Радев: За обединение на славяните - уважение към историята!

Президентът настоя за дебат за модернизацията на армията ни
87
Радев: За обединение на славяните - уважение към историята!
Снимка: архив, БулФото

Използването на историята като разменна монета в политиката не винаги води до желания резултат. Това заяви държавният глава Румен Радев пред български журналисти в Брюксел в коментар на думите на руския президент Владимир Путин, че славянската писменост е дошла в Русия от македонската земя.

Още по темата
"Вчера беше светъл празник за всички народи, които използват кирилицата. Ако наистина искаме славянските народи да бъдат обединени, това може да стане само ако уважаваме историята, а историята много ясно сочи България като родината на славянската цивилизация и култура", посочи президентът Румен Радев.

Преди участието си в Срещата на държавните и правителствени ръководители на страните-членки на НАТО в Брюксел Радев каза, че България ще работи за препотвърждаване на политическия консенсус във всички държави-членки на НАТО за нарастване на приноса към общите отбранителни способности.

"Целта е 2% от БВП на всяка държава-членка да бъде отделен за нуждите на отбраната. За България е важно, че през миналата година се прекрати тенденцията за съкращаване на личния състав и за намаляване на бюджетите за отбрана. Оттук нататък предстои плавно нарастване до 2024 г. на отбранителните бюджети на всички държави до достигане на този процент, включително и за България", коментира президентът.

Държавният глава посочи също , че засилването на приноса на НАТО в борбата с тероризма е от изключително значение и за Европа, и за региона на Близкия Изток, съобщиха от прессекретариата му.

По думите на президента терористичната заплаха за Европа е все по-силна и НАТО трябва да противодейства.

"Засилването на приноса на Алианса в борбата с тероризма е гарант за намаляване на мигрантските потоци към България", заяви Румен Радев. Президентът отбеляза, че това означава и по-голяма сигурност за държавите от Близкия Изток, които се противопоставят на тероризма в региона, и очакват НАТО да даде ясен политически сигнал за ангажираност и солидарност с техните усилия.

В отговор на въпрос за възможно преразглеждане от правителството на проекти за модернизация на Въоръжените сили, президентът Румен Радев беше категоричен, че ежедневната смяна на позиции и приоритети не работи в интерес на сигурността на България.

"Има решение на парламента и когато тези решения се подкопават от други институции, това означава, че подкопаваме изобщо институционалността в България. Очаквам наистина сериозен дебат по тези важни теми", заяви държавният глава.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


87
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
47
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Нещо не е наред . Българите вече ги обединихме , сега да обединим славяните , а после ще обединим янките и индианците . Може да ни наричате мързеливи колкото си искате , но глупави вече е прекалено нахално .
46
6
 
9
 
! Отговори
НЕ МИ СЕ ИСКА преди 6 години
ДА ГО ПОВЯРВАМ АМА СИГУРНО Е ВЯРНО - ОБИКНОВЕНИЯ ЧОВЕК Е *** И ГЛУПАВ ЩОМ ТАКА ЛЕСНО СЕ ПОДДАВА .ПРАВ Е ПРЕЗИДЕНТА ВСИЧКИ СЛАВЯНСКИ НАРОДИ МОГАТ ДА СЕ ОБЕДИНЯТ АКО СЕ УВАЖАВАТ ВЗАИМНО АКО ЗАЧИТАТ СИЛНИТЕ И СЛАБИТЕ МОМЕНТИ ОТ ИСТОРИЯТА СИ ... В КРАЙНА СМЕТКА КОЛЕЛОТО СЕ ВЪРТИ ДНЕС ПЕЧЕЛИШ УТРЕ ГУБИШ, НО ПАК СМЕ ЕДНА КРЪВ НО АКО НЕ МОЖЕТЕ ДА ГО ПРОУМЕЕТЕ И СЕ ОСТАВЯТЕ ДА БЪДЕТЕ РАЗДЕЛЯНИ ПРОБЛЕМА Е ВАШ... И ПО - ДОБРЕ Е ДА СМЕ ОБЕДИНЕНИ СЪС СЛАВЯНИТЕ ОТКОЛКОТО С АНЛОСАКСОНЦИТЕ
45
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
еее в тая расия не изтрезняха бре.тая водка им изпържи и малкото останали гънки.спирайте алкохола на ***,че взе да се излага като кифладжия.а нашия,че е слива спор няма.
44
2
 
4
 
! Отговори
кокала преди 6 години
друго; за какъв военен бюджет говориш? нима мислите че можем да създадем достатъчна по мощ и капацитет армия за да опази родината. как ще стане това,като родителите на тези армейци получават мижави заплати и пенсии. Да не говорим за въорежението. Откъде ще дойдат всички тези средства за професионално подготвена армия,като икономиката ни я няма никаква. И още нещо какво общо имаме ние с тероризма че да го борим? той почти не засяга нас,а само определени страни грабещи богатствата на тези държави.
43
3
 
4
 
! Отговори
ми да разчита преди 6 години
Тоя паток от де ли не мина вече.А и кой ше тура тръба в държава дето утре ще пламне от гражданска войнаДето и име си немаНема и да има
42
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
RADEV E RUSKO MEKERE.
41
2
 
4
 
! Отговори
за завесата преди 6 години
И сега какво-Путин даде знак,че се отказва от нас,а разчита на македонците за потока.И уж случайно,турски депутат се разрева как не спазваме правата на турците-не учат на турски,нямат телевизия,нямат народно събрание..
40
4
 
5
 
! Отговори
кокала преди 6 години
абе радев ти лиуд ли си бе? или просто си толкова ***? как да разбирам това?"Вчера беше светъл празник за всички народи, които използват кирилицата. Ако наистина искаме славянските народи да бъдат обединени, това може да стане само ако уважаваме историята, а историята много ясно сочи България като родината на славянската цивилизация и култура", посочи президентът Румен Радев.Я ми обясни българите какво общо имат със славяните? Та това са коренно различни групи население.
39
6
 
4
 
! Отговори
до 41 преди 6 години
единявайте се колкото искате няма проблем ЕС е замислен от ЦРУ да бъде пазар на краварите, всичко е война за тоя пазар тия напъни дего ги виждаш сега и рaзмахване на оръжия. Когато Чичо Сам ви събуе гащите и ще ви изостави.
38
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Свобода за Казан вън руския окупатор
37
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
toa pa koy go brasne za sliva?koy be6e toa?are aree.
36
0
 
6
 
! Отговори
кой пък преди 6 години
Иска да се обединява с московиятаВиете на умрело че и Четна Гора ви би шута. Ама нормалноОт императрица екатерина до балканските войни Черна Гора е княжество формално васал на московиятаА вие ги подарихте на сърбите. Остана само беларус. И то не е ясно какво ще стане след лукашенкоА Главниот антички македон се чуди на кой свет е. И търси къде да се скрие като му припари в скопие.
35
3
 
10
 
! Отговори
55 преди 6 години
Е,сега стана ли им ясно на червените кратуни,за какво им говореше Президента Плевнелиев!!!!!
34
1
 
6
 
! Отговори
Off преди 6 години
Radef ne si pie tabletkite...problem....
33
0
 
7
 
! Отговори
ясен си ми преди 6 години
ТролеДворянски родове имат само МосковцитеЕдин българин би написал боилски или болярскиЕдин антички македон най малкото би написал благороднчески родовеТи си мурзилкаСигурно пишеш от мазето на руското посолство.А КанаСюбиги Борис е унищожил езическата опозицияТи си гледай Иван Страшни с опричниците дето собствения си син уби от едната лудостИ петър първи като него
32
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Взимай си панславизма и в Масква
31
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Бащата" на нацията, "генерал" Радев почти 24 часа мълча като плъх от страх пред руския *** Путин преди да вземе отношение по повод поредните руски гаври​ с България. В резултат руснаците в лицето на М. Захариева казват, че българите изкуствено истеризират и раздухват несъществуващи скандали. Идяа време разделно. Който иска да е русофил да обслужва Русия и руснаците, който се смята за българин да защитава България от руските *** и техните слуги!
30
1
 
8
 
! Отговори
и къде сте преди 6 години
Били тея славяни.В мизия почти ги е немалоВ тракия също. Там до Калоян населението е гръчко и преселници от мала азия. Арменци, павликени и така нататък.В македония има славяни та чак до пелопонесМа разпилени племена. Българите идват с уредена държава. Изяснена властова структура и многобройни и ясни административни длъжности.И преди Аспаруховите са Куберовите българи. Засели ли се именно в македония.Как пък не скокнаха тея македони да си направят държава. *** като ги нема как да стане
29
2
 
7
 
! Отговори
Н. детство преди 6 години
Този президент е отнесен повече дори от Петка и Чапаев. Тялото му тук, а духом е по площадите на Москва.
28
3
 
3
 
! Отговори
до 28 преди 6 години
Така е като не си знаете историята хайде не пиши повече. Я кажи как при покръстването на същия измислен цар дето изби 52 дворянски рода католиците ви окрадоха книгите всичко е в подземията на Ватикана защо не попигаш Ватикана Знака на еврото откъдее измислен ами това си е същото Э от глаголицата или по - точно от облата глаголица руснаците и до днес ползват този знак.