Родна институция – жертва на WannaCry

По случая вече работят спецове в ГДБОП и в ДАНС
15 май 2017 12:00, Елка Василева
42
Родна институция – жертва на WannaCry
Снимка: архив, Reuters

Българска институция е станала жертва на международната хакерска атака, съобщи БНР. За случая вече са уведомени службите, работещи в МВР срещу престъпленията в интернет.

Още по темата

От вътрешното министерство за момента не потвърждават официално новината, нито се съобщава коя е ударената от хакерите институция.

Източници от МВР обясниха обаче, че до момента у нас засегната от хакерската атака е именно родна институция.

По случая вече работят и в ГДБОП и в ДАНС, където има отдели за борба с интернет измамите и хакерските атаки.

Очаква се мащабната хакерска атака от петък да се разрази с нова сила днес, предупреди по-рано директорът на Европол Роб Уейнрайт. Според Европол кибератаката от петък е засегнала най-малко 100 000 организации в 150 страни.

Президентът на "Майкрософт" Брад Смит изглежда мълчаливо призна извода, до който вече достигнаха много изследователи – че за атаката е използван инструмент, създаден от американската Агенция за национална сигурност, изтекъл в интернет през април.
 
По-рано главният секретар на МВР Младен Маринов посъветва – при поява на подобни атаки да се подават сигнали.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


42
Още по темата: институциякибератака
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Проблеми има и в win10, но ще ги използват когато му дойде времето
16
2
 
0
 
! Отговори
Бау преди 6 години
До 15Да и Windows 8 проблемен. Слава богу 7 и 10 не са проблемни иначе щеше да е страшно ..
15
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 14Спирам да ти обяснявам .. Все едно говоря на въздуха :) Не е phishing за това са толкова много.. Прочети какво е exploit. Phishing-а е доста нов метод и изисква намеса от човек.
14
1
 
2
 
! Отговори
Тман преди 6 години
До Бау Не е само XP, имам клиент със server 2012, който също пострада
13
3
 
1
 
! Отговори
до 12 преди 6 години
Хакера не кара никой насила нищо има текстови браузери които не подържат Java и Flash за тоя вирус се говори от бая време, ама няма кой да чуе пък да си отвориш един имейл може и от линукс ама кат са прости нека страдат.
12
4
 
0
 
! Отговори
Бау преди 6 години
Според мен ползват XP, защото е евтин, а те имат стотици машини. Най-веоятно са на вътрешен network и за това са били спокойни. Хубаво ама е достатъчно един да е и навън и всички горят. Така хакнаха сумати неща чрез личния лаптоп на ***, който си кисне в нета после го закача на затворения network. Стари номера.
11
2
 
1
 
! Отговори
Бау преди 6 години
До 11Не си прав изобщо. Използват се вече пуснати сервизи, който хакера кара да изпълнят команда и да пуснат неговия код. Метода е по-стар от света. Нашите Windows-и слушат на сумати портове за глъпости. Ако има дупка хакера може да влезе без проблем. Достатъчно е да е пуснат компютъра и да е в интернет или мрежа.
10
1
 
6
 
! Отговори
до Бау.. преди 6 години
Точно фишинг си е, или искаш да кажеш, че Telefonica, FedEx, National Health Service, и т.н. са аматьори с Windows от преди 100 години и без Firewall??..
9
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Това е удар на Бил Гейтс срещу нaс завидяха ни за дигитализацията краварите искат да ни досъсипят
8
4
 
2
 
! Отговори
11 преди 6 години
До БауКаквото и ще да е - няма как да стане без да отваряш или стартираш нищо. exploit-тът трябва да се стартира по някакъв начин за да забият атакуваните ресурси на системата.
7
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не е изтекъл от агенцията а е създаден там и е пуснат забравихме за скандала с маркел и френския президент за хакването на телефоните и имейлите от тази агенция и всеки знае за дейността и сега ще се появи програма която вече е създадена само се изчаква за още компании по света да пострадат и ще се разграбва като топъл хляб и на всякаква цена просто бизнес по американски както с храните здравето свободата създаваш проблем и се появяваш като Ангел спасител и обираш всичко естествено за без пари
6
5
 
4
 
! Отговори
Бау преди 6 години
до 6Точно това е проблема. Че това е "exploit". И могат да ти хакнат XP-то без да отваряш нищо. Липсата на firewall както и ползването на Windows от преди 100 години си е проблем на институциите.
5
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Добри админи има почти винаги, проблема е някоя заспала коkошка, отворила прикачен файл от непознат мейл...
4
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В ЕС за онкобoлните няма пари ама сега гледайте как ще се бръкнат нашироко да дадат милиони на хакерите.
3
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ако имаха специалисти нямаше да ги хакнат или компютрите им да са заразени сега, какво точно ще борят туй е само малка част от голямото шоу.
2
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Гледам темата с компютърното здраве и средствата, похарчени за него, разтърси света, но докато парите за болнични на хората били зловещ разход
1
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Най-вероятно е правосъдното - имат опит!