето, Христос възкръсна от мъртви и за умрелите стана начатък... Както в Адама всички умират, тъй и в Христа всички ще оживеят" (1Кор. 15:17-22).

Всички други
126
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Всеки има право дя вярва в каквото си иска, стига да не парадира колко е прав и колко неговата вяра е истинска. Проблемът на религиите е, че ограничават мисленето и превръщат хората в овце, като ги карат да извършват безсмислени ритуали и да издържат финансово на икономическите субекти, каквито са повечето религиозни организации. За съжаление, много от тях стават агресивни и вредят на цивилизацията.
125
2
 
16
 
! Отговори
/./ преди 4 години
Има живот след смъртта и е много по хубав от този който живеем тук и сега. Щом още никой не се е върнал от там, значи е хубаво.
124
20
 
6
 
! Отговори
вЕрвайте си преди 4 години
"Хората вярват..." Вярват щото са оФце... "Има сила..." Има, да - всичките видове църкви, за да може да насочват стадата из ливадите... Има овчи дух, който след смъртта напуска тялото и отива да подготвя за живота следващата оФца.. Ненормалници.. Всички проблеми по тая земя идват от религийте, но само една оФца, не може да го види това... Айде, със здраве. Приятно ви пасене...