Всеки втори българин – мамин синковец! Защо ли?

Едва 16% от нашенците са готови да плащат квартира
Обновена: 2 май 2017 10:14 | 2 май 2017 09:07,
318
Всеки втори българин – мамин синковец! Защо ли?
Снимка: flickr

България се нарежда на второ място в Европа по брой на мамините дечица. Това показват данни на Евростат и американско проучване. Според тях 52,8% от българите между 25 и 34 години продължават да живеят в бащината си къща.

Преди нас в класацията е само Словакия, където 56,6 на сто от жителите в същата възрастова група продължават да живеят с родителите си. В Гърция 51,6% от жените и мъжете между 25 и 34 години делят един покрив с майките си.

Над 40 на сто от румънците, унгарците, поляците, словенците и италианците продължават да живеят с родителите си, въпреки че са прехвърлили Христовата възраст. В Испания, Чехия, Литва и Латвия всеки трети минал 30-те години все още дели покрив с мама и татко.

В скандинавските държави пък 96% от младите хора са напуснали бащините къщипреди навършване на 34 години, въпреки че там жилищата масово са под наем.

Данни на Евростат показват, че през 2015 г. европейците са свивали свое гнездо средно на 26-годишна възраст. Първенци са шведите, които са напуснали родния си дом веднага щом навършат пълнолетие, пише "Монитор".

Според същите данни българите се изнасят под наем или в собствено жилище средно чак на 29 години. В същото време едва 16% от нашенците живеят под наем. Останалите 84 на сто обитават собствени жилища, с което страната ни се нарежда на второ място по брой лични апартаменти или къщи.

Повече от половината от младите българи обаче живеят в мизерни условия, тъй като делят едно и също жилище с няколко поколения, отчита Евростат.

Според резултати от проучване на британската Национална жилищна федерация българите отделят 27 на сто от заплатите си, за да платят наема на жилището, в което живеят. Същото е положението и при белгийците и австрийците.

В Словения, Словакия и Латвия пък наемите са най-евтини – между 13% и 17% от доходите, а във Великобритания най-скъпи – 39 на сто.

Статистиката показва, че най-затруднени с разходите за жилище са младите гърци, датчани, холандци и англичани.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


318
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
23
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До АнонименНапротив..точно до мамин синковец е. Погледни Испания.. държава с манталитет като нашия, 3 пъти по голяма безработица и пак хората там не остават до 30+ с родителите си. Не е нормално това. Показва тотална липса на отговорност към себе си.
35
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
при наем 500-600 лв и заплата,която е също толкова само за наема ще трябва да си работят
34
0
 
17
 
! Отговори
Нищо не ми стана ясн преди 7 години
"Според резултати от проучване на британската Национална жилищна федерация българите отделят 27 на сто от заплатите си, за да платят наема на жилището" ? Британска федерация излиза с данни за наемите в България или съм разбрал грешно? Наемите са около 500-600лв средно, по 3 = 1800лв заплата. Но пак не става ясно дали това е заплатата на 1 човек, взел сам жилище под наем или двойка?
33
0
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Въпросът не е дали човек е "мамин синковец", а дали има средствата и възможностите да живее самостоятелно. Всичко опира до стандарт на живот. Който не го разбира и пише подобни глупости е откровен глу.пак. Връзката между стандарта на живот в една страна и отделянето от родителите е повече от очевидна.
32
0
 
11
 
! Отговори
До 32 преди 7 години
Както си "изградиха съдбата "политиците и мутроолигарсите през прехода ли?
31
48
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Абе не ми се оправдавайте с 500-600 лв заплати. Като няма работа в града ти - отиди в друг. Като няма работа в държавата - отиваш в друга. Живеете в Евопейския Съюз в 21 век, а предпочитате да си оставате бедни и при мама. Само Сорос и еврогейове са ви в главите, но ако някой ден поемете отговорност за себе си и използвате възможностите, които ви се предлагат, ще разберете че целия свят не ви е длъжен и в 2017 година всеки гради собствената си съдба.
30
3
 
17
 
! Отговори
Пръц преди 7 години
До аве тука Изтъркахте се с тези руски ***, че и комунисти бе. Вече 28 години ви четем и слушаме глупостите! Въпроса е до елементарна математика- приходи към разходи. В Англия като отиват под наем на 18 г. и трябва да бачкат като луди за единия наем, затова търсят като обезумели специалисти от източна Европа, а да не говорим колко бездетни двойки има защото децата им се виждат прекален разход.
29
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 20Чак пък журналист!
28
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
з ж , освен, че е неграмотен, е и минал под дъгата!
27
2
 
56
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
В някой държави това е традиция. Българите по принцип не сме много мобилен народ. Хората като се установят на едно място, цели поколения израстват там особено ако имат поминък. В САЩ например е точно обратното. Там постоянно се местят от едно място на друго. По заможните купуват и продават жилища постоянно. Всички останали са под наем. Живеят там където има работа. Те там са *** и нация от емигранти.Българите и южно европейците като цяло си обичат родните места и традициите.
26
0
 
46
 
! Отговори
Трол Горянин преди 7 години
Ако и моята заплата е 4 пъти колкото наема , може и да се изнеса от апартамента на нашите
25
4
 
75
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Знаете ли кое най-бърка в очите на западно-евре*ската ***? Това, че 80% от българите имаме собствени жилища, не ипотечни, не банкови, а изцяло наши. Това е единственото ни богатство, което все още не са ни взели.
24
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Злато Желев - авторът, сигурно е софиянец и също е живял до 29 години при мама и тате, ама сега знае да говори...
23
2
 
37
 
! Отговори
знам ли преди 7 години
Спор няма че самостоятелно е за предпочитане , но ако и двамата работим и имаме деца и парите не стигат - предпочитам да живея с радителите ми.
22
0
 
16
 
! Отговори
anton преди 7 години
по кривнай лонов
21
11
 
36
 
! Отговори
ivan преди 7 години
Жените в България са змии и уруспии, как да излезеш да живееш с някоя. Вземам 5000 евро заплата, първия път една ме прецака, втория път друга ме прецака. Принудих се да се върна при нашите хем да ги гледам, хем да им помагам. Това е истината, всичко друго е статистика.
20
0
 
59
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ми като квартирата ти струва повече от половината ти заплата какво ще правиш.... Вие да не мислите, че им много лесно на хората в тази възрастова група. Или мислите, че им е много приятно да делят жилище с родители, сестра/брат, баба/дядо? Влезте им в положението. Квартирите са на страшно високи наеми!
19
0
 
82
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Изключително обидно, тенденциозно и нахално поднесена статия. Да сравняваш мизерията и бедността, невъзможността за ползване на собствено жилище и наем, с липсата на отговорност и отношение към собствения живот, е не само неправилно, а в случая е и подсъдно. Най-учтиво и доброжелателно съветвам журналиста, написал в статията, да си мери приказките.
18
1
 
51
 
! Отговори
gg преди 7 години
С 500 -600лева заплата да ги питам шведите как ще свият гнездо.Това са само разходите за храна,ток и вода .При едно семейство умираш прав с е тези пари.
17
0
 
34
 
! Отговори
Иван преди 7 години
По-крив не се ли пише с тире?