Божидар Димитров: Гърците да са доволни от думите на Путин!

Не е казал, че буквите са получени от "Македония" или "македонския народ"
25 май 2017 21:11, Елка Василева
254
Божидар Димитров: Гърците да са доволни от думите на Путин!
Снимка: БТА

Като заяви, че азбуката в Русия е дошла от македонската земя, руският президент е направил исторически правилно изказване - Кирил и Методий са родени в Солун, а градът е част от антична Македония, пише Божидар Димитров в свое становище.

Той пояснява, че днешна Македония не е част от първоначалната територия на антична Македония – на нея има две други държавици: Дардания в Западна Македония и Пеония в Източна Македония – съответно на племената й траки.

От изявлението на Путин би трябвало най-доволни да са гърците, тъй като подкрепя тезата им, че Македония е част от гръцкото културно-историческо наследство, заключава Божидар Димитров.

Още по темата

Припомняйки заявеното от бъдещия премиер на Македония Зоран Заев, че македонци и българи са един народ, историкът казва, че би следвало да сме доволни и ние, тъй като понятието "македонска земя" може да бъде тълкувано от нас само в географски смисъл.

Путин много е внимавал да не каже, че русите са получили азбуката от "Македония" или от "македонския народ", пише Божидар Димитров.

Той е събрал и официалното мнение, заявявано от компетентните руски власти по въпроса:

Руска Патриаршия. През 2012 г. руският патриарх заяви, че Русия е получила християнство и писменост от България.

Руският министър на културата, историкът проф. Мединцев, заяви през 2014 г., че Русия е задължена на България, че й е дала християнство и писменост.

Руска академия на науките. Във фундаменталния си труд – петтомната "История на славянските литератури", любимецът на скопския президент Георги Иванов Св. Климент Охридски и всички останали от Св. Седмочисленици до Григор Пърличев и Райко Жинзифов са в раздел "Българска литература". А раздел "Македонска литература" просто няма, пише историкът.

Божидар Димитров разказва за събитието от 988 г., когато Русия приема християнството за официална държавна и единствено позволена религия.

"И тъй като християнството е религия, която се практикува чрез книги, т. е. - чрез писмено слово на евангелия, псалтири, минеи и т. н., Русия го практикува от първия ден с книги на български език, написани на кирилица. Русия не познава като нас дори и един кратък период на използването на гръцкия език (865-893 г.). Византийското пратеничество, което покръства руския двор през 988 г., според много наши и чужди учени е отишло в Киев с набор български книги, взети от Преслав и Плиска, които тогава са на българска държавна територия, управлявана от цар Роман със столица Скопие. Плиска и Преслав ще паднат във византийски ръце чак в 1001 година, вече по времето на цар Самуил", пише историкът.

Що се отнася до името Македония, то изчезва от античното и днешното си място за 1100 години в VI век., пише още Божидар Димитров.

"Пак тогава, при учредяването на темите (областните територии) на Византия, с името Македония се нарича част от Тракия (между Пловдив и Цариград). След като България установява трайна граница с Византия в 814 г. - някъде по трасето на днешната българо-турска граница, тема (област) Македония е съкратена в територията между Одрин и Цариград. Това име областта запазва много до късно – дори в 1393 г. се пише, че патриарх Евтимий е заточен от турците в "Македония". А Повардарието в тази година все още не е част от Османската империя. Името "Македония" ще бъде върнато на картата на античното си място от хуманистите в XVIII-XIX век," обяснява Божидар Димитров.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


254
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
138
8
 
12
 
! Отговори
НКВД преди 6 години
ЕСТЕСТВЕНО ЧЕ АЗБУКАТА КИРИЛИЦА ИДВА ОТ МАКЕДОНИЯ.ОБЛАСТА МАКЕДОНИЯ ОБХВАЩА ЧАСТИ ОТ ГЪРЦИЯ БЪЛГАРИЯ И РЕПУБЛИКА МАКЕДОНИЯ. БРАТЯТА КИРИЛ И МЕТОДИЙ СА ЧИСТОКРЪВНИ ГЪРЦИ И СА СЪЗДАЛИ ТАЗИ АЗБУКА ЗА ТЪПИРСКИТЕ ВАРВАРСКИ ПЛЕМЕНА НА СЕВЕР ОТ СОЛУН ЗА ДА ГИ НАПРАВЯТ ГРАМОТНИ. ПОСТЕПЕННО ТАЗИ АЗБУКА ДОСТИГА И РУСКИТЕ ДИВИ СЛАВЯНСКИ ПЛЕМЕНА .КАКВО ЛОШО И КАЗАЛ ПУТИН .НИЩО .КАЗАЛ Е ЕДНА ИСТОРИЧЕСКА ИСТИНА.
137
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
От Б. Димитров става ясно, че писмеността на Русия не идва от някакви си анонимни "македонски земи", а от Киев т.е. от украинците, които са получили тази писменост по рано от българите. Неведоми са пътищата на отровните КГБ инсинуации !
136
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Айде пенционирай се най-после, агенте,стига се излага.
135
6
 
6
 
! Отговори
К преди 6 години
Интересно, но всички ходят в САЩ, най- вече комунисти и русофили.)))))))
134
4
 
3
 
! Отговори
божидар домитров преди 6 години
Е много точен исторически?СмехДори в история .бг избегват да го канят, че само се излага.И не затова че е пристрастен. Няма проблем с такива хора. Предаванетобе по интересноПросто фалтите со ги нрма за нищо.И ръси само псевдопатриотарски глупости.И той имаше предаване на времето.*** изгуби гледаемост от толкова измислици
133
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Защо не идеш в Расия, да видиш как се тровят с препарати за вана. *** и виж, пък после плювай България. Когато руснаците разбраха каква е минималната заплата тук, щяха да свалят хабадската хунта. Едва ги удържаха.
132
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Русия граничи с когото си иска, взима азбука от когото си иска, а Путин може да каже каквото си иска. Защото е Русия! А България не може. Нещо неясно!?!?!?!______Така казваха и в Константинопол, но виждаш ли днес империята я няма, а ние сме си все още тук
131
6
 
2
 
! Отговори
реалноста преди 6 години
До Анонимен 151 ВОВАТА ОДЪРТЯВА А СКЛЕРОЗАТА НЕ ПРОЩАВА
130
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Гръцките братя Кирил и Методи създали македонската азбука, на която пише монголът Путин, който е благодарен на Гьорге Иванов, защото учил по история, че Гьорге запалил Райхстага.п.п.Такава мега излагация не очаквах от един сагебеец. Язък му за образованието на ПВВ.
129
2
 
10
 
! Отговори
Американец към К преди 6 години
Ти си антибългарски агент. Божидар Димитров е много точен исторически.
128
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Русофили и сърбомани двете стран на една и съща антибългарска монета
127
7
 
2
 
! Отговори
еми не преди 6 години
Историята е такава каквато я напишат.Виж фактите са друго нещо, ама Божко Димитровски не ги обича много. Същия е като македонските историчари, ама се прави на български партиотОбаче патриот и комунист нема как да са един и същ човек.Интернационализма се пропагандираше от коминтерна и не е от вчера
126
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ОБИКНОВЕНО РУСИЯ КАТО ПО4НЕ ДА НИ СЕ РЕБ4И СКОРО СЕ РАЗПАДА КАТО ДЪРЖАВА ....ФАКТ
125
1
 
1
 
! Отговори
Американец към К преди 6 години
Фактите са срещу теб. Историята е срещу твоите измишльотини. Ти лъжеш най-безцеремонно.
124
1
 
3
 
! Отговори
К преди 6 години
Солун е в Гърция бе, лунгур!!!
123
1
 
0
 
! Отговори
Слава преди 6 години
Кирил и Методии създават глаголицата..Кирилицата е създадена от БЪлгарски монах около 19 годишен..Като цяло отгоре приемат всички пишещи на кирилица и част от Полша за БЪлгаро славянско господарство наричано Русия.Подават че има коронован цар Симеон и патриарси..
122
1
 
0
 
! Отговори
К преди 6 години
Като знам, че Шмайзеров цяла нощ ще пише стенограми и на мен ми става густо. Знаете ли как се пише на две бутилки водка? ТРУДНОООО!
121
2
 
12
 
! Отговори
Американец преди 6 години
Божидар Димитров е прав, историята си е история. Тези, които плюят са неграмотни, залюхани русофоби.
120
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И тоя шмиргел Слави и той ни дума за руската наглост, патриот бил
119
3
 
1
 
! Отговори
до колкото преди 6 години
Знам държавата полша съществува и днес. Въпреки московската окупация . Царска и болшевишкаМъка московска. Мъкааааа