Заплатите ни – 4 пъти по-ниски от европейските. А производителността ни?

Имаме едно от най-високите нива на доходно неравенство
Обновена: 6 юни 2017 15:03 | 6 юни 2017 14:45, Боряна Павлова
169
Заплатите ни – 4 пъти по-ниски от европейските. А производителността ни?
Снимка: Dnes.bg

Средната работана заплата в България е близо четири пъти по-ниска от тази за ЕС, междувременно доходите ни са два пъти по-ниски от нивата, на които трябва да бъдат при нашата производителност на труда.  Това показват данните на гoдишния дoĸлaд на Института за икономически изследвания при БАН, който отчита резултата от 10 години членство на страната ни в ЕС.

Според него България продължава да е с най-ниското средно месечно възнаграждение – 406 евро, при средно 1508 евро за целия ЕС. Българите получаваме и най-ниската минимална заплата в ЕС - 235 евро, при 1498 евро в Германия, според данни на Евростат за 2016 г. Данните показват още, че България има и едно от най-високите нива на доходно неравенство, което допълнително изостря проблема с бедността, сочи "Труд".

Още по темата

Според икономистите нарастването на реалната работна заплата у нас, все още изостава от брутния вътрешен продукт на страната, като показателят на човек от населението е 47% от средното за ЕС.
 
"В cpaвнeниe c ocтaнaлитe дъpжaви oт Изтoчнa Eвpoпa, пpиcъeдинили ce ĸъм EС пpeди нac, c изĸлючeниe нa ниcĸитe бюджeтни дeфицити и пyбличeн дълг, иĸoнoмичecĸитe и финaнcoви пoĸaзaтeли нa cтpaнaта ни ca нaй-нeзaдoвoлитeлни", коментира проф. Иван Ангелов, член на авторския колектив, изготвил доклада.

Бедните и средните слоеве в България са натоварени с по-големи данъци, отколкото в другите страни-членки, пише още в доклада. Приносът на богатите в консолидирания бюджет на страната ни е 18,5% от общите приходи, при средно равнище 32,4% за ЕС. С изключение на Хърватия и Унгария, ние сме под равнището на приноса на богатите и в останалите източноевропейски страни. 

"След приемането ни в Европейския съюз преди десет години се откриха възможности българите, работещите в чужбина, да пращат пари за семействата си у нас. През 2016 г. тази сума достигна 1,7 млрд. лева", допълни проф. Ангелов.
 
По думите му страната е понесла загуби и пропуснала възможности от членството в ЕС. "Бяхме принудени да изключим преждевременно ядрени блокове в АЕЦ "Козлодуй" и да правим големи разходи за заместващи мощности. Това ни струваше 12 млрд. евро", посочи той.


169
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
145
0
 
2
 
! Отговори
мафия преди 3 години
капитализъм ли , ето ти капитализъм ,мръсният антикомунист Домуса ограби България , смърт за такива престъпници като него
144
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 164 Някой си
Ти ходил ли си в Германия? Защото аз съм.
143
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Няма такава щот я приватизираха Производителността е в ония бонови книжки дет ги раздаваха се може да си избършете задника с тях .Това беше целта на РАН
142
6
 
2
 
! Отговори
Някой си преди 3 години
Кой *** е писал тази статия?
Цитираните нива на възнагреждение в нея са манипулация
В България средната НЕТНА заплата е 406 Евро а цитираната в германия е БРУТНА!
Нетната в Германия е Нетна ... в Германия данъците са над 50% и живота е 2,5-3 пъти по скъп.

Всичко което има значение е ПОКУПАТЕЛНА СПОСОБНОСТ, не брутна заплата!

Аман от мрънкащи глупаци! Отивайте да работите! Пари има, изкарайте си ги!
141
0
 
2
 
! Отговори
Uiop преди 3 години
Vijte im obiavite za rabota ei tam otstrani, pa im kroite shapki na bg rabotodateli...:-):-):-):-)
Bulgarite si prikazvat sami na roden ezik i ne moat se razbra...:-):-):-):-):-)
140
6
 
3
 
! Отговори
ддт преди 3 години
вижте първо кой е иван ангелов.Отявлен комунист ,съветник на почти всички соц кабинети.Спомням си го по времето на Жан,как обясняваше че долара ще падне на 20 лв,а той стана 3000.Постоянно пише колко добре е било при Т.Живков и колко зле е в ЕС.Вижте му физиономията на това изкукало старче и тогава го коментирайте.Силно промит мозък.
139
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Много знаещи много акълий в коментарите бря,бря!
138
3
 
18
 
! Отговори
БАБА КУНА преди 3 години
НЕРАВЕНСТВО В ДОХОДИТЕ И МИЗЕРНИ ДОХОДИ. ТОВА Е БЪЛГАРИЯ В МОМЕНТА. ИСТИНАТА Е ЧЕ ТРЯБВА ДА ВИДИМ И НАШАТА ВИНА - ВОЛСКОТО НИ ТЪРПЕНИЕ И ВСЕКИ ГЛАС НА ИЗБОРИТЕ ПУСНАТ ЗА ГЕРБ. КОЛКО ВРЕМЕ ОЩЕ ТРЯБВА МУТРИТЕ ОТ ТАЗИ ПАРТИЯ ДА НИ ТЪПЧАТ ЗА ДА ГИ ИЗРИТАМЕ ОТ ВЛАСТА?!
137
0
 
20
 
! Отговори
пффф преди 3 години
за цялата тази гадост са виновни най много скапаните СИНДИКАТИ.точка
като ги видите по улицата им шибвайте по една яка плюнка в лицата.
136
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А БИЗНЕСЪТ КАКВО СЕ ИЗТРОПА..ТЕ НЕ ХАРЕСАХА МИНИМАЛНАТА ЗАПЛАТА ОТ 460 ЛВ, И Я АТАКУВАХА В СЪДА, КАКВО ДА ГОВОРИМ ЗА ДРУГО, СЕГА ОТРИЧАТ И БОНУСИТЕ, А ПРЕДИ НЯКОЛКО ГОДИНИ БЯХА ИЗКАРАЛИ РАБОТНИЦИТЕ НА ПРОТЕСТ ЗА ТОВА ЧЕ ВДИГАТ МИН ЗАПЛАТА- НЕМА ТАКЪВА БИЗНЕСЪ ДРУГАДЕ.
135
0
 
9
 
! Отговори
*/* преди 3 години
До Бизнесмем
Човече ,не те знам що за БИЗНЕСМЕМ си ,но си направо неграмотен.Прочети малко "Шведската данъчна система включва различни преки и непреки данъци и такси. Най-важните преки данъци са националният (20%-25%) данък общ доход, общинският (варира, но средно е 31%) ДОД и националният капиталов данък. Ако работите по-малко от 6 мес. в Швеция, може да изберете да плащате специален данък (SINK), който е 25%. Най-важните непреки данъци са ДДС и акцизите върху някои продукти като алкохола и цигарите. Почти всички стоки и услуги се облагат с ДДС и той обикновено е 25% от цената. Някои активи
134
0
 
23
 
! Отговори
stomin преди 3 години
До Бизнесмем
при теб чакат на опашка за работа ли -ти си лъжец и да може и да фалираш без надеждни
работници без свестни кадри поколението на прехода си отива а младите не са толкова тъпи че да ти блъскат за надутите ти приказки а хората заминават и без твоето злобно подканяне и си намират лесното
133
2
 
1
 
! Отговори
Кебапчета преди 3 години
Българското футболно първенство го знаем ама ора по трибунята няма и прехваления ЦСКА фалира и който става си Рига топката в чужбина и ние си гледа ме чужди първенства и така важно е трансфер да има
132
0
 
43
 
! Отговори
Отговор преди 3 години
Ако бяхме нормални, след този анализ всички работещи да спрат да ходят на работа за една седмица и ето ти двойни заплати. Ама няма кой да ни организира.Всеки казва защо да съм аз?Това се отнася и за мен.А Лех Валенса не е мислил така.
131
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Работи толкова за колкото й плащате, подаръци не прави с допълнителн
незаплатен труд
130
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Прост пример давам пари на чистачка да мие обаче не мие но чисти тревицата пред блока що е тва безобразие дами и господа в ловеч е чисти една малка тревица
129
0
 
32
 
! Отговори
До 147 преди 3 години
Защото трябва да си намалят 200% та печалба и да свият луксозните си разходи
128
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Що за некомпетентно изказване е това:

"След приемането ни в Европейския съюз преди десет години се откриха възможности българите, работещите в чужбина, да пращат пари за семействата си у нас."

Това, че и преди е имало международни разплащания би трябвало да се знае от хора с елементарна обща култура
127
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Защото останалите 50% ги крадат
126
0
 
36
 
! Отговори
Шопски инатчия преди 3 години
Все пак, управляващите дължат обяснение - защо получаваме едва около 50% от заплатите, които е възможно да ни бъдат дадени?