БАН напомни на Русия и Путин: Откъде е тръгнала кирилицата

И учените от СССР били съгласни със заключенията
26 май 2017 10:30, Елка Василева
235
БАН напомни на Русия и Путин: Откъде е тръгнала кирилицата
Снимка: архив, Булфото

Българската академия на науките /БАН/ излезе със съобщение, с което припомни истината за създаването и разпространението на кирилицата и заявените позиции от Русия по-рано.

Макар че в самия текст на съобщението не се споменава по какъв повод е издадено то, моментът съвпада с разразилия се скандал след заявеното от президента на Русия Владимир Путин, че кирилицата е дошла в страната му от "македонската земя".

Още по темата

БАН само посочва, че това е във връзка със засиления през последните дни обществен интерес към Кирило-Методиевото дело и напомня:

"През втората половина на IX век Българската държава, представлявaна от цар Борис I, извършва два съдбовни акта: първо,  християнството е прието като държавна религия; второ, прогонените ученици на Св. св. Кирил и Методий са приети в България и са им създадени условия да продължат делото на своите учители. В резултат на тази подкрепа в България възникват две книжовни школи – Охридската и Преславската. Създадената в тях кирилска азбука се разпространява широко в славянския свят".

Учени от много страни са изследвали и изследват делото на св. св. Кирил и Методий, пише БАН и специално отбелязва, че особено място между тях заема и световноизвестният руски учен акад. Дмитрий Лихачов, чиито научни публикации върху създаването и разпространението на славянската писменост се ползват с широка популярност и днес.

Академията припомня още, че  през 1985 г. по инициатива на ръководствата на БАН и Академията на науките на СССР в София е проведена академична дискусия с участието на известни учени от двете академии. Дискусията завършва с официален протокол, в чието заключение е записано:

1."Народната основа на езика на Кирило-Методиевските преводи се явява солунският диалект на българския език през IX век.

2.Езикът на преводите в произведенията на Преславската и Охридската школа е старобългарският литературен език.

3.Езикът на Кирило-Методиевските паметници е изиграл огромна роля в културния живот на другите славянски народи и във формирането на техните литературни езици".


235
Още по темата: БАНкирилица
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
170
1
 
5
 
! Отговори
ДЕДО ПОП преди 3 години
До Герчо с тамбурата-196. Плаче ми се! На този Велик за България ден всички наши ,,учени и академици,, са се изпокрили и мълчат ли мълчат, а посредстеноста вилнее ли вилнее, та чак взе да оформя и външната политика на страната.
169
14
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ако я нямаше Русия и България нямаше да я има, факт. Айде започвайте да квичите сега господа трето и четвърто половци.
168
0
 
5
 
! Отговори
До Герчо с тамбурата преди 3 години
Каква академична мисъл, бе човек?
Ще ви посоча един факт, за да ви разсмея, защото наистина излишно си разваляте настроението, спорейки тук от часове.
Нали преди 7-8 г. БАН направи някакви уж-реформи, за да оцелее? Слива и разпарчетосва различни свои формирования, като на всяко определи "мисия".
И какво измъдри?
Знаете ли кои са с мисия "Запазване на националната памет и идентичност?" Това са институтите по антропология и по паразитология, които бяха слети в един институт!
Това ако не е безумие!
167
3
 
4
 
! Отговори
До 180 преди 3 години
"Славянин" не е кремълски трол, не ви ли е ясно?
Той е друг вид дежурен трол, от тези, на които се плаща, за да създават русофобски настроения.
Не му се хващайте.
166
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До славянин 159

Не знам дали това, което цитираш е казано наистина.Мнението на "учен" от БАН не тежи много.БАН отдавна вече стана за посмешище.
Но да ти кажа нещо, та да не се излагаш - най-много са самоубийствата в Унгария.
Съотношението раждаемост-смъртност у нас е средностатистическо за белия свят в наше време.
Като се поизчисти баластът - начини за това има много, в недалечно бъдеще ще останат толкова хора, колкото са необходими на високотехнологичния свят.Имам предвид градивните личности.
165
0
 
2
 
! Отговори
Ха ха ха ха хаааа преди 3 години
До до 152 от славянин

Правенето на азбука било най-простото нещо на този свят!

Това изявление е достатъчно, за да отгатнем какъв е геномът на "славянина"! Интелектуалната му "висота" го издава! Има една специфична група граждани, родени от отчаяни рускинчета, направили всичко възможно, за да се омъжат за нашенски роми, които работеха по договор като дървосекачи в СССР в недалечното минало.

Няма смисъл да спорите с това лице.Нека да си пише, каквото си мисли.Така е разбрало света, толкова може
164
3
 
0
 
! Отговори
до 191 от славянин преди 3 години
Е, ако има как да установите с Казан обща граница, може, ама няма начин да стане! А тези без бъдещето всеки ги знае - намират се южно от Дунав!
163
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До славянин ще се компенсираме с Казан не се бой за нас русия няма никакво бъдеще
162
0
 
5
 
! Отговори
Герчо с тамбурата преди 3 години
Въпрос към нашите академици. С ЧИИ БУКВИ И ОТ КОЯ АЗБУКА СА СЪЩИТЕ, С КОИТО СА ИЗВЪРШЕНИ НАДПИСИТЕ ВЪРХУ ПЛОЧКАТА ОТ ГРАДЕШНИЦА,СЪДЧЕТО ОТ ОРЯХОВО ТЪРГОВИЩКО,НАДПИСА ВЪРХУ ПЕЧАТА ОТ КАРАНОВО,ПЛОЧАТА ОТ КЬОЛМЕН, ДУВАНЛИЙ. ЕЗЕРОВСКИЯ ПРЪСТЕН........
161
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
рашките после да не се 4удят що нямат приятели
160
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Жалки и смешни руснаци, толкова сте жалки че даже на заслужавате да Ви отговотговаря човек
159
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Жалък вой шо$$ ро$$ иден. Ние си продадохме държавата да 2 пробити долара, вие за една азбуката ревете, че Путин си я взе, без да плати на управляващета ни група генерал - робовладел - отродители. Обядняхате, те, милите....
158
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Малка, бедна, съсипана и нещастна държавица, без икономика, индустрия и селско стопанство, окупирана от назначени робовладелци- капиталисти, без най- хубавата част от обществото - младите ,умни и работливи българи, и се репчи отгоре на всичко на една възраждаща се империя - руската, която я е обособила като държава в недалечното минало? След като наглоскакснците ни взеха държавата; историята, икономиката и младите хора, вие за една азбука ли сте? Нали искахте латиница, да сте по така сор$$$идни
157
1
 
7
 
! Отговори
Герчо с тамбурата преди 3 години
Българската история има и АНТИЧЕН ПЕРИОД С НЕ ПО-МАЛКО ПРИНОСИ В ЧОВЕШКАТА ЦИВИЛИЗАЦИЯ. зАЩО НАШАТА АКАДЕМИЧНА МИСЪЛ И НАУКА Е ОСТАВИЛА И ОСТАВЯ В ТОЗИ ПЕРИОД ДА СЕ ШИРЯТ И РАЗПОРЕЖДАТ СЕГА ДЪРЖАВИ,КОИТО ТОГАВА СА НЯМАЛИ ОЩЕ ОФОРМЕН ЕТНОС И ТЕРИТОРИЯ?
156
8
 
4
 
! Отговори
до 183 от славянин преди 3 години
Ха-ха-ха, ''българската'' западна Тракия е в Гърция, ''българската'' северна Добруджа - в Румъния! Аз пък ти предлагам някоя събота и неделя да отскочиш или до Кърджалийско, или Разградско, или Търговищко, или Шуменско и да се осведомиш чии са те отдавна! И въобще да пообиколиш България извън големите и градове, за да се осведомиш чии са вече териториите извън тях! Досега сте се оправяли все някак, ама вече не можете да се оправите - нямате никакъв ресурс за това!
155
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До славянин
Западна Тракия си е българска, към източна нямаме претенци, за Добруджа сме се разбрали с Румънците през 1940 година, беломорска тракия напрактика е вече българска :) ако не вярваш отиди някоя събота и неделя. въпрос на време е и да се разберем с албанците за творението македония, на него са му преобрени дните.
Вие в Кремъл не мислете за нас, ние сме намирали изход от далеч по-тежки ситуации
154
7
 
7
 
! Отговори
до 180 от славянин преди 3 години
Разбирам ви и ви съчувствам, че единственото ви богатство на този свят ви е кирилицата и сте се хванали за нея като гъсеница за сламка, само не разбирам защо се евакуирате с такива темпове от България след 10 години в ЕС и 13 в НАТО!?!
153
4
 
6
 
! Отговори
славянин преди 3 години
Предлагам на българските ''патриоти'', пишещи тук да поискат от ''братята'' си от ЕС и НАТО - Румъния, Гърция и Турция да им върнат по братски северна Добруджа, западна Тракия и източна Тракия съответно, тъкмо за да се убедят, че те наистина са им натовско-атлантически ''братя''!
152
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До славянин

Абе трол кремълски ти какво искаш, да ръкопляскаме на Путин че обяви кирилицата за македонско творение ли ? ами няма как да му ръкопляскаме, стана за смях, но има и нещо хубаво, ако до оня ден все пак е имало някакви подържници на политиката му в България вече няма, това е !
151
2
 
1
 
! Отговори
до 178 от славянин преди 3 години
Аз чета много добре, не знам ти какви апокрифи четеш в които руският делегат ''скривал'' нещо!?