Караш ли в аварийната? 1000 лв. глоба и 3 месеца без книжка!

"Паяк" ще вдига заскобените автомобили след 19 часа
27 юли 2017 14:30,
105
Караш ли в аварийната? 1000 лв. глоба и 3 месеца без книжка!
Снимка: архив, Bulphoto

1000 лева глоба и 3 месеца без книжка за шофиране в аварийната лента по магистралата. Това прие на първо четене Транспортната комисия в Народното събрание.

По предложение на БСП депутатите от Транспортната комисия приеха наказанието за движение в аварийната лента да се приравни с наказанието за шофиране в насрещното платно.

Още по темата
По сегашния закон няма изрично упомената подобна глоба, коментира началникът на КАТ Бойко Рановски.

"Подкрепяме така предложените текстове, защото в момента нямаме изрична санкция за нарушител, който се движи в лентата за принудително спиране или спира без да има основание. В момента има един общ текст за неправилно движение по пътното платно, за което глобата е 20 лева или ако е с опасност е от 20 до 100 лева", обясни той пред "Дарик".

Според Рановски шофирането в лентата за принудително спиране е нарушение, равносилно на карането в насрещното платно, тъй като заради движение в аварийната лента са се случвали много тежки произшествия.

С други промени Транспортната комисия прие неправилно паркиралите автомобили, на които са поставени скоби, да бъдат принудително вдигани с "паяк" след 19:00 ч, когато изтича времето за зона. Комисията обаче не прие предложението в случай, че гражданите нямат 30 лева, за да платят за махането на скобата, да имат възможност да получат фиш от КАТ и да си приберат веднага колата, вместо впоследствие да си я прибират от наказателния паркинг.

Освен всичко друго комисията постави образователен ценз при шофьорските книжки. Така книжката вече няма да може да си извади никой, който няма завършен поне 10 клас или първи гимназиален курс. Друга промяна пък предвижда пробите за наркотици да не се обвързват с времето на приема им.

Така дори и шофьорът да е приемал наркотици преди 40 дни, отново ще подлежи на глоба, ако се намерят следи от тях в кръвта му. Също така, ако водачът вече ще може да избере да му бъде направена проба от слюнка с т. нар. доказателствен анализатор, ако не желае да му се взима кръвна проба. Очаква се промените да влязат в пленарна зала през септември.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


105
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
74
1
 
3
 
! Отговори
До 72 преди 6 години
Като прочетеш правилника и закона и извадиш книжка ще разбереш това което явно не знаеш.Чети ,учи за да не се излагаш.Да не си футболен фен?
73
3
 
10
 
! Отговори
До наркомана преди 6 години
Уважаеми господин наркоман, ако на Вас Ви се пуши трева, пушете си, но защо ще се качвате на автомобила надрусан. Наркотик не е само тревата. На Вас наркоманите, като Ви хванат да карате надрусани, не само колата ами и главата трябва да Ви се взема. Като си се надрусал, защо се качвате на автомобил, ами вземете и се хвърлете от някое високо място. Няма да се хвърлите, защото знаете какви ще са последствията за Вас.
72
5
 
2
 
! Отговори
a преди 6 години
До Анонимен 72Ми то има бе плъх. 70км/ч. Ама това се учи в правилника, ти от къде да знаеш.
71
5
 
4
 
! Отговори
От Лондон преди 6 години
До спокоТакива само карат в аварийните ленти - българи, румънци и пр. Случайно имаше ли германци да карат в аварийната лента? Май не.
70
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Спокойно може да направят глобата и 5000лв, но силно се съмнявам, че някой ще я плати!
69
4
 
6
 
! Отговори
Дедо Мраз преди 6 години
Ми то има минимална скорост, бе, мозъчен донор!
68
1
 
15
 
! Отговори
ПОДКРЕПЯМ преди 6 години
Подкрепям глобата за каране в аварийната лента .Но тук , в тази Новина ме озадачи едно Изречение пуснато по между другото - *Комисията обаче не прие предложението в случай, че гражданите нямат 30 лева, за да платят за махането на скобата, да имат възможност да получат фиш от КАТ и да си приберат веднага колата, вместо впоследствие да си я прибират от наказателния паркинг.* Това е Лобизъм на Частни Фирми .Или по точно - Държавна Помощ за Физически Лица свързани със Платеното Паркиране .КОЙ?
67
24
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ей ми6ки ако ще карате с 120 въобще не се качвайте на магистралите !!! Трябва да има минимална скорост на магистрала!!!
66
12
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
това с наркотиците е най голямата глупост.като се има в предвид колко бързо се разгражда алкохола,не може някой, който преди 2 дни е карал мъртво пиян да му се размине, а на друг който е пушил джойнт преди месец, да му вземат книжката за това.имайте в предвид, че именно заради алкохола стават най-опасните произшествия.това е поредния български абсурд.
65
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А дано,Ама на дали!
64
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ако има кой да те хване, щото закони има, ама контрол няма.
63
1
 
11
 
! Отговори
Цеко преди 6 години
Дотук добре, ама като мине скъп автомобил оттам и полицая се завърти на другата страна? Тогава какво правим?
62
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До сфСъщо се побиват под моста под Цариградско до Боила.Там също се надяват, че няма, кой да ги снима докато къртят рушвети. А иначе не ми е известно на това кръстовище да стават ПТП-та. Там където стават, КАТ няма ! КАТ е там, където лесно се къртят рушвети !
61
1
 
1
 
! Отговори
шматка преди 6 години
До 61За тях Господ се грижи.
60
3
 
1
 
! Отговори
Men преди 6 години
До спокоМалко ти е било!
59
0
 
6
 
! Отговори
споко преди 6 години
карах в аварийната лента в Германия в задръстване, глобата ми беше 100 евро.
58
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
не е вярно
57
12
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
има места по магистралите където аварийната лента е единственото място откъдето можеш да минеш за да не си потрошиш колата в дупки
56
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Добре, както съм си сложил камера на колата и заснема някой такъв да ме изпреварва отдясно, ще може ли записа ми да е доказателство? Защото в Германия това си е практика и хората не чакат полицайте да ги заснемат, ами хващат нещата в свои ръце.
55
0
 
15
 
! Отговори
сф преди 6 години
Често минавам по стария път за Младост. До пункта за вторични суровини има завой. Няма ограничителни знаци.Няма пешеходци.Трябва да си пилот-виртуоз с картинг за да го вземеш с 40 кв/ч. Там обаче редовно има патрулка на КАТ, даже и две. Защо ли ?!? Защото е скатано, няма камери и могат да взимат рушвети от някй който е забравил да си включи фаровете, или да си сложи колана.В същото време на кръстовището в Дружба с най-много ПТП в бг. идват само при произшествие .КАТ да се закрие !!!