БДЖ купува нови влакове, гони европейски вид

Държавата дава безвъзмездно 224 млн. на железниците
34
БДЖ купува нови влакове, гони европейски вид
Снимка: архив Булфото

БДЖ ще купи 15 нови влака през есента. В момента университетски професори работят заедно със специалисти от железопътната компания, за да формират визия какви мотриси и влакове са нужни, за да придобие дружеството вид на европейска компания и да предлага адекватна услуга. Това обяви зам.-транспортният министър Велик Занчев, цитиран от БТА.

Той съобщи, че Европейската комисия е дала в петък разрешение на българското правителството да подпомогне Български държавни железници с 224 млн. лева, безвъзмездна помощ за завършване на реформите в дружеството.

Още по темата

Така на практика железницата става приоритет на държавата, получила е признанието на ЕК и е доказала надеждността си.

"С въвеждането на ТОЛ таксите ще поставим на една плоскост железопътния и автомобилния транспорт, които ще станат равнопоставени и ще се конкурират адекватно", каза още Занчев.

Зам.-министърът обяви, че в следващ план холдингът ще продължи работа за увеличаване на инвестициите.

Подходът ще бъде сменен и вместо държавното дружество да взима търговски кредити и да инвестира чрез тях, ще се инвестира чрез капиталовия трансфер, т. е. чрез държавата.

Занчев обясни, че инвестицията за нови влакове трябва да нарасне до над 400 млн. лева с времето.

В момента се изпълняват няколко обществени поръчки за ремонт и модернизация на остарелите локомотиви, казаха от БДЖ. Това ще продължи, докато не се модернизира напълно железницата.

С държавната помощ от 224 млн. лева ще се погасят задълженията към банките кредиторки и облигационерите, с 97 млн. лева ще бъде покрит дългът към НКЖИ, уточни Занков.

От БДЖ обявиха, че от 2019 г. изцяло ще заработи и системата за онлайн закупуване на билети.


34
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
3
 
1
 
! Отговори
Shopp преди 1 година
Е затова не трябва да са държавни.
Ще ми харчат пари, за да дефинират що е европейскк вид на влак.
Японските влакове имат ли европейскк вид или не!
31
0
 
3
 
! Отговори
анонимен преди 1 година
ТЕЗИ СА ОТ 1985 ГОДИНА
30
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да, със парите на летище София е лесно
29
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До БДЖто

двуетажен немски влак с 8 вагона, двупосочен и скорост от 160км/ч е около 27млн.лв.
28
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Надявам се този път да сложат оригиналните редуктори на сиеменсите за скорост от 160км/ч (180км/ч макс) и да ги ползват по предназначение, а не софия-банкя със скорост 60км/ч.
27
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ето човека ясно си го е казал -
"С въвеждането на ТОЛ таксите ще поставим на една плоскост железопътния и автомобилния транспорт, които ще станат равнопоставени и ще се конкурират адекватно"

Т.е за да е конкурентно БДЖ-то на всякакъв вид транспорт трябва другият да му се вдигне цената, т.е БДЖ само по себе си не е конкурентно способно и те изкуствено ще го правят като вдигат таксите на другият вид превози.
26
1
 
5
 
! Отговори
БДЖто преди 1 година
Колко струва един съвременен влак? Някой няма ли да даде информация за колко пари може да се закупи съеременен чисто нов локомотив с няколко вагона. Например Hitachi или Mitsubishi heavy industries
25
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Като оправят всичко, некой приближен до властта ще купи бдж на безценица. Това е замислено.
24
1
 
8
 
! Отговори
Burzum преди 1 година
Ко стана с китайците?
23
1
 
4
 
! Отговори
до Румен преди 1 година
абе Румба карай я по-полека че както си се засилил...намери си какво да правиш, вторник работно време е, или си някоя пенсия която чака да залови телефонен измамник. Ние сме прoсти младите и калпазани, вие сте голяма работа възрастните, докарали сте България до послено място във всяко едно отношение в Европа а все младите са ви виновни, които ви берат гайлето сега.
22
0
 
0
 
! Отговори
1 преди 1 година
До зачервен

Нещо много разхвърляно,на странен език,но пък с големи букви. Обясни моля те на разбираем български и без правописни грешки.
21
3
 
2
 
! Отговори
румен преди 1 година
До хммм

Бай уууй давааааай,напред! Капка по капка гьол,левче по левче нов милиард за теб.Вчера трамваи,днес влакове,утре ще измислиш пак нещо. Важното е да даваш мотивация на бодряците-ураджии да повтарят името ти в захлас
20
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Още от едно време железничарите си бяха мошеници. Крадат кой каквото свари. Колко нафта се източва от локомотивите, колко "билетчета от кондуктора" се продават всеки ден. С такива служители европейска компания не се става.
19
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ГЕРБ резнаха 300 влака и сега има само влакове София - Перник и София - Своге а останалите градове са изолирани и откъснати сякаш са в друга държава.
18
4
 
4
 
! Отговори
към столична община преди 1 година
махнете зелената подигравка със софиянци -трамваите "краставици" трета употреба, дето ги закупихте, че с тях приличаме на по-миналия век
17
2
 
7
 
! Отговори
Българина преди 1 година
Голям праз, жп линиите са в окаяно състояние. Бдж не същрствува но пък за това имс две турски фирми които ни возят в 20 г морги по 8 часа 400 км. А бдж то забравяш за къде си тръгнал. Има ли отсечка където влака да кара с 200км, няма такава ! В германия ги прави влака между две села!
16
2
 
14
 
! Отговори
/ преди 1 година
само да не са "нов внос" от 90-те
15
8
 
8
 
! Отговори
хммм преди 1 година
давай Бойко, докато недоволните лентяи само си търсят оправдание защо статуквото им е зле ти строй, поне прави нещо. Не им обръщай внимание те друго и без това не могат! По комунизма се оплакваха на съседа по цял ден как е в Германия, по времето на следващото управление правеха същото, сега ти си крив и искат пак комунягите, и когато се върнат пак ще зареват че не е добре. Те искат с маг. пръчица за ден българия да стане рай, няма как да стане аз поне бивша комун. страна която да е в разцвет не съм виждал. Години наред е носено всичко към Москва, а жените днес красят последните страници на вес
14
1
 
8
 
! Отговори
Мнение преди 1 година
Влокове ДА , самолети НЕ. Ние няма да нападаме никого.Путин не ни е никакъв.Да си мерят *** с американците.
13
2
 
3
 
! Отговори
drago преди 1 година
Крайно време за ДРАГОМАН да се оправи линията и с нови влакове да се пътува за 30 мин. до София ,а не 1 час като товарен влак.СРАМОТА ,над 10н. да пътуват като с камили.