Всеки втори българин – мамин синковец! Защо ли?

Едва 16% от нашенците са готови да плащат квартира
Обновена: 2 май 2017 10:14 | 2 май 2017 09:07,
318
Всеки втори българин – мамин синковец! Защо ли?
Снимка: flickr

България се нарежда на второ място в Европа по брой на мамините дечица. Това показват данни на Евростат и американско проучване. Според тях 52,8% от българите между 25 и 34 години продължават да живеят в бащината си къща.

Преди нас в класацията е само Словакия, където 56,6 на сто от жителите в същата възрастова група продължават да живеят с родителите си. В Гърция 51,6% от жените и мъжете между 25 и 34 години делят един покрив с майките си.

Над 40 на сто от румънците, унгарците, поляците, словенците и италианците продължават да живеят с родителите си, въпреки че са прехвърлили Христовата възраст. В Испания, Чехия, Литва и Латвия всеки трети минал 30-те години все още дели покрив с мама и татко.

В скандинавските държави пък 96% от младите хора са напуснали бащините къщипреди навършване на 34 години, въпреки че там жилищата масово са под наем.

Данни на Евростат показват, че през 2015 г. европейците са свивали свое гнездо средно на 26-годишна възраст. Първенци са шведите, които са напуснали родния си дом веднага щом навършат пълнолетие, пише "Монитор".

Според същите данни българите се изнасят под наем или в собствено жилище средно чак на 29 години. В същото време едва 16% от нашенците живеят под наем. Останалите 84 на сто обитават собствени жилища, с което страната ни се нарежда на второ място по брой лични апартаменти или къщи.

Повече от половината от младите българи обаче живеят в мизерни условия, тъй като делят едно и също жилище с няколко поколения, отчита Евростат.

Според резултати от проучване на британската Национална жилищна федерация българите отделят 27 на сто от заплатите си, за да платят наема на жилището, в което живеят. Същото е положението и при белгийците и австрийците.

В Словения, Словакия и Латвия пък наемите са най-евтини – между 13% и 17% от доходите, а във Великобритания най-скъпи – 39 на сто.

Статистиката показва, че най-затруднени с разходите за жилище са младите гърци, датчани, холандци и англичани.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


318
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
56
10
 
17
 
! Отговори
За смартфон има пари преди 7 години
Ако оправданието е, че няма пари за квартира, как се обяснява телефонът за 1400 лв?!?
55
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 37"Погледни Испания" Работил съм в Испания, там не работят само мързеливите, иначе заплатите са в пъти по високи от нашите. Какво сравняваш не знам?
54
2
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Строителството е безумно скъпо. Само допреди 50 години, хората в селото се събирали и заедно правили за всяко младо семейство солидна къща, каменна, която надживява всички калпави нови строителства. И забележете - без банкови кредити, без лихвари, без посредници, брокери, без Акт емнайсе.
53
2
 
24
 
! Отговори
Българка преди 7 години
До Анонимен 37Ако наистина вярваш, че безработицата в Испания е три пъти по-висока отколкото в България, няма какво да се коментира! От БГ по-висока безработица никъде няма в ЕС! Ти видял ли си испанка да бере ягоди у нас или гъркиня да гледа баба ти!? Ку-хи лей-ки!
52
1
 
30
 
! Отговори
НационалБатка преди 7 години
Още заглавието намеква за тенденциозна статия.Говори се само за мъжкия пол.Е мен ми е чудно тогава жените да не би да са самостоятелни,еманципирани и независими от родители и съпрузи,а?Масово се пише как мъжа трябва да е финансово мегастабилен,да е паралия,да плаща сметките на всички ,защо не и на тъщата,да подарява подаръци,на всеки празник се говори и намеква само какво мъжа би било добре да купи и какво ли още не.А после се говори за равенство на половете.Еми драги джурналистки-ко прайм?
51
6
 
11
 
! Отговори
наблюдател преди 7 години
ами какво да ви кажа.. голяма вина имат майките -няма какво да се лъжем. Все нейното отроче най мило, най - добро. Все го защитава от другарчетата на детската площадка, от съучениците, от лошия съсед, от приятелката му, от жена му... той никога за нищо не е виновен. Все са другите.. ЕЕЕ какво очаквате тогава?! Как да поема отговорност и да е самостоятелен, когато мама е до него. И с малката ренсийка - тя е длъжна щото на нашия ръцете му са в г**а наврени. Не е малката заплатка виновна, не е..
50
10
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
По времето на комунизма и Тодор Живков всеки 1ърви българин беше мамани синковец, но тогава нямаше демокрация и интернет и комунистите криеха това от народа!
49
2
 
27
 
! Отговори
Край преди 7 години
Расналите с ключ на врата и игра до тъмно по улиците станаха независими хора, сегашните деца не смеем да ги пратим да изхвърлят *** сами - как да станат самостоятелни.
48
0
 
19
 
! Отговори
Към автора на статия преди 7 години
А я ти Златко мили ми авторе разкажи как живееш и на каква възраст се изнесе от вкъщи, ако изобщо си го направил!
47
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Може би защото най-евтиният едностаен апартамент струва колкото 15 годиши средни работни заплати ?
46
2
 
2
 
! Отговори
Професор преди 7 години
За всичко са виновни Орешарски и Станишев!
45
13
 
6
 
! Отговори
Мислете !!! преди 7 години
За какво точно да ти дават 2000 евро заплата.И тук и на запад има успели хора с амбиции и неуспели завистници -мързеливци. Поколението е глезено/не всички/ и необразовано.Многознайковци които нямат представа от реалния живот и на изток и на запад.Който го може гоможе и тук и там. Същото е и за неможещите дървени философи-плювачи
44
0
 
12
 
! Отговори
Край преди 7 години
Е ви новината и тук - 17годишен наръган с нож в Младост. Градът ни е враждебен към слабите /стари, малки, или сакати/.
43
1
 
12
 
! Отговори
край преди 7 години
Колкото по-несигурна е една държава - толкова по-малко родителите са склонни да оставят децата си да се оправят сами. Градовете ни са опасни за деца - много коли, кучета, бездомни и хора с отклонения скитат из тях. Всеки си държи отрочето до полата и така до 40г.
42
2
 
35
 
! Отговори
Българин преди 7 години
О, да, по-немобилни от нас няма. Население на България - 7 млн., българи извън България - 2,5 млн. Не се сещам за друга държава, на която 30% от населението да се подвизава извън нейните предели. Представете си 100 млн. американци да живеят извън САЩ, 30 млн. германци извън Германия и т.н. Това е абсурдът, за който всички ние сме виновни: управление, население - всички!
41
0
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Проблема е че стандарта на живот във апартамент под наем ще е по-нисък от стандарта на живот в апартамента на родителите ти.При една минимална заплата живота под наем ще е пълен с лишения.
40
1
 
35
 
! Отговори
бай Спиро преди 7 години
Има "младежи", които въпреки, че разполагат с жилище, често наследство от дядо и работят, продължават да живеят при маминка. Прибира се, подритне обувките и вика - Кво има за ядене !? Писна ми от манджи ! Ходи вземи няква луканка, а и бира и цигари ! Картофи да ми изпържиш, ама по бързо, че след малко почва мача ! Баща ми, ти ква бричка ми купи бе, нещо тропа отпред ! Ходи я виж, че ми писна !...Добре Гоше, само не се ядосвай. А, Гошенцето е на 38 .....С "младежките" е аналогично...
39
9
 
15
 
! Отговори
Истина е! преди 7 години
Проблема не е в това че живеете при мама и тате,а в това че те ви хранят и отглеждат. 95% от постоянните в сайтовете нямат и един работен ден или са се хващали тук -там но ,,не ги кефи."Само с висене в нета и философстване ще си седите долу. Какво знаеш,какво можеш че да ИСКАШ!.На никой не му пука за фалшивото ви самочувствие докато не се докажеш.Пълно е с мързеливи неудачници с претенции.Успелите нямат време да ,,кесят" по цял ден пред клавиатурата .Само с нескопосани лакардии ,не става юнаци!
38
3
 
28
 
! Отговори
вятър на устата преди 7 години
Много ясно че ще живее при мама,а къде другаде при заплата 20 лв на ден? Защо изобщо ни сравнявате със скандинавски страни и т.н. дето заработват за един ден нашенската месечна заплата? Нерде Ямнол..нерде Стамбул...
37
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Заглавието е обидно! Нормално е хора живеещи в апартаменти рано или късно да се изнесат от него. Да си закупят свои или под наем. Трудно се живее в апартамент с две или три семейства. Положението е друго с къщите. Защо ми е да се изнасям като живея в триетажна къща? Да преместя в някаква панелка с 2-3 стаи? И какво като живея с родителите ми? Как това ме прави мамин синковец като къщите ни са правени според децата?