В Македония бесни: Договорът с България – предателство!

"Съвместното честване на Илинден означава, че отричаме нацията си"
22 юни 2017 12:00, Красимир Ангелов
277
В Македония бесни: Договорът с България – предателство!
Снимка: БТА

Очакваното подписване на договор за добросъседство между Македония и България и готвеното съвместното честване на Илинден срещна лавина от реакции на местни историци.

Още по темата

"Съвместното честване на Илинден означава, че отричаме нацията си", пише в заглавие Македонският вестник "Вечер", цитиран от БТА.

"Илинден 1903 г. е по някакъв начин символ на македонската борба и непокорство. 1903 г. е ореол, славна борба на македонския народ, борба единствено на ВМРО, без никаква подкрепа от България или от други балкански държави", казва пред вестника историкът Александър Стойчев.

Той посочва, че общото честване на най-големия македонски празник с България е акт, който противоречи на историческите факти. Нито една балканска държава, включително България, не е подкрепила македонските революционери в тяхната борба за самобитност, за собствена държава. Напротив - историческите данни доказват противното - че през януари 1903 г. България е забранила на своите полицейски и военни структури по какъвто и да било начин да подкрепят македонската революционна борба, т.е. подготовката за въстание, каквото се е знаело, че предстои през 1903 г., твърди Стойчев пред "Вечер".

Друг голям вестник в западната ни съседка – "Република", пише, че Зоран Заев е ударил директно по македонската история с това, че е поканил премиера на България Бойко Борисов заедно да честват Илинден в Македония.

"Това своеобразно предателство спрямо Македония все пак е било скъпо платено, а подаряването на нашата история на България не е единственото, което Заев трябва да даде за получените средства", пише "Република".

"Цената, която Заев ще трябва да плати за средствата, които е получил в кампанията, не е никак малка. Според някои информации, освен историческото предателство, което Заев прави в момента, следващото трябва да бъде влизането на българската нация в преамбюла на конституцията и даване на търгове на български компании в Македония", пише "Република".

Вестникът твърди, че Зоран Заев е дал на българите компакт диск с разговори на македонското държавно ръководство, в които се разкриват информации за политиката на Македония към България и договора за сътрудничество с България. Онова, което Заев дължи на България, ще се плаща от целия македонски народ, пише "Република".

Вестникът пише още, че гражданите на Македония са разочаровани и гневни от отношението на премиера Заев, който усмихнат се е снимал край паметника на "българския" цар Самуил, а неговата партия иска да разруши паметника на Самуил в Скопие.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


277
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
10
 
! Отговори
до 5 преди 6 години
И АЗ ТВА НАПОМНЯМ ОТ НЯКОЛКО ДЕНА, АМ ОФЦЕТЕ СПЯТ, А ПО ТВ И САЙТОВЕ НОВИНАТА ИНКОГНИТО, ИНАЧЕ НИ ЗАНИМАВАТ С ГЛУПОСТИ...
8
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тия пак подпалиха!
7
3
 
12
 
! Отговори
минувачъ преди 6 години
Новата ос "Тирана-Прищина-София-Скопие". Гениално направо, с бенгалски огън до пробита цистерна. Това не може да свърши добре.
6
12
 
22
 
! Отговори
ало, преди 6 години
съветския сайт, жалки сте в опита да ни скарате с Македония за собствени цели! Обединяваме се, Македония влиза в НАТО и Ес, ви е го д... Някви руски и сръбски мекерета се активирали при съседите, *** тва е нормално, нека си зеят, кой ги слуша?
5
1
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Дайте им да прочетат история-българска и да разберат, че няма нищо срамно да се нарекат българи.
4
0
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
абе да ги оставим макетата да си сърбат попарата с албанците и сърбите като са толкоз важни, те са ги превзели вече и ще видят ЕС и НАТО през крив макарон без съгласието на Гърция и България, честно казано си заслужават съдбата щом са толкова глупави
3
2
 
44
 
! Отговори
Дани преди 6 години
Много прости макета... За жалост младите са промити и вярват, че са отделен народ
2
7
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Активното мероприятие за влошаването на вътрешните българи следи ски отношения е в ход. След "македонската"азбука сега и това.Някой е бесен, че Македония му се изплъзва и отива в лагера на НАТО и ЕС. Дали няма да сме свидетели на опит за преврат като черногорския?
1
4
 
35
 
! Отговори
познато преди 6 години
И те -като нас. Сто различни мнения,всеки дърпа чергата нанякъде