Демонтират пластмасовите арки от амфитеатъра в Несебър

Конструкцията не била съгласувана с Министерството на културата
Обновена: 25 апр 2017 23:06 | 25 апр 2017 22:55,
14
Демонтират пластмасовите арки от амфитеатъра в Несебър
Кадър: Нова тв

Голяма част от пластмасовите арки, с които бе "достроен" амфитеатърът в Старинния град Несебър, са премахнати. Това става ясно от съобщение на Министерство на културата, което направи проверка след съобщения в медиите и реакцията на местните.

Още по темата

При проверката по документи е установено, че липсва съгласувана с МК и одобрена от община Несебър проектна документация за монтираното преместваемо съоръжение, предмет на проверката. То е било монтирано в старата част на Несебър, в обхвата на Националния археологически и архитектурно-градоустройствен резерват "Старинен Несебър".

От общината обясниха, че конструкцията била временна и пази от вятър. Оттам поясниха, че в някакъв момент временните пластмасови арки ще бъдат премахнати и възстановката ще бъде направена както трябва.

По време на проверката общината е предприела действия по демонтирането на съоръжението и до приключването й голяма част от него е била демонтирана. От Инспектората на МК ще проследят и окончателното му премахване, се посочва в съобщението.

След проверката те са изготвили констативен протокол, включващ препоръки и предписания към община Несебър.

Старинен град Несебър е в Листата на световното културно и природно наследство от 1983 г. Той е със статут на групова недвижима културна ценност "Археологически резерват и историческо селище - архитектурно-строителна и урбанистична недвижима културна ценност "Старинен град Несебър".

Със заповед на министъра на културата от юли 2015 г. са определени предписания за опазване на обекта. С тях се изисква всяка дейност по устройствени намеси, застрояване, преместваеми обекти и елементи на градското обзавеждане, озеленяване и благоустрояване, проектиране и изграждане на мрежи и съоръжения на техническата инфраструктура да се извършва след съгласуване с МК по реда на ЗКН, се припомня в съобщението.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


14
Още по темата: несебърамфитеатърарки
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Следващия път да ги направят от картон
11
2
 
2
 
! Отговори
Калоян преди 6 години
До АнонименОт ГЕРБ в ОБЩ. Несебър са само трима.....за образованието, транспорта, икономиката и енергетиката, за спорта и особено за културата се грижат хора от времето на комунизма. Интересувай се преди да пишеш за да си заработиш честно парите.
10
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Герберастията е опасно не са но за здравето ви, а за образованието, транспорта, икономиката и енергетиката, а и за спорта, особено за културата. Колко струва тази простотия и за сметка на кого ще бъде? Защото за това са платени пари. На кого и колко са платени, защо не каже кмета?
9
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
От този кмет само такива неща се очакват
8
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А хотела около мелницата дали ще го демонтират?
7
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Сигурно ще изровят някой гумен вампир под пластмасовите арки.
6
2
 
19
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА ! преди 6 години
ГЕРБ - парад на простотията !
5
1
 
11
 
! Отговори
Жу преди 6 години
Как можаха,сега само в Скопие останаха автентични антични паметници от пластмаса и теракол!
4
0
 
20
 
! Отговори
akud преди 6 години
а за чия сметка ще е монтажа и демонтажа на тая измишлютина . меко казано
3
2
 
19
 
! Отговори
Офф ,да се омитат преди 6 години
Простотията герберска е безкрайна като Вселената.Да вземат да сложат една статуя на Кратун Тикваров Палячев ,че да се успокои гламавия герберски кмет и да мирясат чалга.рите от гроб.
2
1
 
26
 
! Отговори
СМЯХ преди 6 години
Защо никоя Институция на казва колко пари и по коя Програма са усвоени от Несебър ?Защото ОЛАФ е написал до България за тези Измами , но БГ Медиите имат ЦЕНЗУРА и разбираме от Англо и Руско говорящи медии . Тези арки от пластмасови бирени бутилки в Несебър струват 20 милиона евра .
1
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Да върнат и парите народни.