БДЖ купува нови влакове, гони европейски вид

Държавата дава безвъзмездно 224 млн. на железниците
34
БДЖ купува нови влакове, гони европейски вид
Снимка: архив Булфото

БДЖ ще купи 15 нови влака през есента. В момента университетски професори работят заедно със специалисти от железопътната компания, за да формират визия какви мотриси и влакове са нужни, за да придобие дружеството вид на европейска компания и да предлага адекватна услуга. Това обяви зам.-транспортният министър Велик Занчев, цитиран от БТА.

Той съобщи, че Европейската комисия е дала в петък разрешение на българското правителството да подпомогне Български държавни железници с 224 млн. лева, безвъзмездна помощ за завършване на реформите в дружеството.

Още по темата

Така на практика железницата става приоритет на държавата, получила е признанието на ЕК и е доказала надеждността си.

"С въвеждането на ТОЛ таксите ще поставим на една плоскост железопътния и автомобилния транспорт, които ще станат равнопоставени и ще се конкурират адекватно", каза още Занчев.

Зам.-министърът обяви, че в следващ план холдингът ще продължи работа за увеличаване на инвестициите.

Подходът ще бъде сменен и вместо държавното дружество да взима търговски кредити и да инвестира чрез тях, ще се инвестира чрез капиталовия трансфер, т. е. чрез държавата.

Занчев обясни, че инвестицията за нови влакове трябва да нарасне до над 400 млн. лева с времето.

В момента се изпълняват няколко обществени поръчки за ремонт и модернизация на остарелите локомотиви, казаха от БДЖ. Това ще продължи, докато не се модернизира напълно железницата.

С държавната помощ от 224 млн. лева ще се погасят задълженията към банките кредиторки и облигационерите, с 97 млн. лева ще бъде покрит дългът към НКЖИ, уточни Занков.

От БДЖ обявиха, че от 2019 г. изцяло ще заработи и системата за онлайн закупуване на билети.


34
Още от
Напиши коментар Коментари
32
3
 
1
 
! Отговори
Shopp преди 10 месеца
Е затова не трябва да са държавни.
Ще ми харчат пари, за да дефинират що е европейскк вид на влак.
Японските влакове имат ли европейскк вид или не!
31
0
 
3
 
! Отговори
анонимен преди 10 месеца
ТЕЗИ СА ОТ 1985 ГОДИНА
30
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Да, със парите на летище София е лесно
29
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До БДЖто

двуетажен немски влак с 8 вагона, двупосочен и скорост от 160км/ч е около 27млн.лв.
28
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Надявам се този път да сложат оригиналните редуктори на сиеменсите за скорост от 160км/ч (180км/ч макс) и да ги ползват по предназначение, а не софия-банкя със скорост 60км/ч.
27
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Ето човека ясно си го е казал -
"С въвеждането на ТОЛ таксите ще поставим на една плоскост железопътния и автомобилния транспорт, които ще станат равнопоставени и ще се конкурират адекватно"

Т.е за да е конкурентно БДЖ-то на всякакъв вид транспорт трябва другият да му се вдигне цената, т.е БДЖ само по себе си не е конкурентно способно и те изкуствено ще го правят като вдигат таксите на другият вид превози.
26
1
 
5
 
! Отговори
БДЖто преди 10 месеца
Колко струва един съвременен влак? Някой няма ли да даде информация за колко пари може да се закупи съеременен чисто нов локомотив с няколко вагона. Например Hitachi или Mitsubishi heavy industries
25
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Като оправят всичко, некой приближен до властта ще купи бдж на безценица. Това е замислено.
24
1
 
8
 
! Отговори
Burzum преди 10 месеца
Ко стана с китайците?
23
1
 
4
 
! Отговори
до Румен преди 10 месеца
абе Румба карай я по-полека че както си се засилил...намери си какво да правиш, вторник работно време е, или си някоя пенсия която чака да залови телефонен измамник. Ние сме прoсти младите и калпазани, вие сте голяма работа възрастните, докарали сте България до послено място във всяко едно отношение в Европа а все младите са ви виновни, които ви берат гайлето сега.
22
0
 
0
 
! Отговори
1 преди 10 месеца
До зачервен

Нещо много разхвърляно,на странен език,но пък с големи букви. Обясни моля те на разбираем български и без правописни грешки.
21
3
 
2
 
! Отговори
румен преди 10 месеца
До хммм

Бай уууй давааааай,напред! Капка по капка гьол,левче по левче нов милиард за теб.Вчера трамваи,днес влакове,утре ще измислиш пак нещо. Важното е да даваш мотивация на бодряците-ураджии да повтарят името ти в захлас
20
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Още от едно време железничарите си бяха мошеници. Крадат кой каквото свари. Колко нафта се източва от локомотивите, колко "билетчета от кондуктора" се продават всеки ден. С такива служители европейска компания не се става.
19
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
ГЕРБ резнаха 300 влака и сега има само влакове София - Перник и София - Своге а останалите градове са изолирани и откъснати сякаш са в друга държава.
18
4
 
4
 
! Отговори
към столична община преди 10 месеца
махнете зелената подигравка със софиянци -трамваите "краставици" трета употреба, дето ги закупихте, че с тях приличаме на по-миналия век
17
2
 
7
 
! Отговори
Българина преди 10 месеца
Голям праз, жп линиите са в окаяно състояние. Бдж не същрствува но пък за това имс две турски фирми които ни возят в 20 г морги по 8 часа 400 км. А бдж то забравяш за къде си тръгнал. Има ли отсечка където влака да кара с 200км, няма такава ! В германия ги прави влака между две села!
16
2
 
14
 
! Отговори
/ преди 10 месеца
само да не са "нов внос" от 90-те
15
8
 
8
 
! Отговори
хммм преди 10 месеца
давай Бойко, докато недоволните лентяи само си търсят оправдание защо статуквото им е зле ти строй, поне прави нещо. Не им обръщай внимание те друго и без това не могат! По комунизма се оплакваха на съседа по цял ден как е в Германия, по времето на следващото управление правеха същото, сега ти си крив и искат пак комунягите, и когато се върнат пак ще зареват че не е добре. Те искат с маг. пръчица за ден българия да стане рай, няма как да стане аз поне бивша комун. страна която да е в разцвет не съм виждал. Години наред е носено всичко към Москва, а жените днес красят последните страници на вес
14
1
 
8
 
! Отговори
Мнение преди 10 месеца
Влокове ДА , самолети НЕ. Ние няма да нападаме никого.Путин не ни е никакъв.Да си мерят *** с американците.
13
2
 
3
 
! Отговори
drago преди 10 месеца
Крайно време за ДРАГОМАН да се оправи линията и с нови влакове да се пътува за 30 мин. до София ,а не 1 час като товарен влак.СРАМОТА ,над 10н. да пътуват като с камили.