Община Царево за нестинарското шоу в София: Оскверняване!

Общината гневна: Ние сме пазители на ритуала, ще ви съдим!
Обновена: 18 май 2017 11:44 | 18 май 2017 11:07, Анисия Иванова
49
Община Царево за нестинарското шоу в София: Оскверняване!
Снимка: Община Царево

Община Царево е против провеждането на Фестивал на огъня и нестинарството в столицата и го определи като оскверняване и имитация на обичая.

В писмо до медиите общината гневно заявява, че тя е пазител на нестинарския ритуал и заявява "категоричното си несъгласие "шоу", свързано с огън и проведено в центъра на град София, да бъде наречено нестинарство".

Общината твърди, че спазването на нестинарския обичай не е просто влизане и танц в огъня, то е ритуал, спазван, следен и изпълняван години наред по строго определен календар, единствено и само в Странджа.

Още по темата

"На 30 септември 2009 година "Нестинарството" е включено, като нематериално културно наследство на човечеството, в списъка на Организацията по образование, наука и култура на Обединените нации (ЮНЕСКО). При описанието му изрично е посочено, че в автентичен вид то се изпълнява само в село Българи, община Царево, в нощта на 3 срещу 4 юни. Всяко друго негово провеждане извън пределите на Странджа е използване на думата "Нестинарство" с цел привличане интереса на зрителите", пише в писмото.

Общината притежава Свидетелство за регистрация на марка "Нестинари" с рег.  89814/10.11.2014г. и е готова да търси правата си по съдебен път.

Община Царево днес е изпратила писмо до Министерството на културата, в което се заявява несъгласието им нестинарският обичай да бъде използван и осквернен, като бъде имитиран в центъра на столицата.

От нестинарската общност в Царево също заявяват, че не биха участвали в подобни изяви и фестивали, които имат за цел да привлекат зрители.

Нестинарският ритуал ще бъде спазен в автентичния си вид на празника "Св. Св. Константин и Елена" - 3 и 4 юни в село Българи община Царево, допълват от общината.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


49
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
0
 
2
 
! Отговори
Гъделичко преди 6 години
До Анонимен Колега,Подобните ритуали в "Гърция" са в районите населвани от Българи. Провери къде е Южна Тракия.
38
0
 
8
 
! Отговори
ахеецот преди 6 години
община Мичурин, вие защо заличихте къмпинг Нестинарка?
37
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Е,то този дебат си върви перманентно. Оказа се, че и в Гърция имат подобни ритуали. Не знам какво са признали или не Юнеско, но е малко смехотворно да се твърди, че от това село са открили топлата вода.
36
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
По БТВ бяха напраили проучване, че на още 4 места в България играят в огъня по същия начин. Но от това село били най-настоятелни да ги признаят в ЮНЕСКО.
35
3
 
9
 
! Отговори
Е12 преди 6 години
Не знам как са убедили ЮНЕСКО,че този ритуал произлиза от с. Българи. Обичаят е тракийски и е привнесен(в с.Българи няма тракийско население). Не произлоиза от това село. Още повече, че това село е на сегашното си място от около 110 години. Там е имало турски пост с аскер и след 1913 г. става населено място. Този ритуал е поне на няколко стотин години и това село не може да претендира за автентичност. Там хората може да си вярват в каквото искат, но истината е много различна.
34
4
 
8
 
! Отговори
Защитник на традиции преди 6 години
До Помня отдавна, Говорим за различни неща обаче. Когато голяма община, тази на столицата, позволи да се правят такива жалки имитации на народен обичай, който е защитен като културно наследство, означава, че в тази община в отдела за култура работи някой с чалга възпитание, решил да прави евтино шоу за да спечели някой лев ...
33
3
 
8
 
! Отговори
Помня отдавна преди 6 години
Виждала съм нестинарски танци още преди 40г.-и то по заведения,на морето и в София.Не виждам защо това не трябва да се практикува само от определени хора.Който го може-нека да го прави...
32
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До ЕдинТози обичай не е евтино забавление и за развлечение, а огнено изпитание на хритианската вяра и нестинарите ходят по жар с икона в ръце. Не всеки може да ходи по жар.
31
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До РуменДа уважаваме всички българи. Скверно е да се прави уж "огнеходство" точно на този празник - на Св. Константин и Елена, който много наши сънародници в онзи край на малката ни държавица почитат като много свят. Също така е жалко и унизително да се предлага на чужденците по морето като евтина търговска атракция по вечерните заведения. Кой го иска това, кой го допуща...
30
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Госпожо Фандъкова, ако зависи от вас, моля направете нужното, за да спрете тази проява на ниска култура и ниско съзнание за национално достойнство. Кому е нужно това? Или с хляб и зрелища ще я караме, та младежта ни да е все по-чалгизирана и бездуховна, по-манипулируема?!...
29
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Спрете! Ставате за смях на целия свят. Срамота и кощунство е да се превръща в евтино шоу един толкова свързан с празника на Светците Константин и Елена силен български религиозен обред. Бездуховни управници, спрете и се замислете какво още продължавате да рушите. Не унижавайте собствения си народ непрекъснато, като искате да му подменяте ту историята, ту - понякога единственото упование - вярата в поне нещо свято!
28
12
 
5
 
! Отговори
Обективен преди 6 години
Нестинарството било патентовано или нещо подобно. Ами аз да взема да патентовам водата и без да ми се плаща, никой да не я ползва. Според уикипедията нестинарството е било разпространено в Източна Тракия и Странджа, а сега има села в Гърция, където се практикува. Пише, че нещо подобно има и на други места по света. Въпросът е не дали може и в София да се извърши този ритуал, а къде точно в София да се направи. Може би наистина не са избрали подходящо място за това, но иначе община Царево да си
27
10
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ха-ха, народен ритуал, регистриран като търговска марка, това казва всичко. И после оплакване, че и някой друг иска да печели от него. Марин Големинов има балет "Нестинарка", а май и Нешка Робева част от танцов спектакъл. Та така, и аз викам, че Кока-Кола трябваше да си регистрира Коледата като търговска марка.
26
5
 
8
 
! Отговори
Men преди 6 години
До ДаИзключително гнусно и подтискащо място, а тъй наречените кореняци са потомци на *** от шопските села или на комунистически гъзоблизци - най-долните *** в държавата.
25
4
 
14
 
! Отговори
Селянка преди 6 години
Нестинарството е свързано с душевността, бог и самобитните ритуали на народа. То няма как да се впише в селско-търгашеската същност на Фандъкова. Жената се интересува само от келепира, далаверата, парата....а за ниея парата е готова на всичко. Хвала на такива люде....затова БГ върви напред ....
24
4
 
17
 
! Отговори
стар пловдивчанин преди 6 години
Подкрепям номер 25. Аз 10 години живях в София, но така и не го почуствах тоя град като дом. Толкова злобни хора има, че е трудно за вярване. Добре, че "Тракия икономическа зона" тръгна добре, та човек може да намери нормална работа вече и в Пловдив. Сега остава и да спрем да даваме лъвския пай от данъците на София и съвсем ще си дойдат нещата на мястото.
23
7
 
19
 
! Отговори
Да преди 6 години
наречеш София красив град...това звучи меко казано мазохистично!
22
6
 
14
 
! Отговори
65 преди 6 години
Да,за жалост 23_стар пловдивчанин е 100%прав.Но всичкото това бедствие дойде от ниско образовани,дошли от майната си,подбиват заплатите,и се прсвят на велики,че са в София.Като вървиш пеша на всеки 20метра чуваш мякаща реч.
21
3
 
23
 
! Отговори
до 21 преди 6 години
Да не мислиш, че много ми се седи в София.Ако мога да работя и да получавам приблизително същите пари както и в София, веднага ще си взема парцалките и ще ида да живея на морето.Даже и празните буркани ще си събера!
20
9
 
2
 
! Отговори
Do 21 преди 6 години
Пловдив? Несебър? Созопол? МОЖЕ ДА СИ РОДЕН в София но явно *** или бащати не Юн....