С табелки към светлото бъдеще – ретро социалистически повей

Една компилация от иконичните за соца табелки
5 юни 2017 21:15,
129

Едни копаят, други строят. Накрая нищо не излезе.

"Ретро-музеят" във Варна е събрал стотици абсурдни табелки от годините на НРБ. Те онагледяват наивния опит да се създаде "нов човек", стартирал в СССР и по-късно провалил се в цяла Източна Европа. Табелките, които понякога преследват несъмнено правилни цели, фокусират пропагандния си патос най-вече върху труда, хигиената и безопасността.

Снимка: Deutsche Welle

Какво е социализмът без своите лозунги и култови табелки?

Периодът от 1944 до 1989 г. остави някои иконични в съзнанието на българина слогани (да използваме модерната дума) и табелки.

Дали част от тях са били наистина са съществували или са плод на някой шегаджия - ще оставим да спекулирате.

Вижте ги обаче в галерията!

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


129
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
84
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Харесва ми "Новото средство за живот е трудът". Така е било при соца може би, днес при евроатлантизма трудът е стока и привилегия, не средство за живот. Днес робът не го бият за да работи, днес робът се моли и ходи на интервюта за да му дадат правотото да работи. Иначе идва частният съдия изпълнител, продава му жълището и го изхвърля с цялото му семейство на улицата и никой не се трогва от това, който има правото да работи може да си джитка в мола и не го интересуват бездомниците.
83
2
 
7
 
! Отговори
do 58 преди 6 години
До 58 ЛъжецаЕЛКА 65 .. 72, Булгаррено, Булгаралпин, Правец II, Балканкар, Back, Romika, Rosignol, atomic, pioneer и.т. Това за водата можеш да прочетеш от 1. стр. на dnes.bg къде няма да има. Не сме имали икономика - ами то не могат всички да са копачи като теб които не могат машиностроене от копане да различават. Едно време водата в София се пиеше. Ама ти щото пиеш от хлорната вода пишеш глупости!
82
3
 
4
 
! Отговори
anonimen преди 6 години
tezi tabeli vse nqkoi gi e 4el a sega6nite lozungi sled 20-30 godini dali 6te ima koi da gi 4ete i da se smee
81
2
 
22
 
! Отговори
Anonimen преди 6 години
Авторът на тази статия е пълен ***-Т като се смятат и глупавите коментари отдолу. Първо много от тези табели ги има и сега, а друг е въпроса, че сега някои от тях са неприложими като сметнем липсата на индустрия и производство. Аз не видях нито нещо нередно в табелите нито смешно
80
3
 
16
 
! Отговори
Факт преди 6 години
Половината от тези табели са инструкции за безопасност,валидни и сега!Може текстът да не е 1:1,но смисълът е същия!А някои са очевидно плод на фотошопа....Който е чел някоя и друга книга,ще се сети!
79
3
 
18
 
! Отговори
майорски преди 6 години
някой от тези лозунги са доста адекватни на съвременното време и биха моги да се използват и сега ... особенно тези за пожарите ...и за труда!Коментарите под снимките са тенденциозно написани ,граничещи със простотия.срамно е когато една нация се отрича от миналото си ..по такъв елементарен начин,чрез усмиване .....който не уважава историята и миналото си няма бъдеще ....!!!не забравяйте че бащите ви и дядовците ви са живели и градили в онзи социялизъм !!!Утре и нас ли така ще усмивате !
78
4
 
16
 
! Отговори
Хм преди 6 години
Ако тогава всичко беше наред-нямаше да дойде сегашното!Не съм го измислил аз,а един стар човек през 56-а(колективизацията)!Страшна истина!Ако преди 9.09.44 всичко беше наред,нямаше да дойде комунизма!Ако преди 10.11.89 всичко беше наред-нямаше да дойде "демокрацията"!И въобще не ми се мисли какво ще дойде след сегашното,щото то хич не е наред.Естествено,от всичко това си пати раята-хората във властта и през трите епохи на практика са едни и същи-най-добре приспособяващите се,без задръжки и скруп
77
6
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До АнонименСпрете с безсмисленото противопоставяне на комунисти и антикомунисти (минаха 30 години) и оценете историческия аспект на това че сте живели в комунизма--------Не могат да спрат. Днешната мизерия не се търпи. Трябва да има виновен, виновни са комунистите от преди 30 години.
76
5
 
9
 
! Отговори
Путин преди 6 години
Захват территорий танками и самолетами в прошлом.Современная тактика это внедрение компрадоров в высшие органы власти.Достаточно назначить десять ключевых министров и вуаля.Компрадоры своими решениями уничтожат суверинитет и установят внешнее управление.Президент и министры это , по сути, менеджеры среднего звена, их задача легализовать ту или иную деструктивную инициативу, облечь в законодательную форму любую вредоносную идею.Индустрии уже нет и не будет, все реальные сектора экономики .
75
9
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тогава хората бяха милион пъти по-доволни и щастливи ет сега - бяха сигурни, , уверени и убедени в собственото си бъдеще
74
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Спрете с безсмисленото противопоставяне на комунисти и антикомунисти (минаха 30 години) и оценете историческия аспект на това че сте живели в комунизма - аз все още се впечатлявам че баба ми е била родена, когато Германия е газела всичко в Европа и е живяла във времената на Хитлер!!!Друга епоха, съвсем друго разбиране за живота, съдбовни събития, а бабето им е била съвременничка, макар и да е била съвсем малка тогава!Така след много години, ако сме живи все още, нашите внуци ще казват - "гледай бе, дядо ми е бил съвременник на Съветския съюз!
73
10
 
18
 
! Отговори
Я и Он та двама! преди 6 години
Аре стига с тоя *** социализъм, табелки и лозУнги! Дреме ми на хейса за онова време, за порядките тогава и за "равните права, пенсии и прочее благини". Безплатно няма! Имам приятели които живеят в Дания вече 10 години- да, образование, здравеопазване и други такива неща са безплатни там, наистина, ама да ви кажа ли, какви са им данъците на заплатите?! Не са 10 %, като българската мизерия. И на сиво не се бачка там както е тук. България-държава на търтеите бленуващи за Соц-а. Щот нЕма бачкане...
72
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ГЕРБ и БСП са двете крила на старото БКП.ГЕРБ са живковистите.БСП са лукоановистите, тези които свалиха бай Тошо (Станишевци, Джуровци, Младенов...)СДС са пребоядисаните ***.Старото БКП не е слизало от власт.
71
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ми то ще от мацките правил се на философ аз аз турнали го на работа аз аз накрая от аз recikle byn
70
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не сте изпускали кокала, другарчета!Кокала, кокалааааааа.
69
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Да се оправят бре не са малки може да се мотае с гажета и да дава акъл кои кои да седне и да поработи *** гажето е важно и аз ходя по мацки *** и работя не ми пречи
68
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Оооо то било от дойче велето бе. Аз си помислих че ще е нещо дето си заслужава да го прочетеш
67
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
То е като на ония де правих услуга есно време и същите тия проприказвали ама сега тука един ми иска пак услуга само че аз не забравям че същия тоя преди време мее оприказвал из село де не го вълнува или го вълнува един де не обича ни мен ни баща ми ех завист затова резнай кранчето понеже да се научат на уважение че ние обикновенните хора не сме за подигравка понеже мее яд на такива тегля от дете зарад подигравките им казвам по пътя щото сигорно е имало и други подигравки върху моя милост а сега
66
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
При тези смешни табелки се живееше добре. Днес и животът е отврат и рекламите и табелките са отврат.
65
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Соц-лозунгите бяха смешни преди около 12 години, не знам кой *** продължава да лансира тази партенка.