Путин: Славянската писменост дойде при нас от македонска земя

Руският президент се срещна с колегата си Георге Иванов
Обновена: 24 май 2017 19:09 | 24 май 2017 18:57, Веселина Йорданова
971
Путин: Славянската писменост дойде при нас от македонска земя
Снимка: БТА

Руският държавен глава Владимир Путин заявил, че 24 май е празничен ден в Русия заради Деня на славянската писменост, която "дойде у нас от македонската земя". Това пише македонското издание на Deutsche Wellе, позовавайки се на официално съобщение от Кремъл.

Президентът казал това в рамките на срещата с македонския си колега Георге Иванов в Москва, съобщава "Фокус".

От своя страна Иванов заявил, че светите братя Кирил и Методий не са забравени.

"Въпреки, че са минали толкова векове, ние почитаме паметта на светите братя Кирил и Методий и техния ученик свети Климент. Нашият народ казва, че човек не умира, когато бъде погребан, а когато бъде забравен. Това е нашата обща памет за нашите просветители – Кирил и Методий, и тя ни дава надежда за запазването на тяхното учение", казал още македонският президент.

На срещата Путин изразил надежда за демократично и конституционно разрешаване на вътрешнополитическата ситуация в Македония, предаде ТАСС.

"Внимателно следим случващото се във вашата страна и желаем безусловен успех за това вътрешнополитическата ситуация в Македония да се развива в съответствие на нейната конституция и по демократичен начин", заявил руският президент и отбелязал, че двустранните отношения между двете държави се развиват в положителна насока.


971
Още от
Напиши коментар Коментари
592
1
 
2
 
! Отговори
Спор няма преди 9 месеца
Че пут@@кин е духовен педе@@раст и враг на България!

Като такъв го приканвам да дойде и нас за да му направим Пикаещ@ Шпалир на Презрението!

Да види как посрещаме крадците на Историята ни!
591
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Путин: Славянската писменост дойде при нас от македонска земя

Историк: Освобождението ни от турско робство дойде при нас от румънска земя
590
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
да влизат китайците вече в Рашата, че тоя диктаотр се самозабрави
589
5
 
7
 
! Отговори
мистър х преди 10 месеца
Другаря Путин, възпитаник на демoнскaта школа КГБ е един дoлен, скaпaн лъжeц, мpъснa гaд и yбиeц. Ученик на другаря сталин, който yби другаря георги димитров, другарката людмила живкова и т.н. Кирилицата не е дошла в Русия от Македонска земя, защото земята не пише букви. На земята букви не и трябват. Освен това държавата Македония е създадена от комунистите в 20 век за да се отслаби българския народ. Българската държава и народ са им дали на тези червени мамyни буквите и земята също е българска
588
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Защо никой западен политик не говори за спасяването на Европа от арабската експанзия, благодарение на българския хан Тервел? Или за унищожението на "непобедимата" латинска империя от българския цар Калоян?
А българина Дж. Атанасов, защо навсякъде го представят за американец?
Защо пишат, че първият полет със самолет е извършен от братя Райт, след като българите сме го създали?
А как ще обясните, че ЕС не оспорва учебниците, в които времето на цар Симеон е "Кървавият век", а не "Златният век"?
587
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Като че ли Западна Европа и САЩ някога са казали "Македония е българска земя", а русофоби, казали ли са го? Тогава защо преувеличавате в реакциите си срещу Путин. Ако Западна Европа бяха на противното мнение, нямаше да пречат на обединяването ни.
По-голямата част от руската интелигенция са българофили. Например Акад. Дм. Лихачов казва: "Вие българите, ни дадохте езика си". Защо медиите ни не публикуват тия думи
Впрочем някъде на Запад някога да е имало българофили? Признавали ли са приноса ни?
586
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
византиските номера ги знаем още докато руснаците са били 4овекоядци а дребния руски май,мун
да знае Ще си вземем и Казан
585
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
пиши тогава на Глаголица бе дребна руска ма,йму,но що се мъ4иш с тази Българска Кирилица
584
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
От злобата си господин Путин че Българите не искат Русия за сюзник реши да прави мръсотии с лъжи не го е срам !!!Ще имат да сънуват вече добри отношения с България !!!!
583
0
 
3
 
! Отговори
Пазарджиклия преди 10 месеца
Това е най коментираната тема в ”днес” за всички времена с над 1000 коментра
582
4
 
5
 
! Отговори
Фронто преди 10 месеца
На морето. Двама от компанията всяка сутрин плуват дълбоко навътре. Имат ' лаф' - ще ходим ли днес до одеса? Разбирате ' лаф'- а за какво е. Един ден булка от групата пита - абе, дека е това Одеса,та секи ден одитедотам? /Не е измислица!/. Путин на тази дама прилича - абе,дека е т' ва Македония? Царят на РФ няма възпитание,няма обща култура, интелект няма. Тези неща не гиговори само " от политика", на него наистина като личност му липсват много неща.
581
4
 
7
 
! Отговори
Исти преди 10 месеца
Това е дипломатично изказване: визира земята от която са дошли светите братя,но не и народа който ги е родил. Това обаче им стига на македонците- да кажеш на сърбомакедонец че те са от "македонската" земя,все едно му казваш че те са "македонци" а на "Българските" русофили даваш вратичка,през която да се измъкнат без да понесат тежки критики сиреч "народа който е родил светите братя "не фигурира" в изказването. Не фигурира но само формално- ако Путин държеше на истината,той нямаше да говори така!
580
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Кой ни е виновен на нас българите . Ами да бяхме я патентовали тази Азбука . Но нашето Патентно Ведомство по това време ходеше да пасе крави, волове , овце и кози по планините .
579
1
 
3
 
! Отговори
Tell mavive преди 10 месеца
Tova e bez nikakvo znachenie. Vse edno tihichko e pradnal...
578
8
 
10
 
! Отговори
Блядко преди 10 месеца
До Анонимен 696

Не зная дали е интригант или убиец. Едно е сигурно, днес с Русия трябва да се съобразява всеки без изключение. Путин изправи страната на крака, днес те са световна сила.

Като не знаеш не се прави на компетентен.Русия е една ретроградна мафиотска държава със смешна икономика.Суровинен придатък на технологично развитите държава.Ежи се защото има ядрено оръжие.Горна Волта с ракети, ама и на това ще му хванат цаката.За сега Русия е изолирана като куче и никой не я ебава за слива.
577
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
zashto trqbva da se komentirat tolkova dumite na ogranichen deformiran ot KGB chovek?????????????????????????
576
1
 
15
 
! Отговори
бате Пецо преди 10 месеца
Разбрахте ли сега защо е била изобретена и наложена македонската нация и македонския език? За да може всеки път, когато им изнася на братушките, да ръгат с ножа и да режат месо. Тези юнаци, дето стоят прави и на коне по паметниците в Скопие са писали писма на майките си на български. Щото кой да им каже да пишат на македонски, като го е нямало. И тази в измислена македонска азбука нарочно са изрязани най-кирилските наши букви - Ю, Я, Щ, Ъ, ь. И ябълката станала "јаболко". Ти да видиш...
575
0
 
7
 
! Отговори
ами преди 10 месеца
Няма значение къде е работил
Важно е кой е като го е правил
А тогава е бил висш държавен служител на Българската държава. По късно става епископ на Българската православна църква. Не на македонската. Или руската.
574
13
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Аз не виждам никаква интрига.Това са фактите. Първата азбука е глаголица, създадена братята Кирил и Методий, гърци по рождение в планината Полихрон в Мала Азия по поръчка на византийският император.След смъртта на К и М учениците им са подложени на гонения и те пристигат в България. В България се създават няколко книжовни школи и в една от тях Охридската работи Кл.Охридски, който опростява сложната глаголица и я нарича наимето на Кирил - кирилица.Охрид е в Македония/тогава в Б-я, а не сега/
573
4
 
21
 
! Отговори
extremist преди 10 месеца
Славянската писменост дойде при нас от македонска земя - АЙДЕ БЕ- НЕ ДУМАЙ; БЪЛГАРИЯ ТРЯБВА ДА ПОЛУЧИ ИЗВИНЕНИЕ ЗА ТАЯ ГРЕШКА