3D принтнати кости и съкровища в Нощта на музеите

Над 100 музея и галерии ще се включат в инициативата
Обновена: 20 май 2017 09:08 | 20 май 2017 09:06,
6
3D принтнати кости и съкровища в Нощта на музеите
Съкровището от Надсентмиклош. Снимка: архив Булфото

Европейската нощ на музеите ще проведе за 13-ти път тази вечер. В нея ще се включат над 100 музея и галерии в страната, половината от които са в София. На 18 май отбелязахме Международния ден на музеите. Затова по традиция събитието се провежда всяка трета събота на месец май.
 
Златното съкровище от Надсентмиклош ще може да се види в Националния археологически музей. Автентични накити от племето масаи ще бъдат представени в Квадрат 500, непоказвани минерални образци пък ще зарадват посетителите в Музея "Земята и хората". Програмата е изключително разнообразна, разказва Мария Конакчиева от Френския културен институт.

"Много интересно също ще бъде в Природонаучния музей, където ще бъде направен 3D принтване на кости", обясни тя.

Идеята идва от Франция през 2005 г., като още тогава се включва и нашата страна, пише "Дарик". Все повече музеи и галерии участват в инициативата, а посетителите само в София през миналата година са били над 100 хиляди, казва още Мария Конакчиева. "Това е като един празник, най-вече на духа и културата на българина, явно няма кризи за тях", посочи тя.

Работното време на всички музеи и галерии ще е различно. Програмата може да се види на сайта на Френския културен институт.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Принтнете си един 3D х.., и се таковайте.
4
1
 
1
 
! Отговори
!? преди 6 години
Принтнати?!? Утре.тк само смрад взимате да драска за вас.
3
1
 
8
 
! Отговори
Ники преди 6 години
Какво е това ПРИНТНАТИ. Къде, в принтаджийницата ли? Или казваме ПЕЧАТНИЦА, ПЕЧАТНА ФОРМА< ОТПЕЧАТВАМ.. Аман от неграмотни журналисти, които искат да показват някаква ерудиция, която всъщност нямат, а само цапат езика. Първо се ограмотете, после пишете, нали уж сте "някаква сила". Да, ама не!
2
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Поредното нескопосано списнато заглавийце.
1
1
 
9
 
! Отговори
Страхотно преди 6 години
Призовавам всички които се интересуват да отидат в Пловдивския археологически музей. Има много интересни изложби и си заслужава да се разгледа.