От Борисов към Путин: Не е важно кой откъде е минал!

Горди сме с историята си, кирилицата е обща, написа Захариева
Обновена: 24 май 2017 19:57 | 24 май 2017 19:54, Веселина Йорданова
149
От Борисов към Путин: Не е важно кой откъде е минал!
Снимка: БТА

"Не е важно кой откъде е минал, това не е европейски подход. Важното е, че близо 300 милиона пишат и четат на кирилица, и в края на краищата обогатяват европейската култура. Какво значение има откъде са минали?".

Това заяви премиерът Бойко Борисов, след като получи наградата за проевропейска политика, предаде "24 часа". Така Борисов отговори задочно на руския президент Владимир Путин, който заяви, че кирилицата е отишла до Русия "от македонска земя".

Още по темата
Външният ни министър Екатерина Захариева пък отговори на Путин от социалната мрежа Facebook.

"На 29-ти април 2012 г. Патриархът на Москва и цяла Русия Кирил каза на президента Плевнелиев в София: "Българите пренесоха книжната грамотност в Русия", посочва Захариева.

"Научих, че руският президент Владимир Путин днес се е обърнал към македонския си колега Георги Иванов с думите: "Писмеността дойде при нас от македонската земя." Лидерът на нашата приятелска югозападна съседка отговаря, че светите братя Кирил и Методий са духовни учители на македонския народ, а свети Климент Охридски е най-известният македонски светец. Нека да направим няколко уточнения: Създаването на писмеността е станало по волята и с участието на българската държава и неслучайно българският владетел Борис Първи присъства във всички старославянски книги като цар Борис Михаил - Покръстител, въвеждащ вярата и писмеността, допълва Захариева.

"Не може да не ни радва, че вече и държавните глави на други страни си честитят взаимно най-светлия български празник. Това несъмнено е признание за приноса към европейската и световната култура на страната ни, където кирилицата е създадена и откъдето се е разпространила към други страни и народи", посочва външният министър.

"Благодарение на България кирилицата е вече и върху банкнотите от единната европейска валута. Празникът не е само наш, а кирилицата е обща. Но знайте, че помним историята си и затова сме горди. Нищо повече не мога да добавя от този стих на Иван Вазов: "Че и ний сме дали нещо на светът и на вси словене книга да четат", завършва коментара си Захариева.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


149
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
92
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"" От Борисов към Путин: Не е важно кой откъде е минал! "".................До Вчера всички знаехме, че ние българите сме създателите на кирилицата, но ... след изказването на Путин вижда се, че и политици и народ безпрекословно приеха че Македония е първоизточник.Това не е изненада ... все пак за българите каквото каже Путин става истина от последна инстанция А виновни разбира се са демокрацията, Костов, Борисов и Америка
91
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Аз съм багодарен на Путин В.В. До вчера бях болезнен русофил, но този Титан на ИСТОРИЯТА ми отвори очите, какво нещо е Русия и руснаците. Благодаря ти Путине!
90
2
 
5
 
! Отговори
ХМ преди 6 години
България може да е малка и слаба държава в момента ,но Първото Царство е империя от световно значение.Ние реално създаваме -даряваме културата,държавността,религията ,а дори и аристокрацията на всички Славяни.Не си знаем историята драги.
89
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Това е все едно Турция да твърди, че Ной е турчин и цялото днешно човечество, което му е потомък са турци.
88
3
 
5
 
! Отговори
Ман..ов преди 6 години
Нека дойде господин Путин. Ще го чакам на гарата!
87
1
 
12
 
! Отговори
М преди 6 години
*** трябваше да благодари на бюрмаджийте и за държавата и религията, а не само за писмената. Ако не беше Бюрмата, Расия нямаше изобщо и да съществува. Всичките москалски владетели до Ванче Грозния са най- върли македони и сръбомани!п.п. Още има живи българи археолози, които са ставали свидетели как руските им колеги разбиват с чукове български артефакти, само и само за да не остане и помен от нашата история. Бог да им повърне според делата!
86
2
 
1
 
! Отговори
Мишо преди 6 години
Точно така Борисов, не е важно.Не е важно къкъв си бил, а какъв си сега.
85
4
 
8
 
! Отговори
а сега президентът преди 6 години
Радев няма ли да върви по свой собствен път, а да не следва само подсказванията( нарежданията!) на руския посланик?Изявлението на Путин е ЯВНО ЗАЯЖДАНЕ, кривотия, онова, което правят децата в игрите. Добре правеше досега президент Плевнелиев, че не канеше Путин. Какой брат??Имайте самочувствие.
84
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Всеволод БобровПЪЛНИ ГЛУПОСТИ....НЕ БИЛ КАЗАЛ ПУТИН АМА ОТКЪДЕ Е МИНАЛА ПИСМЕНОСТТА ОТ КОЙ ОКРЪГ И ОТ КОЯ БЪЛГАРСКА ЗЕМЯ /ТОГАВА Е БИЛА БЪЛГАРСКА ЗЕМЯ../ ДАЛИ Е ТОЛКОВА ВАЖНО ? НЕ Е ЛИ ПО-ВАЖНО ЧЕ ТОВА Е БЪЛГАРСКА АЗБУКА! СЪЗДАДЕНА ОТ БЪЛГАРИ ! И АКО НЕ БЕШЕ КНЯЗ БОРИС ПЪРВИ ДЪРЖАВНИКА ДА ПРИЕМЕ ПЪРВОУЧИТЕЛИТЕ И ДА РАЗПРОСТРАНИ ТАЗИ АЗБУКА ПО ВСИЧКИ БЪЛГАРСКИ ЗЕМИ И РУСНАЦИТЕ СЕГА НЯМАХА ДА ИМАТ ТОВА ПИСМО.....
83
3
 
4
 
! Отговори
офффтопик преди 6 години
Аз не виждам особена драма. Знаем т.н. "македонски земи" чии са били реално по времето на Св. Св. Кирил и Методий и учениците им.
82
10
 
6
 
! Отговори
Всеволод Бобров преди 6 години
Захариева е тотално неподготвена за външен министър !!! Никъде г-н Путин не казва ,,македонската държава,, !!! Казва ,,македонската земя,,-което си е историческа /а и географска / истина...Факт е ,че има Пиринска,Вардарска и Егейска Македония . Какво неетично е казал президента Путин ?
81
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Т. ИлиевАМА КАКВО БРАВО БЕ....КОМЕНТИРАЛИ БИЛИ ВЪВ ФЕЙСБУКА СИ ...ТОВА ЛИ Е ДЪРЖАВНАТА ПОЗИЦИЯ ?
80
2
 
10
 
! Отговори
Учителя преди 6 години
Баце защити с голи гърди началника си Путин..." Не е важно кой откъде е минал...важното е да сме живи и здрави" отговори смело той на Путин :)
79
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И не само сега му бере реколтата
78
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И не само сега му берем реколтата.
77
2
 
11
 
! Отговори
явно му пука преди 6 години
На путин, какво мислим за него. Иначе нямаше да плаща на *** да ни убеждават че бялото е черно а черното бяло.А Климент Охридски е изпратен в третата част от царството, но не и в македония щото тогава щеше да е ОдринскиИ не да съчинява азбука а да я разпространява. Преславската школа е по стара.
76
3
 
8
 
! Отговори
опаа преди 6 години
Бай Володя пр ъд на ли или каза нещо или само направи сътресение на въздуха? А май се на//а?
75
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Много е важно даже г-н Премиер но тия дето саминали са оставили само семе за некачествен материал .
74
9
 
6
 
! Отговори
Климент преди 6 години
Путин е напълно прав с израза "кирилицата е дошла от македонската земя". Кирил и Методий създават Глаголицата. Св. Климент Охридски, именно в сегашната македонска земя, тогава българска в пределите на българската държава, създава Кирилицата.А Борисов фактически не казва абсолютно нищо.
73
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Yuni mesec Cherna gora vliza v Nato i Rusiya gali Makedoniya,za da ya vzeme na negova strana.Zapochva razpredelenie na Balkanite mejdu EU,USA,Rusiya i praznika izobshto ne go interesuva Putin.