Младоци без ден трудов стаж, но се мръщят на 1000 лв. заплата

Работодателите търсят все повече млади кадри
295
Младоци без ден трудов стаж, но се мръщят на 1000 лв. заплата
Снимка: Булфото, архив

Тенденциите на пазара на труда се преобръщат и все повече работодатели наемат млади и неопитни кадри. Това се дължи най-вече на икономията на средства.

Всеки пети шеф у нас наема "зайци" с цел да свие разходите си за заплати и осигуровки, твърдят експерти по набиране на кадри.

"Доскоро работодателите предпочитаха кандидати с опит, които трябваше да привлекат с по-големи заплати. В последните месеци неопитните кадри са по-предпочитани, защото са по-евтини за фирмата", обясни пред "Монитор" специалистът по подбор на персонал Маргарита Николчева.

По думите й има случаи, в които взетият от университетската скамейка служител може да струва на началника три три по-малко спрямо работник с 5-6 годишен стаж. Началниците привличат новаците с уговорката, че ще ги обучават между 3 и 6 месеца, през които ще им плащат минимална заплата.

"След това възнагражденията нарастват до 700-800 лв. с обещанието, че ще достигнат сумите на опитните си колеги след година
стаж във фирмата", обясни още Николчева.

Схемата се прилага най-често за млади финансисти, счетоводители и брокери на недвижими имоти.

"Този подход ще се разраства и в останалите сектори, защото освен евтини служители работодателите си осигуряват кадри, обучени според спецификата на фирмата", заяви Маргарита Николчева.

Сред търсещите препитание младоци има и такива, които отиват на интервю за работа с изискване за конкретно възнаграждение.

"Има младежи, без нито ден трудов стаж по специалността, които заявяват, че не биха приели предложение под 1200 лв.", твърди експертът по търсене на кадри. Най-претенциозни били кандидатите за работа във финансовата сферата, които често се мръщели на оферти за 1000 лв.

В бюрата по труда също отчитат интерес към кадри без опит по специалността. Всеки ден постъпват десетки заявки от работодатели, пожелали да наемат младеж до 29 години.

Причината за бума на търсене на неопитни кадри е поредната схема за младежка заетост, която стартира в началото на април. При нея с европейски средства на работодателите се покриват разходите за заплата и осигуровки за период от 6 месеца. В случай, че след края на субсидираният период, шефът наеме на безсрочен трудов договор младежа, държавата покрива разходите за осигуровки за още половина година. "Реално фирмите получават безплатни работници. Затова много от работодателите предпочитат да наемат младежи само когато схемата е активна", признават от Агенцията по заетостта.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


295
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
207
0
 
11
 
! Отговори
до 234 Кирил преди 6 години
Ей, да не си нарко дилър ?
206
4
 
4
 
! Отговори
до 234 Кирил преди 6 години
Понамали малко. Като лъжеш поне малко да е с мярка.
205
7
 
11
 
! Отговори
пролетарий преди 6 години
пестете си труда хора-работата убива! Ако фирмаджията робовладелец ви дава по малко от 50 lv на ден заплата,крадете го и лъжете до дупка и колкото може повече без жалост!
204
9
 
8
 
! Отговори
Кирил преди 6 години
ох мале как хубаво се посмях :D. Аз съм на 29г, прибирам към 10к евро на месец и всеки ден ходя с кеф да работя. Но честно казано, ако някой ми свършва на мен толкова работа, колкото върша аз, и аз бих му плащал 10к евро от собствения си джоб.
203
2
 
15
 
! Отговори
DiesIrae преди 6 години
До До 226Ти пък къде видя 700 лева акции и дивиденти? Я върви да си допиеш ракията и да си лягаш! Аз ти говоря за данъци и, че всички който работим в частния сектори издържаме цяла армия държавна *** от няколко рода който са се оплели като свински черва и, че затова парите са ни малко той акции сънува. Най лесния начин за вдигане на заплатите- съкращаване на 70% от държавните работници и намаляване на данъците на работещите с 60% ето ти едни поне 200 лева отгоре на заплатата!
202
3
 
4
 
! Отговори
хазарт преди 6 години
Ае с тея пък акции и 700 лева ...ми по - добре на комар играйте дето ше ми развивате легенди за пъчалба от акции ори това със 700 мижави лева то ако всеки *** с интернет ставаше борсов агент - там са крупните измамници не безработни сильовци с таблет
201
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Кво!. Дъ бачкам у БГ за некой нещастен *** без пъри ?. Ай сик тир бе.
200
7
 
2
 
! Отговори
До 226 преди 6 години
Хм. Имаш 700 лева, влагаш ги в акции и те ти носят 20% дивидент. Значи това е реалното 700 лева плюс дивидента .....
199
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Цитат: "Има младежи, без нито ден трудов стаж по специалността, които заявяват, че не биха приели предложение под 1200 лв.", твърди експертът по търсене на кадри.*Този "експерт" на кой свят живее или е експерт по намиране на кадри готови да си плащат, че работят?1200 лева са адски малко. В София не би трябвало да се съгласяват за по-малко от 2000-2500 лева, а в провинцията трябва да искат поне 1500-2000 лева.Това е, което трябва да искат младите, друг е въпроса дали има нормални работодатели
198
2
 
4
 
! Отговори
DiesIrae преди 6 години
До АнонименЗабравяш 20% ДДС върху всичко което ползваш + акцизи за горива, алкохол, цигари. Така, че 700 лева пак не са реално ползваните. Хайде въведете си в този линк данните и вижте сами за какво извращение става на въпрос!https://kolkodavam.bg/Сметнете си реалните и тогава пак ще говорим.
197
0
 
6
 
! Отговори
От 223 преди 6 години
Нещо съм объркал числата: 1000 лева, 129 лева осигуровки от работника, остават 871 лева. После 87 лева ДОД и остават 784 лева.
196
1
 
5
 
! Отговори
DiesIrae преди 6 години
До До DiesIraeТи ако се надяваш да видиш пенсия прав ти път. Защо все още няма промяна в закона да мога да си махна първата пенсия от НОИ? не искам да храня мързеливци и роми! Ако ще е в НОИ да се вкара индивидуална партида (опа не искаме защото тогава повече от 60% от пенсионерите (бивши полицай, партиици и др. ще останат без пенсия) искам да видя колко пари са събрани по индивидуалната ми партида и колко ще взимам, а не както сега наливай в една бездънна яма и каквото стане!!!
195
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
1000 лева - върху тях се плащат осигуровки. Работника плащаше през 2016 около 220 лева, работодателя малко повече. На работника му остават след осигуровките около 780 лева, които държавата облага с плосък ДОД от 10%, т.е. 78 лева и за работника остават чисто около 700 лева. Работник със 700 лева в голям град е трудно да живее, а за София е направо невъзможно.
194
1
 
6
 
! Отговори
DiesIrae преди 6 години
До До DiesIraeИ къде съм сбъркал. 150 лева не са ли 40% от 375? Затова на фиша ти пише една сума за внесени осигуровки, а реално се внася друга. И как това ти се отразява на доходите преди пенсиониране? Ти явно си държавен хрантутник щом си се загрижил за пенсия! Пенсия НЯМА ДА ВИДИМ особено тези който сме на по 30 години сега. Защото целия модел е сбъркан. 1 мил. издържат 5 мил. няма как да стане. 2 мил и 300 хил. пенсионери (те реално работещите) не са толкова (държавния служител не се брой)
193
3
 
8
 
! Отговори
До DiesIrae преди 6 години
Пообъркал си ги сметките. Всеки би трябвало да знае, че от 2008 година работодателя му плаща 60% от размера на осигуровките и като не го осигурява на реалната заплата и получава пари на ръка, всъщност губи, а не печели, както си мислят почти всички. Голямата загуба е невнесената от работодателите сума за осигуровки, която е за милиарди и това пряко се отразява на нашите доходи - преди пенсионира и особено много след пенсиониране.
192
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ако ще наемаш хора ще им плащаш или ба4кай сам аман от соц *** станали раБОТОДАТЕЛИ
191
1
 
3
 
! Отговори
DiesIrae преди 6 години
Като не ви харесва как ви оценяват труда защо никой от вас не започна производство, като се сблъскате с държавните простотии и да нелоялни колеги (95% от всички на пазара) и тогава ще ви стане весело. Да има много *** който не плащат, но по този начин съсипват и редовните който искат да са коректни. Да не говорим за това, че да взимаш 2000 данъците са ти колкото средната работна заплата. Така ,че проблема е в раздутите харчове на държавата който водят до нищо, а ние всички си мълчим за това!
190
1
 
12
 
! Отговори
DiesIrae преди 6 години
А защо никой от вас не повдига въпроса за данъците?Там също е доста голям батак. Ако се осигуряваш на 700 лева например - 150 лева данъци платени от теб + 225 платени от работодателя (не ги виждаш във фиша, но си ги заработил) остават ти 550 лева платени данъци от теб и от твое име 375 лева. 550 - 20% ДДС (110 лева) остават 440 лева реални за теб и 485 лева платени данъци. Изработил си 925 лева видял си 440 всичко останало е прибрано за издръжка на раздутия държавен апарат! А сега коментирайте!
189
6
 
1
 
! Отговори
работодател преди 6 години
И к'во ше ми дойде некъф недовършен *** де' фърка в облаците че вчера взел диплома даже и рамки за стайлинг ше си турил на тъпата фейшън муцуна интьелектуален да се докара и ше ми се мръщи на хиляда лева ли бе!!! Че кво толкоз ше умей тоз човек той първите му 3мес във фирмата са да се ориентира от него особенна производителност не очаквам ...въобще кой им формира тея фантазии у слабите мозъци неразбирам ...ичета тука неквилегенди Айти сектор незнам си к'во си от 6 до 12хилки ......пара бол
188
0
 
2
 
! Отговори
пешо преди 6 години
до "до Пешо" направи аналог с доказания картел на горивата в бг, на теб ти трябва гориво за да ти върви колата , политиците са създали условия за картел за да може всички в този бранш да извличат повече печалби,те знаят че ти няма да отидеш до русия да заредиш евтин бенз примерно,освен това на бензиностанциите в 60 л резервоар наливаш 63 л, излиза че ти си виновен че не получаваш евтин бензин, т.е. че кражбата от дома ти също е твоя вина защото си избрал апартамент който крадеца решава да окрад