Работа – само срещу опит? Не е задължително

Все повече работодатели предпочитат кадри без никакъв стаж
26 апр 2017 19:00, Красимир Ангелов
20

Един от основните проблеми пред току що завършилите университет продължава да бъде липсата на опит, който почти винаги се изисква от работодателите. По тази причина за много завършващи намирането на работа по специалността продължава да е трудно.

Сега обаче ще ви разкажем за мениджъри, които предпочитат именно неопитни служители, които сами да обучат. Срещат се с тях по време на трудовите борси, които по традиция регулярно се организират в София от Бюрата по труда.

Част от работодателите на тази трудова борса са тук за пореден път. Признават, че нарочно държат да наемат млади, неопитни кадри без изградени трудови навици. А причината се крие във факта, че след това по-лесно успяват да ги обучат според традициите на собствената си компания. Бонус е и това, че първата половин година не им плащат заплата, тъй като тя се превежда от държавата под формата на различни социални програми.

"70% от започналите по тези програми дори след изтичането на програмата избират да останат при нас и да се развиват при нас", споделя пред телевизия Bulgaria On Air работодателя Неда Личева.

Ползата за работодателите обаче не свършва дотук. Мениджърите поясняват, че кандидатът сяда срещу тях лице в лице и така получават много повече от автобиография, изпратена по имейл:

Параскева Любомирова признава, че се е случвало да наеме кадър без дори да му види CV-то. "И това е най хубавото нещо, защото виждаме много млади, амбициозни и усмихнати хора. Това много ме радва  и тогава правя предложението веднага на минутата", отчита тя.

Самите кандидати за работа пък са с подобен профил – младежи до 29 години, които никога не са работили по специалността. И тъй като нямат нужните 5 години опит, които обикновено се изискват, са решили да се представят лично. Не всички обаче имат късмет:

"Аз съм юрист-консулт, но по моята специалност няма такова търсене. А като втора специалност съм готвач, споделя Николай", който търси работа.

Освен този младеж, още най-малко 300 днес успяха да се срещнат с потенциални работодатели тук. Колко от тях ще бъдат наети, ще стане ясно до дни.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


20
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
0
 
3
 
! Отговори
Нико преди 6 години
За тези заплати толкова. Абе коментар 9 ми хареса най много.
15
0
 
3
 
! Отговори
Летящия хайдук преди 6 години
Юрист-консулт?!!!
14
0
 
4
 
! Отговори
ЦОНЬО преди 6 години
ниво - СПТУ
13
0
 
12
 
! Отговори
X,Y,Z преди 6 години
За сега без опит ,а от до година и от етносите.
12
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Къде сравяваш ИТ с който и да е друг сектор. Те и в кол центровете бачкат много хора без опит. Я пробвай инжинер, маркетинг, аграрен бизнес. Там минимума е 2 години. Виждам съм обяви дори искат 5 години.
11
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Наемат се хора без опит от фирми, за да може под една или друга форма, ако си се пазарил на 900 чисто, ПОНЕ да ти дадат минималната. Отдръжки му казват. А колко си им докарал...не е ясно. Цифри и баланси в края на годината..фирмена тайна. То така е в цялата държава. Никой нищо не казва простичко...приход...разход. Елементарна математика. На сметало. Ама сметалото отиде в коша. Всички са висшисти и с висша математика умориха и бизнеса и хората и всичко.
10
10
 
13
 
! Отговори
до 10 преди 6 години
Драги ми смехурко, дребните тарикати, които обожават да получават пари под масата, научиха работодателите да пестят данъци. Защото дербнитят тарикат е горд, че го осигуряват на минимална заплата, а взима средна. Прецакал бил лошата държава и лошите депутати без да осъзнава, че вреди най-вече на себе си по този начин. А относно европрограмите- смешно е да говориш за нещо, от което си нямаш идея. Ясен ти е социалният статус само с това изречение. Вземи и развий ти бизнес, като си толкова напет.
9
2
 
29
 
! Отговори
exploded boiler IV преди 6 години
За който плаща - кадри има.Който дава по 500 лв. - или има много да търси или трябва да разчита на безхаберници.ПАЗАРНА ИКОНОМИКА, к'во да прайш.. Средно положение няма.
8
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 6че то ти и три сте един и същ, хахаха
7
11
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 3наемащия работници, ае пак прочети коментарите на първите двама, да видиме кой обвинява държавата :):) ... а кви глупости си написал не е истина :) а статията и за тоалетната не става!
6
9
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В интерес на истината като човек, който води интервюта в IT компания, има позиции, на които търсим Junior хора. Защо? Нахъсани са да се докажат, искат да учат, даваме им шанс, по-евтини са (човек с опит би искал сериозна сума, докато неопитни кадри биха работили и за 1500лв..). Човекът в коментар 3 е прав- университетите бълват все повече плачевни "кадри". Говорят на диалект, не знаят език, имат сбъркана ценностна система, държавата им е виновна за всичко, сякаш са се отказали да се развиват.
5
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В повечето случаи им казват! Елате вчера!
4
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
...нема такава държава.....
3
15
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Първите 2 коментара показват картинката у нас- нископлатени бачкатори обвиняват държавата за собствения си мързел и невежество. Веднага след като завърших университет, започнах работа без грам опит (търсих точно 3 седмици). В момента аз съм на позицията да търся кадри (ИТ насоченост). Взехме четирима млади и перспективни хора, току що завършили с начална заплата около 2000лв.. Какво идва масово по интервюта? Мякат, не знаят език, мързи ги да гледат. Стават бармани и сервитьори в последствие.
2
9
 
26
 
! Отговори
цирк бг преди 6 години
Работодатели без опит търсят кадри без опит,и затова сме на това ниво 0.
1
11
 
26
 
! Отговори
Един от Северозапада преди 6 години
Ха, ха, Ха! Пак ви връзват с паяжина!!!!!Предпочитат без опит? От улицата? Може, но за общи работници или да бъркат бетон. Я попитайте някойсобственик на фирма, дето е вложил милиони заоборудване, дето му виси и план и кредити на главата, а ако аварира машина-пропадат и поръчки и срокове, а и е скъпо, дали предпочита да наеме хора от улицата, и да ги обучи от нищото, на неща, за които се учи с години в училище и практиката?Да вдигаш телефона и разнасяш доставки с бус-да, но..........