По сделката за изтребителите – топката пак е при Борисов

Най-вероятно идват от Швеция, но нищо не било предрешено
268
По сделката за изтребителите – топката пак е при Борисов
Така ли ще изглеждат новите ни бойни самолети? Снимка: архив, Ройтерс

Сделката за изтребителите за родните ВВС пак се връща в кабинет на Бойко Борисов.

Бъдещите управляващи ще преговарят от кого страната ни да купи 8 бойни самолета, за които се предвиждат 1.5 млрд. лева.

Още по темата

Засега работната група по проекта счита, че е най-подходящо да ги вземем от шведска компания.

Нищо обаче не е предрешено, даде да се разбере служебният премиер проф. Огнян Герджиков дни преди края на мандата си. Той не скри, че по въпроса има диалог и разбирателство с Борисов. 

Именно предишният кабинет на бъдещия министър-председател в крайна сметка утвърди Инвестиционния проект за придобиване на нов тип боен самолет преди около година. По него се предвижда самолетите да бъдат придобити в периода 2018 – 2020 г.
 
Освен от Швеция, преди месец страната ни получи предложения още от Италия и от Португалия с логистичен пакет САЩ. Така бойните ни самолети могат да бъдат нови "Грипен" от Швеция, както и употребявани F-16 от Португалия и САЩ или "Юрофайтър" от Италия.
 
Окончателната дума за покупката ще е на парламента.
 
За да удължат живота на наличните МиГ-ове пък, предишните управляващи избраха Полша за ремонт на двигателите. По този договор бившият военен министър Николай Ненчев се сдоби с обвинение от прокуратурата. 
 
 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


268
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
150
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
СААБ няма акционер с повече от 30 процента ! Компанията си е шведска а не американска.
149
2
 
5
 
! Отговори
hypocritical bastard преди 6 години
замислете се защо икономически затруднена страна като Португалия , чиито вероятни противници практически са равни на нула и армията и е нужна просто защото за пред НАТО трябва да има нещо като армия , продава своите Ф 16 , самолет който ще се използва още дълго в Алианса ? Отговорът е очевиден - защото са изцедени докрай и е просто безсмислено да продължават да ги поддържат . Не става въпрос за бойни възможности , просто едната оферта е че ни искат много пари за нещо , което трябва да е подарък
148
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До lgjdflЕврофайтър е безбожно скъп за подръжка. Финансово самоубийство е. Грипен е нов самолет продаден на Тайланд, Бразилия, Чехия, Унгария, Южна Африка, Швеция, ползва се също и от Великобритания с обучителни цели. Самолета е правен за държави с ниски логичстични възможности. Направен е да е евтин, надежден и да носи на дългогодишна модернизация. Много ясно, че не е за голяма държава! Какво се чудите, кой го има!? Знайте си категорията и тогава избирайте самолети! Не ни надценявайте!
147
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Мъpши, всичко е решено вече. България ще има нов модерен и надежден самолет - Грипен. Сега може да се пренасочите към румънските форуми за да ръсите мозък колко били добжри вторичните отпадъци. там може да ви върже.
146
7
 
1
 
! Отговори
lgjdfl преди 6 години
А тоя Грипен коя друга страна го ползва? Май никоя... нещо непродаваем ми се струва...F-16 на колко години е? 30? Повече? Великобритания ползва Eurofighter... той поне е на 15 години... само...
145
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
УНГАРИЯ И ЧЕХИЯ не ползват никакви LEND A PLANE или глупости. В днешно време всеки самолет се купува с план за подръжка от производителя. Това не е ВСВ, където самолетите се правят в специалиризан гараж. СААБ прави Грипен и САМО СААБ поддръжка Грипен. ТОВА Е! Единствения вариант е в държавата купувач да се построи логистична база, което се прави рядко. Дори Индия като купува оръжие си го купува с подръжката обикновено. Точно за това кугърите дето купихме не летят!
144
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
За да придобиете представа за офертите дето ни предлагат, все едно да ви продават 2 коли. Едната е някакъв ръждясал изгнил форд фиеста тип Фред Флинтстоун от 1987 година за 50 000 лева, а втората е субару импреза WRX STI от 2011 за 10 000. Кое е по добре преценете вие.
143
1
 
9
 
! Отговори
hypocritical bastard преди 6 години
165- MLU e "почти" като първите варианти на Грипен . Цените са нещо силно относително , факт е че на нас ни предлагат доста употребявани Ф 16 на цена почти като нов Грипен , а и мисля че характеристиките на самолета напълно ни устройват тъй като бойния радиус едва ли има особено значение за страна като нашата . Освен това шведската машина има някои предимства , които Ф 16 никога няма да има , като зачатъци на стелт заложби и възможност за кацане на шосе , което никак не е маловажно
142
0
 
4
 
! Отговори
Грипен за бай Дрипен преди 6 години
Дано поне да пратят по 100-тина шведки на самолет - работнички с изрязани потнички, да обменяме разни похвати по линия на offсета.
141
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не сме толкова богати за да купуваме *** втора употреба.
140
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До СатаНАТО 169И аз!!
139
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Брей 12 милиона струвал ф-16 ! Виж ти какво чудо на чудесата а в офертата ни предлагат 8 30 годишни без двигатели , модернизация и въоръжение за 1,5 милиарда. излиза че един струва над 100 милиона
138
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 162Абе братчет, напи ли се вече? Кой ги брои за нещо нещастните МиГ 29 и 23? Впрочем ресурса на ремонтираните в Полша двигатели /300 часа/ отдавна свърши.
137
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Русия никога няма да ни нападне бе ***. Единствения вариант това да се случи ако от наша територия НАТО ( демек САЩ) ги атакува. И няма на света сила която да излезе на бой срещу руската армия. Няма да те спасят и 10 000 самолета.
136
0
 
2
 
! Отговори
cazzo duro преди 6 години
Явно ще е Грипен.......Остава ни "утешението", че и за него са безпроблемни руските самальоти...
135
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Американците не са в ЕС за да им купуваме стоката. Шведите са наши съюзници и приятели. Хубаво е европейския съюз да се подкрепя а не да оставя разни чужди *** като САЩ да го командват.
134
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Че ние 2-ра и 3--та ръка самолети (миг 29, 23, су-25) и сега си имаме. За какво ни е нужен още такъв дрънчащ багаж. Време да погледнем към нов с възможност за производство на елементи от самолета в перспектива и у нас.
133
0
 
2
 
! Отговори
Адмирал Хорти преди 6 години
Чудесно. Но да бяха поръчали 2-3 подводници 5-то поколение от Швеция и по офсета да получим 2 ескадрили с въоръжение и тренажор. Но руснаците обичат да залагат на пропаднали типове с много зависимости.
132
3
 
3
 
! Отговори
cazzo duro преди 6 години
До СатаНАТОАз също съм за Ф-16. Но за нов-последна модификация.
131
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
То нормално все пак е по лек и с 1 двигател. Абе точно си е за нас Грипена