Дори гърците се трудят повече от нас, най-работливи – в Швеция

Средната продължителност на кариерата ва ЕС е 35 години и половина
11 юли 2017 09:00,
170
Дори гърците се трудят повече от нас, най-работливи – в Швеция
Снимка: архив, Reuters

Италианците, българите и гърците са с най-кратка трудова кариера според данните на европейската статистическа служба. Според Евростат 15-годишният италианец се очаква да се труди 30.7 години, преди да се пенсионира. Българин на същата възраст ще има 32.1 години трудов живот. Почти толкова дълга ще е трудовата кариера и на тийнейджъра в Гърция - 32.3 години. Данните са към 2015 г.

Увеличаването на пенсионната възраст в Европа, което цели да разтовари от натиска осигурителните системи при все по-застаряващо население, би трябвало да увеличи престоя на европейците на пазара на труда. Това се вижда и от данните на Евростат. Например средната продължителност на трудовата кариера за хората от ЕС е била 35.4 години през 2015 г. и се е увеличила с малко над 2 години от 2006 г. насам. У нас също има ръст - през 2006 г. се е очаквало българите да работят средно по 30.7 години при 32.1 години сега.

"Продължителността на трудовия живот е полезен измерител на способността на дадена страна да се справя със застаряването на населението си (и съответно да поддържа икономическата си активност) въпреки спада на раждаемостта. До голяма степен тя е знак за качеството на здравната система и навиците на населението, тъй като запазването на добро здраве за по-дълго време е сред ключовите фактори за задържането на активните на пазара на труда", коментират от "Инфограф" пред "Сега".

Данните показват и ясна географска разлика в продължителността на трудовата кариера. В Северна Европа средната продължителност на трудовия живот варира между 37 и 40 години. На юг и изток европейците се трудят средно между 30 и 33 години. От данните излиза, че най-трудолюбиви са шведите - за 15-годишен швед перспективата е да работи 41.7 години. Следват холандците с 39.9 години. В Естония пък трудовият живот е 37.2 години. И в географското разпределение обаче има изключения. В Белгия например са по-скоро като балканците - с очаквана продължителност на трудовата кариера от 32.6 години. Забележителен резултат постигат исландците, които според европейската статистическа служба работят средно по 46.6 години. Това е абсолютен рекорд за всички страни от и извън ЕС.

Крайната цел на пенсионната реформа у нас е да се достигне 65 г. възраст за пенсиониране и при жените, и при мъжете. Това трябва да стане през 2029 г. за мъжете, а през 2037 - и за жените. Стажът през 2027 г. ще стане 37 г. за жените и 40 за мъжете и няма да расте повече, поне по сегашните намерения.

Значителни разлики има в продължителността на работата между мъжете и жените. Например в ЕС средната продължителност за мъжете за 2015 г. е 37.9 години. Жените пък се очаква да работят средно с пет години по-малко. Оказва се, че най-работливите европейци са мъжете от Холандия - с 42.5 години, както и датчаните - с 41 години. Най-мързеливи пък са българските мъже - те се очаква да работят 33.4 години. При жените с най-дълга трудова кариера са датчанките - 37.5 години, които изместват холандките (с 37.2 години). Най-малко работят дамите от Малта - с 26.7 години очаквана продължителност на трудовата кариера. Малта се отличава и с най-голяма разлика в трудовия живот между мъже и жени - почти 13 години. Българките работят средно по 30.8 години. Ние сме сред страните с малка разлика в продължителността на трудовата кариера между двата пола, като и с годините тя се стопява.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


170
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
70
1
 
21
 
! Отговори
дам преди 6 години
Поредната стакмистика с цел да се покаже колко сме добре.Да , ама не.Средната продължителност на живот на българския мъж е 72 годиниПенсионира се на 65 години и получава цели 7 години средна пенсия от 160 евроУррааааСредна пенсия в ЕС 700 евро, средна пенсия в скандинавските страни 1200 евро
69
0
 
20
 
! Отговори
Голямата лъжа преди 6 години
Цитат: Според Евростат 15-годишният италианец се очаква да се труди 30.7 години, преди да се пенсионира. Българин на същата възраст ще има 32.1 години трудов живот.Това за България е лъжа разбира се.Първо, не българин, а български гражданин. Второ, примерно 40%а български граждани няма да работят и 5 години през живота си, а другите 60% ще работят по 45-50 години - средно 32,1 години трудов живот.
68
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Защо не публикуват и обратната страна на медала - средна продължителност на получаване на пенсия. Да не се окаже, че в България хората са пенсионери за най-кратко време ... И разбира се в тази статистика да не влизат тези дето цял живот нищо не са работили и си живуркат от социални помощи на наш гръб.
67
1
 
21
 
! Отговори
Горан преди 6 години
Поредната тотална безмислица. Стажът не означава работна ефективност. Висенето по 8 часа на ден на работа не означава работна ефективност. Има дни в които за 1 час се върши повече работа, отколкото за цял ден. Качеството на живота влияе пряко върху работоспособността, и от там ефективността на труда. От друга страна, прекаленото бачкане влошава качеството на живота. Пълни глупости, откъдето и да го погледнеш.
66
0
 
32
 
! Отговори
Кратун преди 6 години
Колко часа в е работната седмица в Швеция? 35? Колко дена отпуска, 30? В статистиката за BG влизат ли и нашите шведи, дето нямат и 1 ден официален стаж? Въобще, защо публикувате такива статистики да дразните хората? За да ни лъжете, че не заслужаваме да ни плащат нормални заплати? Или че живеем по-добре от западноевропейците?
65
0
 
13
 
! Отговори
Стоил преди 6 години
Ам то като няма работа в Бьлгария как да настигним шведите? По комунистическо време мама и тати имаха редовна работа, носеха ядини пиини до горе чантитя, сьщо тька и за цциганите турците имаше редовна работа! А сега положението в Бг с е оранжев код!
64
0
 
18
 
! Отговори
Чиновник преди 6 години
Вижте сега, в България всякаква статистика, на каквато и да е тема, няма как да бъде достоверна. "Бизнеса" масово скатава от заплати и осигуровки, а хората работят "на частно", за да компенсират ниските заплати.Иначе според Евростат (официалната статистическа служба на ЕС) българите сме над средното ниво като работни часове за година. Логично следва въпроса ЗАЩО заплатите не са около и над средните за ЕС? Отговор- защото 90% от парите в България са в ръцете на 10 човека.
63
0
 
22
 
! Отговори
карина преди 6 години
Подготвя се почвата за по-дълъг стаж - иначе статистиката никога не е отразявала истината - дори е изнасяла доста смешни данни по разни въпроси. Така и не се разбра в нашата държава, че българинът е работлив и ще работи, но иска и да му се заплаща адекватно. Иначе няма да има промяна.
62
2
 
21
 
! Отговори
художника преди 6 години
Най-мързеливи сме били... Я пак ? При средна заплата за страната 500лв. Българина си купува храна, цигари, алкохол, дрехи, автомобили и т.н. ТРЕТО КАЧЕСТВО. Разболява се млад и рядко стига до пенсия. Я ми сравнете сега КАЧЕСТВОТО на живот в "РАБОТЛИВИТЕ" държави и тогава ми пишете ГЛУПОСТИ !!!
61
1
 
17
 
! Отговори
Истината преди 6 години
Доста манипулативна статия. Продължителността на трудовия живот има пряка връзка със средната продължителност на живота. В България средната продължителност на живота е с около 8-9 години по-малка в сравнение с северните държави, примерно в Исландия и Швейцария живеят 9 години повече, в Швеция живеят с над 8 години повече и т.н. Просто в България не живеем дълго и това се отразява на средната продължителност на трудовия живот. Ако работехме колкото шведите в България почти няма да има пенсионери
60
1
 
12
 
! Отговори
ODESSA преди 6 години
Е, аз работя във Германия. Няма по мързеливо същество на тоя континент от грък. Когато гъркинята раждала, еврейката плачела.
59
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
подобни анализи са пълни глупости!българия е страната с най-голям сив сектор, а той със сигурност не участва в подобни стъкмистики
58
4
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А, видяхме го прехваления работлив швед, дето преби камериерката-той алкохолизиран общ работник, тя с икономика, пенсионерка с бг пенсия, чисти мръсотиите на такива като него през лятото за някой жалък лев... Такива като него не ни ги давайте за пример колко са работливи, просто са случили на държава. Ако беше роден тук, щеше да е клошар, а пребитата жена с шведската си пенсия щеше да обикаля света...
57
1
 
10
 
! Отговори
Аза преди 6 години
Некомпетентни *** вдигат пенсионната възраст за да на се види обирането на пенсионните фондове от шайка безгръбначни.
56
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Стига стези простотии бе, не ви ли писна смотани журналисти.Българите намалявали, българите не се трудели достатъчно .. блаблабла. Само вменявате вина и комплекси. Няма такова нещо, ако пброите *** и дъжавната администрация за част от работната сила няма как да излезнат сметките. Я ходете в часните фирми да видите дали не се трудят хората ?Една добра новина не съм чул и прочел от години ...
55
1
 
17
 
! Отговори
111111 преди 6 години
До туристНапротив, пред нашия блок асфалтираха и работеха денонощно, вкл. събота и неделя, пекът беше невероятен! Почивка на обед - 30 мин., дори вода не носеха на работниците. Само да не помислите, че им се плати извънреден труд - как не! А собственик на гръцка фирма у нас честно признава, че в Гърция само механиците са гърци, и със заплатата си издържат цяло семейство. Това жена да работи в производството-не, само емигранти.
54
2
 
20
 
! Отговори
Циник преди 6 години
Вече 2ма от колегите ми немци са в болнични повече от 6месеца за Burn-aut синдром ...демек - стресирани от работа! И понеже сте почнали с примери - приятел банкер замина да работи в клон на банката в Токио - за прекарването на оптически кабел в квартирата му се изсипали 3 буса със 17 души...не успели да свършат до 8 вечерта...на другия ден - 3ма с 1 бус довършвали! У нас 2ма души са длъжни да свършат за 4 часа!Имам и снимки от японските специалисти - не мога да ви ги постна!
53
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
За 600 лева 22 дни по 12 часа или 1200 за пълно месечно робство няма нужда.Границите са отворени.
52
2
 
15
 
! Отговори
111111 преди 6 години
До Анонимен 53 На какво е нарицателно? Ти колко години си работил и къде? Или пишеш тук, колкото да не заспиш!? Българинът е работлив, находчив, приспособява се бързо, но тук, у нас НЯМА мотивация! Не може да работиш за 15 лв. за 10 часа, когато в Европа ти се отчитат и минутите на раб. време-във Франция беше 7ч. и 30 мин. преди 5 г. И в Испания работят във фабриките основно емигранти и много българи, има цели села българи. И в Гърция нашите роми работят яко-на онази жега грък няма да видиш!
51
4
 
16
 
! Отговори
Дамян преди 6 години
А гърците работят ли за 300 евро на месец каква ми сравнявате