Шамари, бой... 60% от българите смятат: Така се възпитава дете!

Това отключва и агресията в училище, обясни психолог
21 юни 2017 18:54, Василия Пейчева
98
Шамари, бой... 60% от българите смятат: Така се възпитава дете!
Снимка: pixabay.com

39% от родителите у нас са удряли децата си и приемат това като възпитателен метод, а 60 на сто от българите го подкрепят. Това показват данни от национално проучване, съобщи клиничният психолог и председател на фондация "Пулс" Екатерина Велева.

Още по темата

"Шамарът, дори един да е, той засяга човешкото достойнство. Това води след себе си не само ментални, не само неврологични последствия, а много често ние за тези удряни деца казваме: "Ами те изостават в училище, те са невнимателни, имат някакви увреждания". Не само физиката засяга, преди всичко засяга тяхното психологическо функциониране", обясни Велева пред БНР.

По думите й има връзка между насилието у дома и това в училище.

"Насилието в училище е абсолютно последствие от това, което се случва в семейството. Всички тези деца, които по някакъв начин са удряни, неглижирани емоционално, малтретирани, може да донесе отреагиране навън", каза специалистът и обясни, че това е така, защото тези деца не могат да посегнат на родителите си – те са големи и значими.

Психологът обясни и какво трябва да направи родителят, когато детето му не се държи добре.

"Като родители трябва да бъдем подготвени да посрещнем нуждите и цялото емоционално функциониране и поведенческо функциониране на нашето дете. Подготвен родител значи родител, който има знания и умения в това да е родител. Да посрещнем нуждата на детето и да поговорим коя е причината", заключи Велева.


98
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
69
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 86
Родителят не чете конско! Родителят възпитава с любов! Родителят изпитва състрадание към чувствата на детето си и чрез любовта/мъдростта го разбира и възпитава без агресия и крясъци! Родителят не засича с хронометър времето което отделя за детето си!
Държавата би трябвало да удря сериозно рамо за родителите за да могат да възпитат децата си добре без да са под напрежение от ежедневието и обществените гнили суети! Който не го е разбрал до сега - загива!
68
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 87
Преди 100 години баба ти ако имаше презерватив нямаше да пръкне *** и съответно тебе - генетичното "чудо"! Преди 100 години не е имало статистика за подобни проблеми а дисциплина породена от страха не е нищо друго освен нарцисизъм от обществен характер. Последствията обаче излизат след 100 години или по-рано! Ако не си достигнал до причинно-следствената няма как да не си пляскаш детето без да усъзнаваш че всяка една плесница по него е 100 пъти по-силна върху теб самия!!!!
67
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Ceko 88
Има противоречие! Психологът дава ясно да се разбере че повечето нашенци си подпляскват децата! За огромно съжаление така си беше и през фараоновата диктатура! Неговита теза се базира точно на това явление наречено подпляскване уж за възпитание! Трябва да си рядко *** за да не можеш да видиш последствията! Цъфтим като нациа и като държава! Нормалните (повечето) напуснаха страната и останаха "българи" с доста добре изявени психични растройства! Пляскайте но не забравяйте за рикошета!
66
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тоя психолог явно е с купена диплома...
65
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Преди години я нямаше масово тази професия психолог,пък нямаше такава агресия не само в училищата а и в обществото като цяло.
64
7
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Преди 100 години всеки учител е имал пръчка, която е използвал постоянно.
Резултатът - дисциплинирани, ученолюбиви и възпитани деца и граждани.
63
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Кой метод е по- добър. Да му шибнеш един зад врата или да му четеш пет часа конско. Възпитанието на едно дете е висш пилотаж. Но едно е сигурно, децата са наши копия .
62
6
 
12
 
! Отговори
Колю преди 3 години
На глупави родители, децата са глупави. А глупаво дете освен бели, друго не му идва в главата. Боят възпитава, но кривият, умира крив.
Затова казват, че детето е наказанието на родителите .
61
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Резултата е видим...
60
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 83
И за това сега сме 'сносна' държава за почит и пример пред цялото земно кълбо! Явно взимаме пример от "Швейцария" относно възпитанието на децата си! Там ги шамарят често за държавен просперитет и духовно развитие! Бийте се още щом ви изнася! :))))))))))
59
12
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Глупости на търкалета. Точно малките извергчета в училище са тези,дето мама и тати и "гък" не им казват на глупостите, те са израз на геният на отрочето им. Едно време сигурно поне 90% от нас са изяждали по един-два шамара, колкото да се усетят(не говорим за пребиване) и сме станали хора. Да припомним "По-добре да биеш дупище, отколкото гАзище".
58
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До neo5 78
Ами в диспансера "България" се е концентрирала мъдростта, морала и радостта! Цитатите от стария завет ги отмени Христос и не за друго е писан Новия! Ама който няма "ток" още цепи на свеще в 21-ви век! :))))))))))))))))))))
57
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До В действителност 79
В действителност това което се втълпява на едно дете (важност, величие, покриване на желанията плюс житейски користи) не е нищо друго освен една жестока форма на нарцисизъм и гранично личностно разтройство! Самите родители са били изградени по този начин и така препроектират и децата си! Педофилът например "обвинява" детето че го е предизвикало!! Не е задължително да шамариш едно дете за да го превърнеш в изверг! Крясъците и епитетите са също пагубни за него!!!!!
56
8
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Агресията поражда агресия и така се възпитава дете с комплекси, което ще ги избива в последствие в училище и на улицата чрез нова доза агресия.
В Бг е пълно със селянндури и тарикати и това поведение е станало стандарт. Ако си отдаден на учението или изкуството като тийн, те смятат за смаххнат. Затова се махнах оттам преди 10 г.,живея си супер в Малта и имам собствен бизнес. Съветвам ви ивас да постъпите така, не робувайте на фалшивия патриотизъм, той е за овцете. Стремете се към себереализация!
55
8
 
36
 
! Отговори
В действителност преди 3 години
В действителност много деца са агресивни и злобни, не защото са удряни, а тъкмо обратното - никой нищо не изисквал от тях, внушавало им се, че те те са по-важни от всички останали на този свят и всички трябва да изпълняват желанията им. И най-вече им е втълпено, че трябва да се домогват и до това, което не заслужават. Но реалностите са други и когато се разминават с добре отгледания егоизъм, злобата и агресията са единствения начин да се наложат.
54
9
 
7
 
! Отговори
neo5 преди 3 години
По-добре бой, отколкото да ти доведе зет синът ти или щерка ти ку*вЪ или лес..

Да не ти се свиди да наказваш детето,
Защото, ако и да го биеш с пръчка, то няма да умре. Ти, като го биеш с пръчката,
Ще избавиш душата му от ада.
Притчи 23:13-14

Слушай баща си, който те е родил,
И не презирай майка си, когато остарее.
Притчи 23:22

Бащата на праведния ще се радва много,
И който ражда мъдро чадо ще има радост от него.

Тоягата и изобличението дават мъдрост,
А пренебрегнатото дете з
53
12
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До user 75
Боят никога не е възпитавал! Боят води до социопатия и психопатия! Отключва ги и после "нормалните" граждани се чудят как е възможно 'такова' престъпление да извърши еди кой си, еди коя си! Ами може след като от едно невинно детенце изградиш ЧУДОВИЩЕ! Мозъкът на децата е мек (в преносен смисъл) като глина! както го моделираш така се втвърдява!!!!!!!!!!!!!!!!!!
52
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До АТАКИСТ

Дадено. И това е нещо. Спокойни сънища.
51
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
БЪЛГАРИТЕ ИМАТ НАЙ-МОРАЛНОТО ВЪЗПИТАНИЕ НА СВЕТА. УЧАТ ДЕЦАТА СИ НА ЧЕСТНОСТ И ГРИЖА ЗА ДРУГИЯ И АКО ДЕТЕТО ПРОЯВИ ЕГОИЗЪМ ИЛИ ЛЪЖЕ ЯДЕ ШАМАРИ.
50
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А при евреите чуждия човек ви тормози децата обикновено равина. това е наистина лошо