Радев с призив: България и Македония да обърнат нова страница

Усложненията между двете държави са неестествени, смята президентът
20 юни 2017 20:30, Красимир Ангелов
27
Радев с призив: България и Македония да обърнат нова страница
Снимка: Президентство

За България и Република Македония е крайно време да обърнат нова страница в двустранните си отношения, заяви президентът Румен Радев, който разговаря на "Дондуков" 2 с министър-председателя на западната ни съседка Зоран Заев.

Още по темата
"Усложненията между двете държави са неестествени и не отговарят нито на историческите, нито на съвременните реалности, нито на бъдещите ни цели", допълни държавният глава, цитиран от своята пресслужба.

По време на срещата с новия премиер на Македония, Радев потвърди подкрепата на страната ни за евроатлантическата и европейската перспектива на съседната ни държава. Гаранция за тази подкрепа е сключването в скоро време на двустранен договор за добросъседство, който ще създаде ясен регламент „за развитието на двустранните отношения по европейски модел“.

Президентът Радев приветства направената от премиера Заев категорична заявка за нов подход на приятелство и добросъседство между България и Република Македония и подчерта очакванията на българската страна за конкретни стъпки в тази насока. Държавният глава призова  за промяна на подхода на делегацията на Република Македония към страната ни в Съвета на Европа по отношение на процедурата по Рамковата конвенция за защита на националните малцинства, за подкрепа за възстановяването и опазването на българските войнишки паметници, които са част от родовата памет и в двете държави, и за активни действия на политиците, които да създават устойчив климат на доверие между България и Република Македония в публичното пространство.
 
"Нашата държава няма друга алтернатива, освен присъединяване към НАТО и Европейския съюз и на този етап няма по-важно от изграждането на отношения на добросъседство на Балканите", подчерта Зоран Заев. Той добави, че България е най-големият приятел на  Република Македония и очаква активна подкрепа от страната ни в процеса на европейска интеграция.
 
България и Република Македония споделят обща история, както и общо бъдеще в ЕС и НАТО, подчертаха още Румен Радев и Зоран Заев. Премиерът на Република Македония потвърди и готовността си за съвместното отбелязване на значими събития и дати от общата ни история, като Илинденско-Преображенското въстание от 1903 г., делото на светите братя Кирил и Методий и други.
 
Постигането на по-добра транспортна, енергийна и комуникационна свързаност между България и Република Македония, както и в региона на Югоизточна Европа, също беше сред акцентите на срещата. Българският президент и министър-председателят на Република Македония бяха единодушни, че двустранният стокообмен може да бъде значително увеличен, както и туристическият обмен.

Отбелязана беше позитивната тенденция в двустранното сътрудничество в сферите на образованието и културата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


27
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
0
 
3
 
! Отговори
Македонски Българин преди 6 години
Президента Радев е напълно прав- тука безрезервно ще го подкрепим!
22
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Без премахване на сръбските агенти от фиром, подобряване на отношенията с България или Гърция е мираж. Във фиром искат да се върнат в Сърбия
21
3
 
4
 
! Отговори
Язе преди 6 години
Ако БГ направи така, че Македония да влезе в НАТО, то това ще сложи край на Сръбските и Руските влияния там и леко полеко нещата ще си дойдат на място. Сърбоманите ще бъдат изритани от властта и няма да могат да тровят отношенията ни. Ще се форсира строежа на ЖП и Магистрала София - Скопие защото няма да има кой да пречи и до като стане време за влизане на Македония в ЕС хората там ще са станали българи като дедите си а Македония само формално ще е друга държава.
20
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Планът на Русия и Сърбия за поредно дестабилизиране на района се срива.
19
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Шопа наистина няма право на мнение. А тея дето му се възхищават на постовете требе да са некви лалугери залюхани...
18
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Навремето един друг президент избърза и ги призна, а те в резултат не могат да спрат да плюят по България. Това не трябва да се забравя. Докато макетата не се извинят и не си платят официално.
17
0
 
7
 
! Отговори
Божи-дар Димитров преди 6 години
-Тато, ке хода да студирам во Бугария.- Браво, сине.. а како ке студираш?-Е Економия ве тато..-Браво сине, ащо ке ги правиш Бугарките..?-Еми ке фукам-Може сине, ама не може им лижеш печинята!-що бе Тато-Оти не ни ги признават язикот.
16
3
 
5
 
! Отговори
Манафов преди 6 години
Подкрепям ги и двамата, отзад.
15
0
 
2
 
! Отговори
гдс преди 6 години
ИвановВ разработка си не се перчи !
14
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Шопе, ти нямаш право на мнение и коментари защото си едностранчив, платен, *** и ниско интелигентен. Баста, капиш? Компренде, ***?
13
1
 
8
 
! Отговори
утрешни вести преди 6 години
че то край Охрид има ли още един поне да знае историческата реалност, те там си живеят в някаква паралелна коминтерновска вселена и съседи според реалността на МАНУ са им "татарите". и защо не са питали първо експертите Миленко и Слободанка дали искат в НАТО и ЕС, ами тръгнали да преговарят античките братчеди
12
4
 
16
 
! Отговори
Shopp преди 6 години
45 години за да отидеш до Македония комунистите искаха открит лист, виза, проучване до девето коляно.Като че ли не отиваш на 80 км от София, на два часа път, а някъде на друг континент.Основна причина за скъсването на връзките между България и Македония са близачите на московски ботуши. А сега раздувате някакъв изкуствен патриотизъм, та пак да попречите на приятелството между нас.Пак в угода на кремълския ***.
11
8
 
7
 
! Отговори
Спартак преди 6 години
Радев е силен, сериозен мъж. Говори мъдро. Аз не бих могъл така да превъзмогна омерзението и да овладея негативните си емоции към античките гюбреядци. Евалата Радев, голям си!
10
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Едно от най-безспорните неща в спора с Македония, е македонският език.Смешните руски *** се нацелили точно в него.Р, как няма македонски език, като 2 млн човека го говорят, изучават, пишат на него и това е вече 70 години? Къде бяхте досега, русофилски ***?
9
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Руските мeкepeтa като Радев изобщо нямат право да говорят за Македония. Те признаха под диктовката на Москва македонака нация и език, те биеха българите да се пишат в паспортите македонци и пак те бяха готови да подарят Пиринския край на Югославия само и само да угодят на руснаците! Русифил = българофоб = национален предател!
8
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Мразя турците, но най-много на тази земя македонците! Това са урроди!
7
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Генерале, Божо има 2 пъти по-големи топки от твоите като стане въпрос за тия *** македонците. Защо се продаваш на евроатлантиците?
6
1
 
11
 
! Отговори
Андрешко. преди 6 години
Признал, защото е ***. Така направиха и *** от СДС ,като на времето си ние първи признахме Македония за отделна държава,а на какво основание? Гърция още не я признава,а ние че имат и друг език-бългатския от времето на цар Самуил.
5
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Бокооооо -уволни си съветниците .Все едно да се целуваш и прегръщаш с македонския аналог на Сергей Станишев ! Ако не ти е ясно това -значи не за премиер не ставаш ами и за портиер!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
4
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До ХА-ХА-ХА !Не е баш така -договора ща бъде подписан на ОФИЦИАЛНИТЕ езици на двете страни ,като никъде не фигурира думата " македоски" ,че по новините журналистите така са казали това е за улеснение .