Путин: Славянската писменост дойде при нас от македонска земя

Руският президент се срещна с колегата си Георге Иванов
Обновена: 24 май 2017 19:09 | 24 май 2017 18:57, Веселина Йорданова
971
Путин: Славянската писменост дойде при нас от македонска земя
Снимка: БТА

Руският държавен глава Владимир Путин заявил, че 24 май е празничен ден в Русия заради Деня на славянската писменост, която "дойде у нас от македонската земя". Това пише македонското издание на Deutsche Wellе, позовавайки се на официално съобщение от Кремъл.

Президентът казал това в рамките на срещата с македонския си колега Георге Иванов в Москва, съобщава "Фокус".

От своя страна Иванов заявил, че светите братя Кирил и Методий не са забравени.

"Въпреки, че са минали толкова векове, ние почитаме паметта на светите братя Кирил и Методий и техния ученик свети Климент. Нашият народ казва, че човек не умира, когато бъде погребан, а когато бъде забравен. Това е нашата обща памет за нашите просветители – Кирил и Методий, и тя ни дава надежда за запазването на тяхното учение", казал още македонският президент.

На срещата Путин изразил надежда за демократично и конституционно разрешаване на вътрешнополитическата ситуация в Македония, предаде ТАСС.

"Внимателно следим случващото се във вашата страна и желаем безусловен успех за това вътрешнополитическата ситуация в Македония да се развива в съответствие на нейната конституция и по демократичен начин", заявил руският президент и отбелязал, че двустранните отношения между двете държави се развиват в положителна насока.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


971
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
578
1
 
2
 
! Отговори
Спор няма преди 6 години
Че ***@@кин е духовен ***@@раст и враг на България!Като такъв го приканвам да дойде и нас за да му направим Пикаещ@ Шпалир на Презрението!Да види как посрещаме крадците на Историята ни!
577
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Путин: Славянската писменост дойде при нас от македонска земяИсторик: Освобождението ни от турско робство дойде при нас от румънска земя
576
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
да влизат китайците вече в Рашата, че тоя диктаотр се самозабрави
575
5
 
7
 
! Отговори
мистър х преди 6 години
Другаря Путин, възпитаник на демoнскaта школа КГБ е един дoлен, скaпaн лъжeц, мpъснa гaд и yбиeц. Ученик на другаря сталин, който yби другаря георги димитров, другарката людмила живкова и т.н. Кирилицата не е дошла в Русия от Македонска земя, защото земята не пише букви. На земята букви не и трябват. Освен това държавата Македония е създадена от комунистите в 20 век за да се отслаби българския народ. Българската държава и народ са им дали на тези червени мамyни буквите и земята също е българска
574
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Защо никой западен политик не говори за спасяването на Европа от арабската експанзия, благодарение на българския хан Тервел? Или за унищожението на "непобедимата" латинска империя от българския цар Калоян? А българина Дж. Атанасов, защо навсякъде го представят за американец?Защо пишат, че първият полет със самолет е извършен от братя Райт, след като българите сме го създали? А как ще обясните, че ЕС не оспорва учебниците, в които времето на цар Симеон е "Кървавият век", а не "Златният век"?
573
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Като че ли Западна Европа и САЩ някога са казали "Македония е българска земя", а русофоби, казали ли са го? Тогава защо преувеличавате в реакциите си срещу Путин. Ако Западна Европа бяха на противното мнение, нямаше да пречат на обединяването ни. По-голямата част от руската интелигенция са българофили. Например Акад. Дм. Лихачов казва: "Вие българите, ни дадохте езика си". Защо медиите ни не публикуват тия думи Впрочем някъде на Запад някога да е имало българофили? Признавали ли са приноса ни?
572
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
византиските номера ги знаем още докато руснаците са били 4овекоядци а дребния руски май,мун да знае Ще си вземем и Казан
571
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
пиши тогава на Глаголица бе дребна руска ***,йму,но що се мъ4иш с тази Българска Кирилица
570
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
От злобата си господин Путин че Българите не искат Русия за сюзник реши да прави мръсотии с лъжи не го е срам !!!Ще имат да сънуват вече добри отношения с България !!!!
569
0
 
3
 
! Отговори
Пазарджиклия преди 6 години
Това е най коментираната тема в днес за всички времена с над 1000 коментра
568
4
 
5
 
! Отговори
Фронто преди 6 години
На морето. Двама от компанията всяка сутрин плуват дълбоко навътре. Имат ' лаф' - ще ходим ли днес до одеса? Разбирате ' лаф'- а за какво е. Един ден булка от групата пита - абе, дека е това Одеса,та секи ден одитедотам? /Не е измислица!/. Путин на тази дама прилича - абе,дека е т' ва Македония? Царят на РФ няма възпитание,няма обща култура, интелект няма. Тези неща не гиговори само " от политика", на него наистина като личност му липсват много неща.
567
4
 
7
 
! Отговори
Исти преди 6 години
Това е дипломатично изказване: визира земята от която са дошли светите братя,но не и народа който ги е родил. Това обаче им стига на македонците- да кажеш на сърбомакедонец че те са от "македонската" земя,все едно му казваш че те са "македонци" а на "Българските" русофили даваш вратичка,през която да се измъкнат без да понесат тежки критики сиреч "народа който е родил светите братя "не фигурира" в изказването. Не фигурира но само формално- ако Путин държеше на истината,той нямаше да говори така!
566
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Кой ни е виновен на нас българите . Ами да бяхме я патентовали тази Азбука . Но нашето Патентно Ведомство по това време ходеше да пасе крави, волове , овце и кози по планините .
565
1
 
3
 
! Отговори
Tell mavive преди 6 години
Tova e bez nikakvo znachenie. Vse edno tihichko e pradnal...
564
8
 
10
 
! Отговори
Блядко преди 6 години
До Анонимен 696Не зная дали е интригант или убиец. Едно е сигурно, днес с Русия трябва да се съобразява всеки без изключение. Путин изправи страната на крака, днес те са световна сила.Като не знаеш не се прави на компетентен.Русия е една ретроградна мафиотска държава със смешна икономика.Суровинен придатък на технологично развитите държава.Ежи се защото има ядрено оръжие.Горна Волта с ракети, ама и на това ще му хванат цаката.За сега Русия е изолирана като куче и никой не я *** за слива.
563
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
zashto trqbva da se komentirat tolkova dumite na ogranichen deformiran ot KGB chovek?????????????????????????
562
1
 
15
 
! Отговори
бате Пецо преди 6 години
Разбрахте ли сега защо е била изобретена и наложена македонската нация и македонския език? За да може всеки път, когато им изнася на братушките, да ръгат с ножа и да режат месо. Тези юнаци, дето стоят прави и на коне по паметниците в Скопие са писали писма на майките си на български. Щото кой да им каже да пишат на македонски, като го е нямало. И тази в измислена македонска азбука нарочно са изрязани най-кирилските наши букви - Ю, Я, Щ, Ъ, ь. И ябълката станала "аболко". Ти да видиш...
561
0
 
7
 
! Отговори
ами преди 6 години
Няма значение къде е работилВажно е кой е като го е правилА тогава е бил висш държавен служител на Българската държава. По късно става епископ на Българската православна църква. Не на македонската. Или руската.
560
13
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Аз не виждам никаква интрига.Това са фактите. Първата азбука е глаголица, създадена братята Кирил и Методий, гърци по рождение в планината Полихрон в Мала Азия по поръчка на византийският император.След смъртта на К и М учениците им са подложени на гонения и те пристигат в България. В България се създават няколко книжовни школи и в една от тях Охридската работи Кл.Охридски, който опростява сложната глаголица и я нарича наимето на Кирил - кирилица.Охрид е в Македония/тогава в Б-я, а не сега/
559
4
 
21
 
! Отговори
extremist преди 6 години
Славянската писменост дойде при нас от македонска земя - АЙДЕ БЕ- НЕ ДУМАЙ; БЪЛГАРИЯ ТРЯБВА ДА ПОЛУЧИ ИЗВИНЕНИЕ ЗА ТАЯ ГРЕШКА