Безработни българи, но не си търсят работа. Що е то?

Това е национален проблем, твърди експерт
30 май 2017 21:12,
228
Безработни българи, но не си търсят работа. Що е то?
Снимка: архив, Bulphoto

Броят на хората в България, които не търсят работа, се увеличава, каза проф. д-р Победа Луканова от Института за икономически изследвания към Българската академия на науките, която участва във форума "Гаранция за младежта - средносрочен преглед на изпълнението".

По думите й това не е проблем на трудовата администрация, а е национален проблем. Луканова отбеляза, че трябва да се разбере дали тези хора не се припознават като заети и чакат да отидат в големия град или в чужбина, дали са инвалидизирани поради лоши условия на труд.

Анализът на изпълнението на Европейската гаранция за младежта в България показва, че намалява престоят на младежите за повече от четири месеца в бюрата по труда и, общо взето, който се е регистрирал в тях, получава работа.

"Проблемът е как да се активират младежите, които нито искат да работят, нито учат, нито желаят да се регистрират като безработни", отбеляза проф. Луканова.

В рамките на четири месеца от "влизане" в гаранцията 35,9 на сто от младежите са включени в заетост, чиракуване или стажуване, или са се завърнали в образователната система, в сравнение с 40,3 на сто за ЕС-28.

Гаранцията обхваща 14,3 на сто от младежите, които не са в заетост, образование или обучение /NЕЕTs/ при 37,5 на сто за ЕС. В рамките на шест месеца след излизане от гаранцията 23,4 на сто от младежите са в заетост, чиракуване или стажуване, или са се завърнали в образователната система, при средноевропейски процент 35,5 на сто.

Според Победа Луканова в първите години на реализация на младежката гаранция акцентът е бил намирането на работа, докато сега целите са по-големи - качествена заетост с възможности за кариерно развитие, здравословни и безопасни условия на труд.

Младежката гаранция провокира реформи в сферата на образованието, превенция на ранното напускане на училище, както и в трудовата медиация, заяви експертът от БАН, цитиран от БТА.

Три години след започването на гаранцията за младежта има 1,6 милиона по-малко безработни младежи в ЕС, почти 900 000 по-малко младежи, които нито работят, нито учат, отчетоха експертите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


228
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
60
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Според националната статистика в Русе средната заплата е със 194лв. по-ниска от средната за страната. В Северна България е същото. Сега ясно ли ви е защо в София има толкова много коли за по над 100 000лв.
59
1
 
37
 
! Отговори
До пфф преди 6 години
Съвсем хипотетично го написах,драги Наполеон Хил !Реалността е смазваща и Вие много добре го знаете,но явно сте опозиционер и пишете в името на спора ! При тази монополизация и глобализация в световен мащаб,бюрокрация и беднотия в България,такси ,данъци и осигуровки НЕреципрочни на доходите,мощни световни фирми навлезли във всеки един бранш в България ,което убива всякаква конкуренция още в зародиш,неплатежоспособен народ,и .т.н. Със 150 лв бизнес можеш да започнеш само НА СЪН !
58
31
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ромите в Сливен бачкат на килограм и прибират по 1500 лв. на месец от бране на плодовеБългарски търтеи прибират парите на родителите си и разправят че за 400 лв. нямало да бачкат. Ами идете бачкайте за по 1500 или май неможете?
57
3
 
20
 
! Отговори
Цв. Цв.,,,,Б.Б.,,, преди 6 години
За това положение нямат вина нито БСП, нито СДС, нито Царя, нито Иван Костов,,,,,нито аз, нито Цв. Цв.,,,,, просто през 1989 година, така го решихме,,,, Да Унищожим България! Срок до 2020 год.Да живят мафията, мутрите и МОНОПОЛА на 20 век в България!!!
56
2
 
38
 
! Отговори
България преди 6 години
Когато работодателите спрат да мислят, като Бойко, Пеевски и други тумбаци - за мен 9 за народа 1, за мен 9 за народа 1....нещата, ще се променят.Направете работната седмица да е 8 часа днвено и 40 часа седмично - 5 работни дни, за да могат хората да си починат през събота и неделя, както правят в Европа и дайте на хората минимално 1 000 лева (който също са абсолютно недостатъчни, но е по-добре от сега) и тогава, ще видим дали младите няма да работят и няма да се завърнат от чужбина.
55
3
 
38
 
! Отговори
Да преди 6 години
Повечето от тия програми са абсурдни.Да, не си безработен, но работиш за минималната работна заплата. И после защо не били самостоятелни и не се раждали деца....
54
2
 
27
 
! Отговори
скарида преди 6 години
т...ъпа статия
53
1
 
34
 
! Отговори
скарида преди 6 години
Безработни българи и не си търсят работа - що е то ? Поредната *** статия не казваща нищо, не анализираща нищо, написана от никой, който се има за някой.
52
2
 
45
 
! Отговори
Миене на мозък преди 6 години
Има десетки работи, с които могат да се занимат без да им трябва да се регистрират където и да е било в тъпата система. Селско стопанство, изкуства, различни работи на черно или във сивия сектор!Герберастката машина се опитва отново да внуши на тази велика нация, че ние сме виновни за африканската реалност, защото нарочно не вдигат заплатите.В чужбина съм и тук зяпат с отворени усти като им кажа колко взима учител или лекар и учен и ,че млякото ни е над едно евро, а в Европа е 75 цена!
51
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Я колко *** има вземайте си ги на работа хем да не лежат на помоши, я вазирайте.
50
3
 
12
 
! Отговори
пфф преди 6 години
До 35Касов апарат не е задължителен при всеки бизнес. Купуваш си кочан с фактури и изискваш плащане по банков път. Не се издава касова бележка. Учете се бе деца!
49
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Оказва се че сме длъжни и да работим няма да стане, работете си сами ами ние си намерихме източници на доход, докато вие крадихте и фалирвахте фирмите сега се оправяйте.
48
1
 
38
 
! Отговори
Теди преди 6 години
Една притча:Един преуспял бизнесмен попаднал на много красив остров. Докато се разхождал ,видял местен абориген да лежи и да пие сок от кокосов орех . Защо лежиш? го попитал . Има изобилие от екзотични плодове ,можеш да ги продаваш на туристи, да си построиш хотел и да си лежиш с коктейл в ръка спокойно. Че, аз сега какво правя попитал аборигена?
47
11
 
19
 
! Отговори
ТАКА ДЕ преди 6 години
Безработни българи, но не си търсят работа. Що е то?-То е КАФЯВ българин на сосиал!
46
3
 
15
 
! Отговори
Динко преди 6 години
Нарича се Имигранти,*** такива!Престанете да пишете *** статии!
45
4
 
34
 
! Отговори
0 преди 6 години
не си мърдам и малкия пръст да бачкам за тези комунистическо селски крадци и ***.
44
3
 
31
 
! Отговори
социалофшорки преди 6 години
В България само роми на социалки и западни офшорки.
43
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Всички търсят но няма пари.
42
0
 
25
 
! Отговори
Ники преди 6 години
Трийте, трийте, но на тия дето им е ясно знаят, че не е това дето е по новините
41
3
 
39
 
! Отговори
до 18 преди 6 години
Какъв бизнес в Бг, да те налазят мутри, беззаконие, анархия,корупция и показност без покритие. Приемете, вече робите са на привършване, ухажвайте работниците от третия свят, ако сте способни. Времето ще покаже

Спонсорирани публикации