Да се изселят ли ромите от Асеновград? 53% против, но всеки трети "За"

"Галъп": 71% вярват на Радев за изтребителите, 9% - на Цветанов
95
Да се изселят ли ромите от Асеновград? 53% против, но всеки трети "За"
Снимка: Галъп

32% от българите са били преки свидетели на агресивни действия или са били участници в тях в последната една година. Това показват данните от експресен сондаж на "Галъп интернешънъл" сред 800 души, проведен от 4 до 6 юли. Сондажът е независим от външно финансиране и е част от изследователската програма на агенцията.

Въпреки всичко по казуса в Асеновград, където роми биха деца от отбора по кану каяк, българите не стигат до крайности. Съзнателно е било проверено екстремно твърдение - да се изселят всички роми от града, което не среща преобладаваща подкрепа – 53% се изказват негативно по тази идея, макар да има и 36%, които се съгласяват.

Тези 36% са доказателство за наболял обществен проблем, който съдържа сериозен потенциал за негативно развитие, смятат анализаторите.

Данните ясно сочат, че важните теми напоследък не събуждат безспорни нагласи, а има "битки на състезаващи се интерпретации". Надделява онази, която съдържа по-добро обяснение. Например идеята за катализаторите на колите среща подкрепа (85%), ако бъде обяснена с цялостни мерки за запазване на въздуха.

Обществото е предразположено към много от идеите, които напоследък се обсъждат – те се възприемат с почти автоматично одобрение или без замисляне. Създаването на комисия за случая НДК се подкрепя от  мнозинство от 76%, даването на паметника на Бузлуджа на БСП – от мнозинство от 64%. 75% пък одобряват закупуването на нови самолети за армията.

Протестите на полицаите също се подкрепят - две трети застават зад тях, а 26% не ги одобряват.

Според данните хората вярват и на сигналите за различно качество на "западни" и "източни" варианти на една и съща марка хранителен продукт. Цели 51% твърдят, че са се натъквали на различия в качеството на храни. Хората явно преувеличават в отговорите си, но това показва колко значителен е проблемът за качеството на храните в очите на българите, изтъкват от "Галъп". 

По отношение на политическите теми, данните показват, че мнозинство от 71% вярва на президента Радев в текущите спорове за покупката на нови изтребители, а 9% вярват на зам.-председателя на ГЕРБ Цветан Цветанов.

Очевидно е, че тук се проектира личното доверие към двамата – което остава високо при Радев, а при Цветанов е отминало пиковата се фаза, която беше достигнало през 2010 г., например, според социолозите. 

Инициативата на Бойко Борисов за присъединяване на страните от Западните Балкани към Европейския съюз среща широка подкрепа. Вътрешнополитическите дела на властта обаче не изглеждат безпроблемно – мнозинството не одобрява ограничаването на плащания в брой, а повдигнатите от опозицията въпроси, като комисията за НДК например, срещат одобрение.

Данните са от независим от външно финансиране телефонен сондаж на „Галъп интернешънъл“ сред 800 души на възраст над 18 години. Използваната методика е телефонно интервю в панел, стратифициран по различни демографски признаци за постигане на национална представителност. Изследването е възложено, финансирано и проведено от "Галъп интернешънъл".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


95
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
27
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
С агресия и неприемственост към ромите няма да постигнем нищо, нашата агресия към тях ще породи агресия от тяхна страна към нас, нужна е приемственост и борбена готовност с цивилизовани мерки да интегрираме ромите към обществото ни, тези хора също имат душа и чувства, защо талава враждебност?!? Трябва да сме задружни.
25
5
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Трябва да бъдат изселени от България
24
1
 
11
 
! Отговори
Писна ми преди 6 години
До Джон-уж българин,Като едно камъче в обувката,вярно е ,че неможем ги изхвърлим, о можеме да не плащаме данаци,а ако пак държавата не намери решение,е проблем на държавата,Данаците мога да си пкащам във всяка държава .Така де,избор има,пари. или зскон за всички,или само роми,без социал Разбра ли пич,който плаща той поръчва музиката
23
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
НИКОГА НЕ МОЖЕ ДА ИМА ПОЛОЖИТЕЛЕН РЕЗУЛТАТ ПОДОБНО ПРОУЧВАНЕ ОСОБЕНО ЗА ТАМ :DА ПРОУЧВАНЕТО Е ПЛАТЕНО ОТ ГЕРБ!! КОЙТО ПЛАЩА ТОЙ ПОРЪЧКА И КАКВА ДА Е МУЗИКАТА(РЕЗУЛТАТА) :DТЕЗИ СОЦИОЛОГИЧЕСКИ СА 100% КАКВОТО ИМ СЕ НАРЕДИ ЩОТО СА ЧАСТНИ И ЕДИНСТВЕНО ПЕЧЕЛЯТ ПАРИ ОТ ПОРЪЧКОВИ ПРОУЧВАНИЯ ПЛАТЕНИ ЗА ПРОМИВАНЕ НА МОЗЪЦИТЕ НА ХОРАТА!
22
25
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Да се изселят не от Асеновград, а от цяла България!"А бе бате преди нас вие се изселихте от Българи! Ако махнете и нас колко ще останете...ние увеличаваме бройката в населението, което ви помага за субсидиите от ЕС понеже те се отпускат според населението на съответната страна!!! Еее значи само вие не можете да се оправите с нас...Да сте чули друга държава, която има проблем с ромите?! Само в България ли има роми?
21
7
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ИЗОБЩО ДА СЕ ИЗСЕЛЯТ ОТ БЪЛГАРИЯ! ДА ОСТАНАТ САМО ОНЕЗИ, КОИТО ИМАТ ОБАЗОВАНИЕ НАД 7-МИ КЛАС, ИМАТ ПРОФЕСИЯ, ЗАКОНЕН ДОМ И ЧИСТО СЪДЕБНО МИНАЛО. ОСТАНАЛОТО - ВЪН ОТ БЪЛГАРИЯ - КАКТО СА ПОСТЪПИЛИ В БРИТАНИЯ ПРЕДИ 300-400 ГОДИНИ. И Я ВИЖТЕ, КАКВА ХУБАВА ДЪРЖАВА СЕ Е ПРЪКНАЛА ОТ ДОСТАВКАТА С КОРАБИ...
20
5
 
15
 
! Отговори
Гробокопач преди 6 години
От Асановград за интеграция към мераклиите европейци или към родна Индия, за да може отново да си стане само Асеновград!
19
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И ас съм ром ама съм възпитан.Плаштам данъците на мерцедеса
18
12
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Koy budala zadade tozi provokativen i vreden za BG vapros,ako pochnat vsi4ki etnosi v BG da pitat dali da se izselqt drugite etnosi ot daden grad v daden rayon kvo shte stane"*** работа...Колега те сами си създават проблемите!!! Просто им гледай сеира!!!
17
11
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Koy budala zadade tozi provokativen i vreden za BG vapros,ako pochnat vsi4ki etnosi v BG da pitat dali da se izselqt drugite etnosi ot daden grad v daden rayon kvo shte stane
16
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен"... да им направим държава там с 10-метрова стена"---Няма нужда от 10 м. стена. Да им направим повече "държави" само с телени огради, от типа на Ловеч, Скравена, Белене ... Там да им създадем "нови работни места", и да си се "интегрират" помежду си. Е, няма да има свободно движение на хора и капитали ... Но това е друга музика.
15
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Те си имат родина - Индия."Защо не ги наричате индийци тогава??? :-) :-) :-) :-) а роми??? :-) :-) :-)
14
26
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Да се изселят не от Асеновград, а от цяла България!""И кой ще ти чисти улиците бе...Ще работеш ли в Чистотата Оооо!?
13
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Доста мъ.р.. от БХК са се заели върху тази статия, ама безродника си личи, независимо дали е анонимен или си сложил никнейм.
12
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Да се изселят не от Асеновград, а от цяла България!"Къде??? Хммм...Време е за Ромистан!
11
5
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Джон българинаТе си имат родина - Индия.Имат си покровители - на Запад.Напоследък си избраха и братя - от Турция.Никъде не размитат за тях, но все пак нашите граници са отворени и не задържаме тук никого, ако не му харесват нашите закони!
10
13
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Подкрепете Асеновград в неделният протест!"Столипиново е с Вас! :-)
9
14
 
10
 
! Отговори
Джон българина преди 6 години
Как беше всеки който живее и притежава бг паспорт е българин...:-) :-) :-) Те са българи:-) :-) :-)
8
1
 
19
 
! Отговори
Не вярвам на подобни преди 6 години
изследвания, особено за междуетничните отношения.Такива "изследователи" винаги стигат до изводи, съобразени с това накъде вее вятърът и какво ще се хареса на "големите чужбински братя", от които зависи финансирането на безполезни проекти.Например: В Пловдив се провежда някаква международна среща на обществоведи по проблеми на Балканите.Чуждестранни примрип/тки се вълнуват за Асеновград и питат, защо се дава гласност само на едната гледна точка!Като че ли не бяха публикувани и лъжите на ромите!
7
0
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Подкрепете Асеновград в неделният протест!

Спонсорирани публикации