Предложение: Без добавка за прослужено време

Младите – дискриминирани, получавали по-ниски заплати
12 апр 2017 18:12,
74
Предложение: Без добавка за прослужено време
Снимка: Flickr.com

Бизнесът подновява предложението си за отпадане на добавката за прослужено време, регламентирана в Кодекса на труда.

Автор на идеята е Асоциацията на индустриалния капитал в България, а тя ще бъде представена пред министъра на икономиката на заседание на Националния икономически съвет.

Председателят на асоциацията Васил Велев обясни, че отпадането на тази добавка ще изравни правата на работниците, наети по трудов договор, с тези на държавните служители, както и на по-възрастните служители с по-младите.

"Единствено в България държавата се намесва административно във формирането на заплащането на труда чрез допълнително възнаграждение за работниците с повече стаж, които са на трудов договор", коментира Васил Велев пред "Дарик".

Той припомни, че преди няколко години добавката е отпаднала за държавните служители и към момента и те са дискриминирани спрямо служителите по трудово правоотношение.

"С тези задължителни и административно въведени надбавки на практика се дискриминират младите работници и служители, защото при равен труд те получават по-ниски възнаграждения от по-възрастните такива", каза Велев.

От асоциацията предлагат текст, който да запази правата на работещите на трудов договор.

"Тези надбавки за прослужено време да се включат в основното възнаграждение, по който начин брутната заплата няма да се промени", допълни той.

Велев припомни, че ръстът на заплатите у нас не се дължи на добавките за прослужено време, а на икономическия растеж и повишената производителност.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


74
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Значи като взимам 500 лв. при 0,7% клас след по-малко от 143 години ще ми стане 1000 лв.
31
0
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Защо сега да са дискриминирани младите, а преди години не са ли били, та точно сега решихте да премахвате добавката за прослужено време. Поредната простотия която може да измислите.
30
0
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Назначените бизнесмени-работодатели така и не разбраха защо производителността тук е 40% от тази на Запад. Това е, защото в техните фирми, по соц. образец, освен работници има армии от свои хора-заплатаджии, които нищо полезно не вършат, а именно бездействието им сваля производителността. Един работник изкарва заплатата и на един такъв търтей. За какво си говорим?!
29
0
 
15
 
! Отговори
До men преди 7 години
Верно брат, преговаряш за заплата на 20. Ок! Аре *** да преговаряш за заплата на 50? КъФто и опит да имаш си аут, ако се съгласиш ще гледаш комплексираните младоци как взимат повече от тебе, а теб най много да те класират маааалко по високо в йерархията, че вечно да си Виновен и да имаш отдръжки и да бършеш л.ната. щото младия като не му изнася си взима....и тегли едни цветни, *** ти не можеееееш. И чакаш да доживееш следващата година за левче отгоре. Разказ от първо лице, единствено число!
28
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Де сопа, де ...
27
5
 
8
 
! Отговори
До theoldmen преди 7 години
Тииииии мойто момче да си видял ценовата ставка, за да станеш държавен служител? А? Има горен праг ако не знаеш да ти кажа. Когато аз започнах работа беше поносима заплата. Ама от тогава до сега цените на всичко скочиха в пъти, а на мен ми се повиши заплатата с левчетата от осигурителния стаж. Знаеш ли, че на повечето служители не ни се плащат комадировките в рамките на областта. А как се става държавен служител в САЩ и Канада знаеш ли? А в тъпата Гърция? Чети! После пиши!
26
8
 
13
 
! Отговори
Цвете преди 7 години
Ние,работещите в частния сектор сме дискриминирани, защото ние заплащаме осигуровките си от заплатата,а на държавните служители не се удържат от възнаграждението им
25
17
 
8
 
! Отговори
Работодател преди 7 години
До До работодател 14Т.е според теб той е взимал 3 пъти повече от теб защото е бил по стар? Не е ненормално младите да знаят и да могат повече от теб. Сори, аз плащам за умения не за възраст на служителите си. Не ме интересува на колко си ако имаш знания и умения получаваш добра заплата. А тая добавка не знам какво ревете за нея тя на всичкото от горе не е кой знае каква сума. Учете, подобрявайте квалификацията си и ако не ви вдигнат заплатата идете другате на по-високо заплащане.
24
0
 
27
 
! Отговори
ясен преди 7 години
До РаботодателТова вече го играхте.Тогава обявихте ,че не ви интересуват разряди и майсторски свидетелства. Всеки ще договаря "индивидуално".Изправяте ни до стената и при тази беработица получавате квалифициран труд без НИКАКВИ разходи.Даа времето върви,работодателите чакат всеки сам да си плаща за курсовете и само да моли"моля да бъда ...." долно и гадно. И сега не искате да плащате.Искате подготвени за помощи и стажове.Лакомията ви изяжда. 0.6% как ви бърка, това е...........
23
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А защо да няма клас?! При военните да не би от ефрейтор да се става генерал както при баце?
22
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А редно ли е служители на една и съща длъжност в едно и също дружество да имат различно основно възнаграждение? Какво мисли Асоциацията по въпроса?
21
0
 
10
 
! Отговори
r преди 7 години
mi nali i mladite chte ostareiat ve ,koliloto sa varti,posle te chte vzimat tfa koeto ne sa vzimali,si4ko e varzano i tolkova prosto
20
1
 
42
 
! Отговори
До работодател 14 преди 7 години
Айде бе! Сега съм на 48. Завърших в най черните врмена. Първо никой не ме искаше на работа без стаж. Сега съм на стабилна заблата от нема и 800. И тоя един процент ли им пречи на кожодерите. Адекватен съм и на технологиите на 21век, имам и опита. Само защото съм служител и това ли им пречи? Ела да видиш младите. Искат моята заплата стартово, нищо не знаят, да не говорим, че повечето от тях са трайно неграмотни. Най много научих от най стария служител. Взимаше три пъти над мен! Шапка му свалям!
19
0
 
6
 
! Отговори
anonimen преди 7 години
to na6ti rabotodateli da ima 4alam da im raboti6 i bez pari sakan da ne zabogateqt rabotnicite,ama da napravqt kato na zapad globata bez trudov dogovor da e 20bona v evro za 4ovek parvi pat vtori 50 i treti zatvarqne na firmata da gi vidim togava
18
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ми то за кой бизнес става въпрос? За назначените ч***гуни ли? Ако ги питате ще кажат че и плащането на заплата си чеиста дискриминация спрямо тях!
17
0
 
24
 
! Отговори
ясен преди 7 години
Ъ? Този що не каже какви "заплати" са това , защо всяка година работодателите не изплащат заработени от Работниците над петдесет милиона лева.Нали тяхната банда си ги е присвоила- откраднала чужд труд.И като пищят ,че има малко квалифицирани, той лично и неговата банда колко пари похарчиха за подготовка на тези чията пот ги тонизира.Знач при 550 лева основна заплата и 0.6%за стаж какво му /им/вади очите."Труд и Капитал" в прегръдкаТа питам ТОВА ПАРИ ЛИ СА за цял месец
16
3
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Да се махне добавката за стаж е дискриминация и по още една причина - по-старите дълги години са получавали по-малка добавка, а сега, когато е дошло и тяхното време да я получават, а те напълно я заслужават, работодателите искат да ги дискриминират и пак да не я получават.
15
1
 
36
 
! Отговори
Факт преди 7 години
Поредният опит на работодателите да плащат по-малко. Младите си мислят, че така ще получават повече, но очевидно се лъжат - и те ще получават по-малко, година след година.
14
48
 
5
 
! Отговори
Работодател преди 7 години
Добавката е идиотщина нямаща нищо общо с реалността. Възрастта и стажа нямат особено значение в 21-ви век. Единствено уменията имат значение. Ако ми дойде някой 60 годишен със знания от преди 20 години няма как да му дам висока заплата, пък той нека разчита на добавката...
13
5
 
39
 
! Отговори
Димитър преди 7 години
Вероятно целта е да се дискриминират по-добрите умения придобити с по-големият опит и стаж ...