Борисов пуска "Магистрала в знанията": Всички в училище и образовани!

Кабинетът прие механизъм за задържане на децата в образователната система
117
Борисов пуска "Магистрала в знанията": Всички в училище и образовани!
Снимка: архив, Булфото

"Магистрала в знанията" - всяко дете да посещава училище и да излиза от там образовано, поиска премиерът Бойко Борисов от институциите.

Борисов подчерта, че образованието е основен приоритет на правителството му и не си спомня друг кабинет да увеличава учителските заплати с 330 млн. лв. на година.

"България трябва да има образовани хора, виждате в Асеновград, в Столипиново образованието не е на необходимото ниво", коментира още той при представянето на Механизъм за съвместна работа на институциите по обхващане и задържане в образователната система на деца и ученици в Министерския съвет.

По думите му всички други програми за иновации, за растеж в икономиката минават през преподавателите и образованието на всяко дете. Иначе премиерът очерта две възможности – то да тежи после на социалната система, което да поражда напрежение сред работещите или да стане престъпник.

Борисов посочи, че безработицата в момента е 6% и повече не може да падне, "защото в някои от етносите не знаят да четат и да пишат и не могат да си намерят каквато и да е работа".

Механизмът предвижда да има екипи във всяко населено място, които ще трябва да идентифицират учениците, които са отпаднали от системата или са в риск от отпадане и да приложат комплекс от мерки за тяхната реинтеграция.

Проблемът предполага да се влезе в квартала, в махалата, в конкретното семейство, където проблемът е от липсата на обувки до липса на желание на детето или на родителите да посещава училище, и всеки от тези проблеми трябва да се реши по различен начин, коментира вицепремиерът Томислав Дончев.

По думите му най-големият проблем е на входа на образователната система. Малко над 5% от българчетата, една четвърт от ромчетата и над 10% от децата от турски произход не са обхванати от образователната система, каза той. Според него, ако за дадено семейство не е ценност детето да ходи на училище, приоритет има общественият интерес и държавата да бъде на мястото си – със санкции, мотивация и подкрепящи мерки детето да бъде задържано в клас.

По думите му резултат от действията от механизма трябва да има веднага, още от идващата учебна година и ако той работи, да бъде оформен в закон.

Кметовете ще определят районите на обхват на всеки екип, в който пък ще има представител на МВР и на дирекцията за социално подпомагане. Те ще знаят кои деца не са обхванати и ще прилагат комплекс от мерки, ще работят с родителите, с медиатори и основната цел е да бъдат убедени родителите и децата, че образованието е най-важната ценност, обясни просветният министър Красимир Вълчев.

Вътрешният министър Валентин Радев пък вижда ролята на министерството си в това "внимателно да ги принудим да си дадат децата в училище". МВР ще положи усилия, защото е по-добре да се занимаваме с децата, отколкото след това с престъпници, подчерта той и посочи, че агресията е навсякъде, включително има посегателства върху полицаи.

Премиерът Борисов пък се обяви за стимули за учителите, които работят в по-трудна среда.

"Не искам да говоря за етноси, защото всяко българче ни е ценно и важно, но майка ми е била учителка и знам като си дойдеше и каже: "Надула ми се е главата". Не навсякъде еднакво лесно се работи с учениците", каза той.

Премиерът бе категоричен, че България ще започне да се мери с останалите, когато производителността на труда стане като в други държави, а това минава през образованието на всяко дете.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


117
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
56
10
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ако някой планира бъдещето си в България, трябва само да се радва на такава инициатива.
55
7
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Късно е либе за китка! Можещите заминаха! Работят и създават блага на други места, където има условия и се чувстват хора. Малкото останали тук работятза чужди компании регистрирани някъде в ЕС , но не и тук.
54
7
 
12
 
! Отговори
чичо-дядко преди 6 години
хм... и това го казва съществото, прочело ЕДНА книга в живота си!?
53
20
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Явно тука има много платени ***, които са против просветата на народа. Иначе няма обяснение защо има толкова негативни постове за това толкова полезно за бъдещето на България решение.
52
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Правилно Бойко! "Науката е слънце, което в сърцата грей."
51
18
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Руските *** хвърлят отрова срещу правителството защото искат България да е необразована.
50
11
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Правилно решение на правителството!
49
7
 
18
 
! Отговори
Даола преди 6 години
Самият Борисов е лош пример - той има ограничен умствен багаж и стеснен утилитарен изказ. Е, малко се е шлифовал от търкането на коридорите на властта.
48
2
 
3
 
! Отговори
ASAN преди 6 години
SCHE KAJA NA CHAVETATA BACE
47
0
 
16
 
! Отговори
Даола преди 6 години
Много късно - минаха 27 години, няколко поколение са неграмотни. Те те знаят нищо - пишат неграмотно, не помнят нито една дата от българската история, изобщо не говорим за основни знания по физика и химия. Играят на компютърни игри, но не могат да спретнат и две изречения на английски, въпреки че са го учили от първи клас. Самата образователна система ги тласка към зубрачество и глупост. Кара ги да пишат " интерпретативни съчинения", те не са научени да пишат един *** преразказ.
46
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Бизнесът не дава високи заплати, а образованието става все по-скъпо и недостъпно.
45
12
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Браво на Борисов!!!Вече се усеща влиянието на Обединените Патриоти.
44
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
познавам родители които дават на видни светила и 60 лв на час за математика !!!
43
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Пазарът налага да се внасят работници и футболисти от чужбина, защото учителският и треньорският труд в България става много скъп и държавата ще задлъжнее.
42
8
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
е как да стане като учителите не участват в образователния процес !!! реагират само срещу пачка !!! ако едно дете не ходи на частни уроци не може да завърши годината !!! урок по математика започва от 30лв нагоре
41
3
 
30
 
! Отговори
Българина преди 6 години
Бирисов, сега *** се извини на жената,дето я прати да сади картофи преди 5 г. и младите хора също, които след като чуха съвета ти просто емигрираха. Ти лично си виновен за демографската катастрофа. В историята ще останеш като ***
40
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
образовай се в БГ, че е по евтинко, работи в Германия.
39
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Кой ще образоват като са останали само роми. По-евтино е да се внесе качествена и образована евтина работна ръка от Китай и Индия.
38
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Мндаааааа, бизнесът пак е изокал, че няма кадри...Щат, не щат, ще трябва да променят нещо.
37
2
 
26
 
! Отговори
Майка Ви Корнелия преди 6 години
Отидете в Софийски градски съд и гледайте заседания...Ще се ужасите от посредствени адвокати и прокурори,мълчаливи младши съдии,гледащи в телефона Председатели на състави, докато говори адвокат, корумпирани вещи лица, и винаги шведи и бмв-та в дела за птп-та... Неграмотността и липсата на морал и култура е в размери на пандемия...