"Газпром" - част от проучване на газовата ни инфраструктура

Износът на руски газ за България ежегодно расте
Обновена: 3 юни 2017 23:52 | 3 юни 2017 17:05, Веселина Йорданова
53
"Газпром" - част от проучване на газовата ни инфраструктура
Петкова и Милер подписват Пътната карта. Снимка: Министерство на енергетиката

Пътна карта за проучване на развитието на газопреносната инфраструктура на територията на България, при отчитане на правилата на ЕС, подписаха енергийният ни министър Теменужка Петкова и председателят на УС на "Газпром" Алексей Милер.

Двамата обсъдиха перспективите за развитие на сътрудничеството в газовата сфера в рамките на Петербургския международен икономически форум, съобщиха от енергийното министерство.

В разговора е отчетен ежегоден ръст на експортните количества руски газ за България от 2013 година насам.

Положителната динамика се запазва и през 2017 година. От 1 януари до 31 май обемът на доставките е нараснал с 14,5% в сравнение с първите пет месеца на 2016 година.

Отбелязано е било ползотворното сътрудничество между "Булгартрансгаз" ЕАД и ПАО "Газпром" по отношение на транзита на природен газ през България за трети страни.

По време на срещата особено внимание е било отделено на въпросите по организацията на доставките на природен газ за България в дългосрочна перспектива.

Алексей Милер е информирал Теменужка Петкова за изпълнението на проекта "Турски поток".

Той е изразил увереност, че създаването на нови мощности за пренос на газ през акваторията на Черно море ще допринесе в значителна степен за повишаване сигурността на доставките на природен газ за потребителите от Южна и Югоизточна Европа, в това число и за България.

Министър Петкова го е информирала за развитието и инвестициите в газопреносната система на България, както и за концепцията за газоразпределителен център.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


53
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
МИ АЗ СИ СЕ ОТОПЛЯВАМ С ГАЗОВ КОТЕЛ. МНОГО Е ДОБРЕ, АВТОМАТИК, ИМАМ И ТОПЛА ВОДА ПОСТОЯННО И НЕ ЗАВИСЯ ОТ ТОПЛОФИКАЦИЯТА. И НЕ Е ЧАК ТОЛКОВА СКЪПО КАТО ПАРНОТО, МАКАР, ЧЕ И ТО Е НА ГАЗ.ПЪК ЗА ТЕРМОПОМПИТЕ ПИТАЙ ТАМ ЕДИН ДРУГ СПЕЦИАЛИСТ - НОМЕР 20 БЕШЕ МАЙ.Той не иска да зависи от "руската земя".
24
0
 
2
 
! Отговори
Трак преди 6 години
Добре де разбирачи , ми то и сега минават през България над 20млр. куб. газ от Русия , но ние пак не сме газифицирани.
23
0
 
2
 
! Отговори
до 24 преди 6 години
А ти въобще имаш ли на престава как става отоплението с термо помпа и да се отоплява цяла София.Малко се чукни по главата но ти едвали можеш да мислиш ако е лесно и евтино то Берлин и другите градове в Германия нямаше да са на газ термо помпата е немска разработка.
22
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 88На това, което стана с "Южен поток", му викат самонае....е...Дет' казват хората "Да му имам акъла на българина дето му идва отсетне...". Да си на такова място, кръстопътят между Европа и Азия, и да не се възползваш си е престъпление. Вече е ясно, че газ в огромни количества на близо има само в Русия, ама и там ритнахме столчето и се самообесихме. Кви "диверсификации", кви пет лева...Всички наоколо ще блажат, само ние ще подсмърчаме като сирачета. Газ от тук, газ от там и на края с пръст в
21
0
 
4
 
! Отговори
язе преди 6 години
Какво подписва тази кака.Щом потокът ще минава през гръцко,македонско и сръбско,какво значение има каква е газопреносната ни мрежа.
20
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 22: "ТЯ ЦЯЛА СОФИЯ КАРА НА ОТОПЛЕНИЕ ОТ РУСКИТЕ ЗЕМИ, ЩО НЕ МИНЕ НА ТЕРМОПОМПА?"........попитай на Позитано !
19
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Теменужка чак в Петербург доприпкала да подпише...
18
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ТЯ ЦЯЛА СОФИЯ КАРА НА ОТОПЛЕНИЕ ОТ РУСКИТЕ ЗЕМИ, ЩО НЕ МИНЕ НА ТЕРМОПОМПА?
17
2
 
11
 
! Отговори
88 преди 6 години
На саксонските пoмиapи ще кажа: Никой не кара насила България да купува газ от Русия. Що не внасяме втечнен? Нека тъпите германци да си строят тръби, ние си слушаме някакви корумпирани американски чиновници. Но не това е най-големия проблем. Проблемът е, че на този форум Гърция и Италия са подписали договори с Газпром за удължаване на Турски поток до Италия, а Унгария преговаря за отклонение през Македония и Сърбия. Нарисувайте това на картата кажете кой е най-прецакания? Национални предатели!
16
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
до 18: "...моята къща се отоплява с газов котел и сега отоплението ми поскъпва."Цената на газа в твоя "котел" идва от "руските земи" !......а като минеш на Термопомпа ще идва от българските земи и няма да пълниш гушите на кремълската олигархия.
15
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Газпром" - дългата ръка на кремълската КГБ клика.
14
1
 
8
 
! Отговори
ГАРАНТИРАНО ОТ ГЕРБ преди 6 години
ГЕРБ ВДИГНАХА ЦЕНАТА НА ГАЗА С 30 % .Парното на софиянци не го мисля, че било поскъпнало с 18 %, но моята къща се отоплява с газов котел и сега отоплението ми поскъпва.
13
0
 
8
 
! Отговори
РУСИЯ уж ИЗОЛИРАНА преди 6 години
ЗАЩО ТУК НЯМА ИНФОРМАЦИЯ ЗА СВЕТОВНИЯ ИКОНОМИЧЕСКИ ФОРУМ В ПЕТЕРБУРГ?
12
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ТУРСКИТЕ ЗАКОНИ КАЗВАТ, ЧЕ ГАЗЪТ,ВЛЯЗЪЛ НА ТУРСКА ТЕРИТОРИЯ СТАВА СОБСТВЕНОСТ НА ТУРСКАТА ДЪПЖАВА.ТАКА ЧЕ ГАЗПРОМ СИ ПОЛУЧАВА ПАРИТЕ ОТ ТУРЦИЯ, А ТУРЦИЯ СИ ОПРЕДЕЛЯ ЦЕНАТА ПО-НАТАТЪК.
11
7
 
2
 
! Отговори
шматка преди 6 години
До 1 Стига сте писали глупости .Какво като е от Турция.Цената се определя от преки договори между Газпром и Булгаргаз.Турция няма газ.Така че няма как да го продава.Може ли да сте толкова задръстени
10
1
 
1
 
! Отговори
Какво проучване преди 6 години
Да не би пожарникаря да им я завещава?
9
18
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Колкото по малко търгуваме с Просията толкова по добре за България. Руснак на снимка да го видиш го оплюй.
8
4
 
12
 
! Отговори
**** преди 6 години
Е друго си е като нашляпаш руснаците,както се канеше онзи кьоравия,вдянков,ах колко народ има за бесене от тия ***,които 27 години ни противопоставят,и не гледат интереса на държавата,а техния и на западните си господари.
7
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Глупости подписват за проучване. Ала-бала портокала. България получава най-скъпата газ. За намаление на цената да подпишат. Да ама не нашите политици гледат главно руските интереси.
6
7
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Мда,наистина напляскахме руснаците...с голото си дуппе по техните тъшшаци.