Дори гърците се трудят повече от нас, най-работливи – в Швеция

Средната продължителност на кариерата ва ЕС е 35 години и половина
11 юли 2017 09:00,
170
Дори гърците се трудят повече от нас, най-работливи – в Швеция
Снимка: архив, Reuters

Италианците, българите и гърците са с най-кратка трудова кариера според данните на европейската статистическа служба. Според Евростат 15-годишният италианец се очаква да се труди 30.7 години, преди да се пенсионира. Българин на същата възраст ще има 32.1 години трудов живот. Почти толкова дълга ще е трудовата кариера и на тийнейджъра в Гърция - 32.3 години. Данните са към 2015 г.

Увеличаването на пенсионната възраст в Европа, което цели да разтовари от натиска осигурителните системи при все по-застаряващо население, би трябвало да увеличи престоя на европейците на пазара на труда. Това се вижда и от данните на Евростат. Например средната продължителност на трудовата кариера за хората от ЕС е била 35.4 години през 2015 г. и се е увеличила с малко над 2 години от 2006 г. насам. У нас също има ръст - през 2006 г. се е очаквало българите да работят средно по 30.7 години при 32.1 години сега.

"Продължителността на трудовия живот е полезен измерител на способността на дадена страна да се справя със застаряването на населението си (и съответно да поддържа икономическата си активност) въпреки спада на раждаемостта. До голяма степен тя е знак за качеството на здравната система и навиците на населението, тъй като запазването на добро здраве за по-дълго време е сред ключовите фактори за задържането на активните на пазара на труда", коментират от "Инфограф" пред "Сега".

Данните показват и ясна географска разлика в продължителността на трудовата кариера. В Северна Европа средната продължителност на трудовия живот варира между 37 и 40 години. На юг и изток европейците се трудят средно между 30 и 33 години. От данните излиза, че най-трудолюбиви са шведите - за 15-годишен швед перспективата е да работи 41.7 години. Следват холандците с 39.9 години. В Естония пък трудовият живот е 37.2 години. И в географското разпределение обаче има изключения. В Белгия например са по-скоро като балканците - с очаквана продължителност на трудовата кариера от 32.6 години. Забележителен резултат постигат исландците, които според европейската статистическа служба работят средно по 46.6 години. Това е абсолютен рекорд за всички страни от и извън ЕС.

Крайната цел на пенсионната реформа у нас е да се достигне 65 г. възраст за пенсиониране и при жените, и при мъжете. Това трябва да стане през 2029 г. за мъжете, а през 2037 - и за жените. Стажът през 2027 г. ще стане 37 г. за жените и 40 за мъжете и няма да расте повече, поне по сегашните намерения.

Значителни разлики има в продължителността на работата между мъжете и жените. Например в ЕС средната продължителност за мъжете за 2015 г. е 37.9 години. Жените пък се очаква да работят средно с пет години по-малко. Оказва се, че най-работливите европейци са мъжете от Холандия - с 42.5 години, както и датчаните - с 41 години. Най-мързеливи пък са българските мъже - те се очаква да работят 33.4 години. При жените с най-дълга трудова кариера са датчанките - 37.5 години, които изместват холандките (с 37.2 години). Най-малко работят дамите от Малта - с 26.7 години очаквана продължителност на трудовата кариера. Малта се отличава и с най-голяма разлика в трудовия живот между мъже и жени - почти 13 години. Българките работят средно по 30.8 години. Ние сме сред страните с малка разлика в продължителността на трудовата кариера между двата пола, като и с годините тя се стопява.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


170
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
50
4
 
23
 
! Отговори
AZ22 преди 6 години
Шведите са страшно мързеливо племе. Брат ми разправя, че някакъв швед от неговата фирма е в отпуска по болест вече повече от година, защото имал стрес. Плащат си му заплата и не могат да го изгонят.
49
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Българите ,турците и *** работят повече от другите в чужбина.Българина винаги остава за овъртайм и не се оплаква когато си получава честно парите.В България заради ниска производителност,лоши машини и липса на вътрешен пазар сигурно е друго.
48
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Овце, трудите ли се за чорбаджиите?
47
1
 
20
 
! Отговори
+ преди 6 години
Бедни сме, господа, защото вашето по-малко зло прибира милиарди от банка, а вие го преизбирате, затова сме бедни.
46
3
 
26
 
! Отговори
Учителка преди 6 години
Поредната поръчкова статия, подкрепяща увеличаването на възрастта за пенсиониране. На 55 години съм и имам 35 години стаж, учих задочно. Синовете ми работят и учат едновременно. Ако дойде времето ми за пенсиониране / и не съм се споминала/ ще имам към 42 години трудов стаж. Да, *** на моята възраст може и да имат някоя друга година, зачетена като трудов стаж. Това вече прави усреднената глупост по-горе. Но е важи за българите, а за всички български граждани. Всички работят, само те не.
45
1
 
13
 
! Отговори
турист преди 6 години
Бях на почивка в Гърция , Атина. Нощувах до центъра, площад Омония.Половината площад го асфалтираха и то качествено, за един работен ден. На съседната улица правеха ремонт. Сутрин в 6.30 отивах да пия кафе-работниците бяха там, вечер към 11.30 се прибирах в хотела-работниците си тръгваха. Нямам наблюдения БГ фирма да работи толкова. Дори и да почиват от 13.00 до 16.00 пак им се събира бая бач.
44
21
 
7
 
! Отговори
на Запад преди 6 години
Задравейте, преди 11 години дойдох на запад и вече съм си оправил живота, дръпнах си и семейството и сега живеем като западняците цивилизовано. Значи да ви светна, тук на запад работим 10 пъти по ефективно от българите и затова живеем добре, българите са мързеливи и не могат да работят качествено.
43
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И в Гърция и в Швеция все българи опъват тежката работа.
42
12
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Това колко бил трудолюбив българина е някаква соц измишльотина. Българина го мързи да диша...
41
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
По повод на гръцкото трудолюбие.Лято, жега невероятна, седят си двама гърци на сянка и пият узо.-Лошо, Ставрос, лошо! Ще трябва да се работи!-Кой, бе? Ние ли?!-Не бе, Ставрос. Германците!!!Е, толкова. Ама щом твърдите, че работят повече от нас... ми хубаво. Ама като са толкова работливи, защо чакат на Танти Меркел?
40
12
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Съседът ни Гошо е превърнал гаража си в магазин - продава там торбички за смет и за прахосмукачки. Към 10:00 часа - тъкмо е отворил - пристигат аверите му и почват с бирите и картите пред магазина. Оформил е специален кът за това и пуска радиото от 20-годишното Ауди. Има и малък телевизор за по-интересните футболни мачове. В един момент вчера му звънна жената, а той й крещи: "К'во искаш. ***? На работа съм." Ето така мнозина работят в България.
39
13
 
13
 
! Отговори
Здрасти преди 6 години
Няма какво да се лъжем...Българинът го мързи, особено младият... Предпочита да седи целодневно по пейките пред блока и да се лига'ви и бърбори, като по този начин пречи на работещите хора да си почиват, отколкото да се задейства и да свърши нещо съществено... И така докато има кой да го храни, после опитва да стане престъпник, което също не му се отдава и накрая става клошар...
38
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Да, бе. 32 години, ама друг път. При пенсионна възраст 60+ излиза, че до 30 и отгоре си клатим краката и започваме първата си работа чак тогава. А вие колко човека познавате на 30 без 1 ден стаж? Изключвам разни шведи и подобни индивиди.
37
5
 
17
 
! Отговори
Мда преди 6 години
Поредната измислена статистика! Аман от манипулативни медии!
36
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
За толкова пари е предостатъчно :-)
35
2
 
11
 
! Отговори
до 31 преди 6 години
Не е важно само да работиш, важно е и каво работиш и как го работиш. тука се спекулира, че шведите почивали повече----нека да видим колко продукция изкарва със воя труд шведа и колко *** от село. пр. бригада от 5 броя българи по В и К- отстранява авария - 3 дена. Шведът с машина, организация и трима работника го свършват за 3 часа......нещо да коментираш?
34
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
НЕ ЗНАМ КОЛСО.СА РАБОТЛИВИ, ЗНАМ, ЧЕ 5 МИЛ. НАДХИТРИХА 500 МИЛ.ОТ ЕС.+ 100мил. ОТ Русия
33
5
 
24
 
! Отговори
Циник преди 6 години
Работя в немска фирма...имам преки наблюдения! Не отстъпваме ( с шурея ми техник в същата) по нищо на немците! Даже напротив - нищо човешко не им е чуждо! Не им става приятно , когато им занесеш работа! Доста по-разглезени са от нас - всеки час над 7те, и половина се отчита, и им се плаща "екстра"! А брат ми - инж. в далекосъобщения работи по 12ч. дневно ...и не смее да протестира...защото си харесва работата!
32
8
 
10
 
! Отговори
а какво ни учеха преди 6 години
Спомняте ли си идеологемите на соца, който още се повтарят като манра: 1. От нашата страна по-красива няма. 2. Българинът е трудолюбив, умен, работлив. 3. Ние като отидем в чужбина, веднага блесваме като най-добрите. Толкова сме смешни, жалки и ***, че не случайно си избираме да ни управляват тикви, да ни крадат по всякакъв начин - напр. КТБ, да ни унижават- Вие сте прости, и аз съм *** и затова се разбираме. Тъжно е, че всеки го разбира, но нямаме сила за промяна.....т.е сме и овчедушички!
31
4
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Българите работят много добре. Управляващите имат изгода от представяне на ниска производителност на труда, за да изнасят евтина продукция и да имаме евтини услуги. На никой не му пука за хората и справедливостта. Работя с чужденци. По нищо не им отстъпваме. Даже сме много по-адаптивни и добри в работата си.