Бизнес и синдикати отново в спор за минималната заплата

Двете страни не се разбраха ниска или висока е тя за нашата страна
40
Бизнес и синдикати отново в спор за минималната заплата
Снимка: архив, БулФото

Работодатели и синдикати спориха за размера на минималната работна заплата на заседанието на Националния съвет за тристранно сътрудничество.

Още по темата
На заседанието беше обсъден проект на постановление на Министерския съвет за определяне на нов размер на минималната работна заплата за страната през 2017 г. Минималното възнаграждение от 460 лева се обсъжда от тристранния съвет, тъй като през пролетта ВАС отмени постановлението на МС с мотивите, че то не е съгласувано със социалните партньори.

Председателят на АИКБ Васил Велев заяви, че в България се провежда грешна политика по доходите, която отглежда готованци и гони квалифицираните хора извън страната. Той посочи, че България е с петата най-висока минимална работна заплата спрямо брутния вътрешен продукт в ЕС, предаде БТА.

Производителността на труда в страната е 15,26 на сто от тази в ЕС-28, а възнагражденията са 21,07 на сто от тези за ЕС - 28, което показва, че заплатите изпреварват производителността на труда сравнено с останалите страни в ЕС, каза Велев.

Председателят на АИКБ цитира данни, според които доходите на работещите в страните от ЕС без регламентирана минимална работна заплата са 1,6 пъти по-високи от тези на трудещите се, където има регламентирана такава, а безработицата е 1,4 пъти по-ниска.

Заместник - председателят на БСК Димитър Бранков заяви, че не знае как се формира тригодишната бюджетна прогноза, какъв е алгоритъмът, по който се определя минималната заплата. Според него не само частните фирми, но и общинските предприятия имат затруднения с размерите на минималната заплата. В общинските болници заплатите на медицински сестри и санитарки са почти изравнени, допълни той.

Цветан Симеонов от БТПП също заяви, че не подкрепя минималната заплата за тази година, но подкрепя позицията на министъра да търси съгласие по механизма за определянето й.

Любен Томев от КНСБ посочи, че България продължава да бъде с най-ниската минимална работна заплата в ЕС. Данните на синдиката сочат, че брутната добавена стойност на един зает у нас е 45% от средната за Евросъюза, а компенсацията за наемен труд е 40%.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


40
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
1
 
33
 
! Отговори
Меня преди 6 години
Ама продължавате да си правите каквото си искате 1000лв. трябва да е минималната! А и трябва да има закон за гласуване на минимална работна заплата както политиците си гласуват заплатата така и ние. Какви са тия глупости минимална ако трябва да е слага в графа го тази сума е равна на мизерна.
17
1
 
24
 
! Отговори
Boko bo преди 6 години
Прах в очите на слепите. Всички ама всички големи фирми са на т.нар. политици и има още в пъти по-толкова гравитиращи или на отглеждане. За това няма и няма и да има реален ръст на доходите. Поинтересувайте как стой този въпрос в Хърватска напр. Или пък в Румъния дето и се смеехме преди 20г и дето имаше купони за всичко 15г. подред. Просто е. Мафията си има държава.
16
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Разни самозвани бизнесмени де несензнаят само тровят нервите на кадърното но не им е за сефте ако още веднъж ги напипам ще заминат директно на витошка иначе се присмиват а срамота *** жени
15
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
rabotodateli v Obshtinite nevnasqt osigurovki v palen razmer I horata ostavat bez staj I osigurqvane,no dyrjavata nishto ne pravi da proveri tezi shemi
14
0
 
21
 
! Отговори
анонимен преди 6 години
до 14 ,не пречи извънредния труд над 8ч.да бъде изчислен и изплатен (всички дето работят 12ч за 600лв излиза, че работят за по-ниска от МРЗ).
13
1
 
22
 
! Отговори
Аз преди 6 години
Трябва да я махнат тая минимална заплата и да е ставка на час както е в нормална европа
12
0
 
29
 
! Отговори
до 12 преди 6 години
на минималната ,а колко много са на 4ч, а работят 12 и извънредния труд се подарява в полза на работодателя, ако изобщо ти платят
11
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Този цирк, с великите спорове на ''робовладеците'' и уж синдикати, си е директно за прокуратурата, но и те е уж....За какво толкова подскачат, след като уж плащали огромни заплати,а де факто осигуряват на минималната...Между другото, има места , където по фиш се изплащат заплати доста под минималната, и става дума за завод, а някой селски тарикат на тъмно,но.....Така е, и по-лошо ще става, все реват ,че нямало работна ръка, а не им се плаща, и така ще е докато не вземат ТЕ сами да си работят.
10
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Да, само мозъци промиват: от 28 страни в ЕС, само в 5 няма МРЗ. И не ми сравнявайте увеличението на РЗ с други, защото почнахме от почти 0лв 97г при деноминацията на лева. И си увеличете производителността на паразитиращи я държавен служител, НС, и всички други. на държавна и общинска хранилка(вкл и ***), намалете корупцията по ниските етажи и сивата икономика, увеличете заплатите и нещата ще придобият друг вид
9
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Само глупости пишат с нагласени статистики-стъкмистики в полза на силния,, пишман" крадлив работодател. Производителността на труда, как я изчислихте: вкл. ли 80%сива икономика, която се шири с благословията на некадърните управляващи. Скоро само ,,шведи" и кадърни мигранти ще вдигнат производителността, а брутния вътрешен продукт ще се срине 2020/22г, спирайки еврофондовете. Борисов и той само глупости ръси: ,, шведите трябва да ги образоваме" - проспахте години наред, сега под вола теле търся
8
0
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Просто трябва да се смени термина "минимална работна заплата" с " Социална помощ за работещи", Тогава няма да са объркани всички в дискусията.
7
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 1 МомоТЕ печелат ,*** не дават на бабаит Бойко ,не си плащат за спокойствие .Ако дават ше обеднеят няма да магат да одат да апват чер айвер и балантайм!
6
0
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Съвсем скоро трудоспособните хора в България ще свършат.Тогава,господа бизнесмени, ще ви се наложи да направите така,че хората от чужбина да имат не само морален,НО и финансов интерес да се върнат.НЕ СИ ИГРАЙТЕ С ОГЪНЯ ,а се замислете ,че понякога наистина евтиното излиза твърде скъпо.Няма незаменими хора,но то ПРОСТО НЯМА ХОРА !!!
5
0
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Само когато т.нар.''работодатели'' и онези тръткари от Парламента преживеят експериментално ЕДНА година на минимална заплата,само тогава ще разберат дали е много или нищо.
4
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ммм чи то убаво бе накрая ке се окаже че сме биле богаташе бре и нема нуждада ги дигат ПАрите
3
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В България няма синдикати ! Масаво работещите не членуват в такива. И правилно, защото те са козионни, доколкото формално съществуват.Синдикат означава военизирана стуктура. Никой няма да бачка напр. за под 10 лв. на час ! Ако има стачкоизменници /шанаджии/, бой с лопати по главите !Пез годините всички опити за реални синдикални движения бяха овладявани. Чрез внасяне на разкол или чрез щантаж и подкупи на лидерите.
2
0
 
16
 
! Отговори
Учуден преди 6 години
Ами 230 ойро много ли са?!
1
0
 
24
 
! Отговори
Момо преди 6 години
Драги бизнесмени, печелете повече тогава, кой ви спира?