Проверяват месо, шоколад и швепс... Ядем ли боклука на ЕС?

Ако се открие разминаване, ще искаме санкции за производителя
22 май 2017 12:00,
167
Проверяват месо, шоколад и швепс... Ядем ли боклука на ЕС?
Снимка: Reuters

Агенцията за безопасност на храните започва анализ на качеството и съставките на някои продукти, които се продават у нас, в Австрия и в Германия. Сред тях ще бъдат щоколади, безалкохолни напитки, плодови сокове, млечни и месни продукти, както и детски храни.

Проверката трябва да бъде направен до края на юни. Това обяви д-р Камен Николов от Агенцията пред БНР.

Анализът стартира след серия данни, че западни компании предлагат продукти с различно съдържание и качество под една и съща марка. Храната второ качество била предназначена за държавите от Източна Европа.

Още по темата

Скандалът избухна преди няколко месеца след като стана ясно изследване на Унгарската агенция за безопасност на храните. За резултатите тогава алармира кабинетът в Будапеща, който обяви, че големи компании продават по-качествени храни например в Австрия, отколкото в Унгария, въпреки че се предлагат под една и съща марка и опаковка.

"При някои продукти фактически сме се превърнали в европейско кошче за боклук", коментира тогава и министърът на земеделието на Чехия Мариан Юречка.

Служебният министър на земеделието на България Христо Бозуков също постави въпроса в Брюксел през март и обяви, че ако това е вярно, е недопустимо.

Заради скандала Чехия, Словакия, Унгария и Полша, подкрепени от България, поискаха да се сложи край на тази практика.

Днес д-р Николов от Агенцията по храните обяви, че ако се установи несъответствие в някои от проверяваните продукти, страната-производител ще бъде санкционирана от компетентния там орган, след подаване на информация от нас.

"Ако има разминаване, това вече е несъответствие и онзи, който го е произвел, ще бъде санкциониран", каза Николов.

Той прогнозира, че ако се установят разминавания в някои продукти, при предлагането им в различни страни, е възможно да се приемат решения за законодателни промени на ниво Европейски съюз.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


167
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
43
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ако във държавата влизат стари храни за това не е виновен ес ,вина носят контролните органи.Селяни знаете ли ,че когато си отвориш плод зеленчук минаваш през хиляда подробности,данъчни,хеи и куп разрешителни,на другия ден почват да се влачат за рушвети,ама селяни аз данъчен не съм видял на касата на Лидъл или Метро да влезе да каже СТОП КАСА ДАНЪЧНА ПРОВЕРКА,там е разликата ,че мене за една гнила ябълка ще ми скъсат шортите а на онез с отровната храна нищо,щот там им миришат КРАКАТА
42
5
 
9
 
! Отговори
Българин преди 6 години
Драги сънародници, инженер съм по професия и работя в България.Работа ми е свързана да пътувам в старни, като Норвегия, Англия, Дания, Холадния, Германия и други.Но преди да продължа с мнението си и да ви кажа, че например в Норвегия, Лидел се опитаха да пробият на пазара и не успяха, защото "обществото", което ние нямаме тук ги отхвърли с идеята, че са нискокачествени, ще насоча вниманието ви към един друг основен източник на жиовт - водата. Мирише ви малко нали? Да - и е леко бяла..!
41
3
 
12
 
! Отговори
Циник до 45 преди 6 години
:-) и така се е....живеещите в България.....страдат масово от депресии...психически разстроиства по целия учебник...инсулти , инфаркти...раци....с други думи - крушката си има опашка.Иначе евросъюза си прокарва дискриминациите по много нива, и начини!
40
0
 
6
 
! Отговори
Бай Хой преди 6 години
Кучетата си лаят, кервана си върви...
39
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Старите храни или нискокачествените не идват от Брюксле ве селинджъри,те идват от ЧАСТНИ КОМПАНИИ КОИТО СА СКЛЮЧИЛИ ДОГОВОРИ ЗА ПОКУПО ПРОДАЖБА СЪС НАШИ ЧАСТНИ КОМПАНИИ А ПО ЧЕСТО ВЛИЗАТ КАТО КОНТРАБАНДА-НЕ ДЕКЛАРИРАНА СТОКА.Така ,че заглавието е НЕКОРЕКТНО.Във Брюкслел няма фризери със стара храна чакаща тировете за БГ,хахаха,елементарни сте за тва ва вввръткат как си искат
38
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
На руснаците пък им харесва много българската храна. Гледам ги как се облизват край щандовете в Била и лапат гладно в хотелите по морето.
37
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ако са верни страхотиите написани тук за хранителните продукти в Бг търговската мрежа, човек трябва да е луд за да остане да живее в България.
36
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Бклуци ядат бклуци,толква е закономерно.
35
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Който иска качествена храна да ходи да копа в село. Българската земя е много плодородна, храната ни е вкусна, но народът се научи на мързел.
34
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Проверяват месо, шоколад и швепс..., но вярваме ли ние на проверяващите? Няма никога да разберем срещу какъв процент от евентуалните санкции ще си затворят очите проверяващите. Можем само косвено да се досещаме за размера на комисионните по последния модел автомобили, карани от тях и по издигнатите вили-палати.Има ли разследваща журналистика, прокуратура, следствие и съд у нас?
33
8
 
4
 
! Отговори
BILL преди 6 години
След като сме последни по доходи, след като сами си унищожихме производството, какво право на претенции имаме? Можем ли да плащаме колкото европейците за качествено храна - Не, тогава?
32
2
 
10
 
! Отговори
до 34 преди 6 години
Глупаво е да неглижирате проблема така с лека ръка. Ами ние ядем до колкото е възможно типичните за пролетта продукти. Но нали се сещате, че те задоволяват не повече от 1% от потребностите в храненето. Сирене, кашкавал, мляко, месо, шоколад, и т.н. е трудно да се набавят на др. място освен в търговската мрежа. Защо лъжат в магазините, че месото е прясно хладено като то е било дълбоко замразено? Защо държавата позволява тези измами?
31
1
 
3
 
! Отговори
MaйMyнaтa преди 6 години
До Киро кофражистаЕй пъpдyx, у вас с BMW- тата ни е надеждата!!
30
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
TOVA E POLZATA DA SI V EC
29
13
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И тази статия е налазена от руски агенти. Тяхната цел е да насаждат омраза в българския народ срещу ЕС. Всичко е много просто. Каква по-благодатна тема от тази за постигане на целта.
28
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Храната е отровена за всички от ниските прослойки на обществото,дори не бройте и тези със скъпите оли и вили,те също плюскат отровена храна,качеството е за избраните.Пролет е бе ,яжте лапат,коприва,спанак,берете бъз за чай,кой ва кара да поглъщате пилета
27
3
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Едно време ядохме истинско месо произведено в БГ, пиехме бира със срок на годност 5 дни и кисело мляко с 48 часова годност. Сега ядем мършите и отровите на западния пазар. Киселото мляко не се разваля с дни, месото уж охладено, а то е поне на 5 години съхранявано дълбоко замразено след което обработено с химия за да добие търговски вид. Преди колко бяха болните, а сега колко са? Всичко това се дължи на отровите, които поемаме всекидневно и то в големи количества. Бирата сега издържа по 2 години!
26
9
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Къде спахте когато доматите от Гърция вътре бяха със скакалци? Кой следи качеството на храните от Турция ,Египет,Казахстен,Македония,Киргистан ? Уверявам ви във България не се яде по лоша храна от тази във ЕС,шоколада и лимонадата са едни за всички,виш ако искат да ловят контрабандисти със внесено 40 годишно телешко това е друго
25
3
 
3
 
! Отговори
Ха-ха-ха! преди 6 години
Ми като няма бояршник?
24
1
 
16
 
! Отговори
ONGYLA преди 6 години
"Естествено че не ядем ***" - така ще напишат нашите експерти в експертизата :)