Смърт по пътищата родни: Не скоростта, културата убива!

Хората пренасят агресията си върху пътното платно
23 юни 2017 09:00,
110

Голямата трагедия на Закона за движение по пътищата е опороченото му прилагане. При него е придаден правилник от стария закон. Концептуалният проблем за повечето катастрофи е липсата на култура у хората. Институциите трябва да се опитват да възпитават доброто поведение. Хората пренасят агресията си върху пътното платно, а не бива.

Това посочиха Александър Бакалов, клуб "София райдърс", Любка Маринова, Асоциация на пострадалите от катастрофи и PR-ът Ива Екимова в студиото на "България сутрин".

Още по темата

Според тримата квалификацията за управление на моторните превозни средства и по-специално двуколесните е задължителна.

"Квалификацията и екипировката са задължителни! Те не са като да си осолиш салатата – или искаш, или не", категоричен бе Бакалов пред Bulgaria ON AIR.

Отнемането на предимството и пресичането на двойно непрекъснатата осева линия, както и минаването на червено са основните причини за катастрофа в градска среда, допълни още той.

Любка Маринова отбеляза, че трябва да се сложат броячи на всички светофари, за да може шофьорите да преценяват колко време имат докато стигнат до кръстовището.

А PR-ът Ива Екимова завърши с призива да се изпълнява всяка маневра абсолютно стриктно.

"Мотоциклетистът е наистина уязвим. Трябва стриктно да се внимава при всяка маневра. Всички шофьори трябва да бъдат дисциплинирани, така че участниците в движението да са предпазени. Агресията постоянно се катализира и се набива в очите на децата ни", заключи тя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


110
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
71
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
По неокончателни данни за 12-те месеца а годината общо за страната са регистрирани 5922 пътно-транспортни произшествия, с 1153 убити и 6284 ранени или спрямо 1987 г. са увеличени пътно-трансортните произшествия и ранените съответно 77 и 25.Виж си я цялата статистика, интересна е. Най-зле е било 1990 г., над 1500 убити. За миналата са 700, но от 2008 г. нататък са под 1000 на година. Но за стандартите на ЕС, дори това е много.
70
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Българинът (важи и за жените) масово е комплексар. Иска всички да го видят какъв е пич, колко е успял и т.н. А, ако не е успял - да покаже с какво "умение" кара 25-годишния си голф. Музиката на зуко, газ и давай смело, те "ония" ще се отместят.Отделно,ч е КАТ не си върши работата като хората и картинката е завършена.Поне още 1-2, ако не и 3 поколения ще е така.
69
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 73 Хахахахха Благодаря ...много време съм разсъждаваЛ ....но до това, не съм стигал.Явно нещата са по прости и на мисъл и на акъл :))) Ако човек разсъждава така. ..Какво повече да говорим за Кат и Пътища ?:)
68
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Колега, тезата, че "по време на режима нямаше подобни проблеми" отдавна рухна. Потърси из нета, разсекретена дописка на шефа на милицията до висшето ръководство. Редовно над 1000 убити при ПТП за година, при в пъти по-малко автомобили.
67
2
 
7
 
! Отговори
Партиен член преди 6 години
Браво на Любка за броячите.Този който ги махна няма грам мозък.С тия новите светофари нищо не промениха даже стана по зле.Много са малко хората които мислят практично относно организацията на движението.
66
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Как трябва да разсъждава човек , които на завой без видимост изпреварва."Имам такива познати и да те осведомя как мислят(аз не мисля така, просто споделям):На пътното платно можели да се съберат три автомобила. Отсреща и да идва някой - ще се свие и той щял да си мине по средата...По-лошото е, че това съм го преживявал на живо(като пътник) и повече при индивиди споделящи тая мисъл не се качвам!
65
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Е защо трябва да те снимат , за да спазваш правилата ? Нали всеки ден плюеш политиците ? Нали си различен от тях ? Нали цялото общество УЖ е много умно и морално ,не като политиците ?Защо трябва някой да ви следи ? Нали има знаци ? Защо ? Защо ? ЗАщо?
64
1
 
5
 
! Отговори
SS преди 6 години
Е стария правилник ли ви кара да вдигате 200 км/ч. по улиците и денем и нощем ! Не ви пука, че хората спят, нали ?! И на мен не ми пука, че *** по пътищата - това заслужавате !!!
63
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Гледайте сега, един от основните проблеми.Караш със 120км/ч при ограничение 60км/ч. Снимат те(евентуално, защото всички святкат с фарове или виждаш знака за камера). Тоест, снимат те в 5% от случаите. И като те снимат, има 50% вероятност я снимката да не става, я снимката да се изгуби, я да не я въведат правилно в системата. После ти идва глоба. Която може и да я платиш, може и да не я платиш(давност 2 години). А може и да я оспориш в съда и има 90% шанс да успееш.Е как ще спазваме правила?
62
2
 
9
 
! Отговори
Gorskio преди 6 години
Докато всички караме по улиците като на рали - ще продължи да има умрели. И ще се увеличават.И масата шофьори са като коментиращите тук печени драйвъри, с мощните, сигурни, яки коли по 300 коня - не зачитащи и не уважаващи останалите участници в движението. Те карат най-добре - затова могат да си позволяват да правят нарушения, защото това за тях не е опасно. Мотористите в 90% от случаите карат все едно имат тиква на мястото на главата си - без грам мисъл, само за адреналин. Направо е страшно..
61
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Пред мен всекидневно стават изпреварвания на ЗАВОИ без никаква видимост. Там не играе , нито скъпа кола , нито Кат !Играе само задкормилното устройство. Изпадал съм в размисъл ..Как трябва да разсъждава човек , които на завой без видимост изпреварва. Това е самоубийство. Но става всеки ден.
60
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
до 62ок .
59
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
От грохота на донорите не се живее вече. Пишете повече жалби до общините по интернет дано ни обърнат внимание.
58
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
проблема е в това ,че главата не знае какво правят ръцете и краката когато са в кола или на моторза какво е тогава главата ... !!!за тия глави са сложени на много места пътни знаци къде паметник , къде черна точка на много места ограниченията се променят в зависимост от обстановката и се променя и настройката на камерата , а тук ограниченията на много места са безумни и вместо да се коригират опасните места се слагат ограничения
57
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
За мотоциклетистите ппрвилника се изчерпва с една точка "Пази мотоциклетистите"
56
2
 
5
 
! Отговори
анонимен преди 6 години
тези деца дето се бият в училише какви шофьори ще станат каква толерантностможе да се очаква от тях 27 години отглеждаме поколение след поколениес наркотици с чалга с фут агитки в люлин след 23 часа не може да се отворипрозореца от мотори
55
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Изобщо не убиват пътищата. Аз карам из България от 15 години ...По работа . Още съм жив. Карам по същите пътища. Това са нелепи оправдания на простолюдието. Има един проблем и това е водачите на автомобила! От тях зависи всичко. Стига писахте простотии.
54
1
 
5
 
! Отговори
Истината преди 6 години
Липсва вярна статистика какви са причините за нарушенията по пътищата. Според мен над 90% от нарушенията нямаше да се правят, ако шофьорите бяха убедени, че ако направят нарушение, КАТ неизбежно ще ги санкционира, т.е. причината е в неработещия КАТ. Няколко процента от нарушенията са заради лошите пътища, а други няколко са заради пътни знаци и маркировка неотговарящи на пътните условия. Другите причини, вкл. по вина на шофьорите са причина за под 1% от сегашните нарушения
53
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
требат камери на всеки километър и готовотака е по истинската европата
52
3
 
0
 
! Отговори
Gorskio преди 6 години
До 52 - какъв данък лукс са застраховките? И ако е нова Х5цата само каското и е над 2500 лева, но това не е данък лукс. Гражданска отговорност, каско и прочее застраховки, са съобразени с цената на ремонтите на бангията. А данъци и винетки плащат всички. Така че "богопомазаните" шофери на дъртите Х5 да се държат по-скромно.