Караш ли в аварийната? 1000 лв. глоба и 3 месеца без книжка!

"Паяк" ще вдига заскобените автомобили след 19 часа
27 юли 2017 14:30,
105
Караш ли в аварийната? 1000 лв. глоба и 3 месеца без книжка!
Снимка: архив, Bulphoto

1000 лева глоба и 3 месеца без книжка за шофиране в аварийната лента по магистралата. Това прие на първо четене Транспортната комисия в Народното събрание.

По предложение на БСП депутатите от Транспортната комисия приеха наказанието за движение в аварийната лента да се приравни с наказанието за шофиране в насрещното платно.

Още по темата
По сегашния закон няма изрично упомената подобна глоба, коментира началникът на КАТ Бойко Рановски.

"Подкрепяме така предложените текстове, защото в момента нямаме изрична санкция за нарушител, който се движи в лентата за принудително спиране или спира без да има основание. В момента има един общ текст за неправилно движение по пътното платно, за което глобата е 20 лева или ако е с опасност е от 20 до 100 лева", обясни той пред "Дарик".

Според Рановски шофирането в лентата за принудително спиране е нарушение, равносилно на карането в насрещното платно, тъй като заради движение в аварийната лента са се случвали много тежки произшествия.

С други промени Транспортната комисия прие неправилно паркиралите автомобили, на които са поставени скоби, да бъдат принудително вдигани с "паяк" след 19:00 ч, когато изтича времето за зона. Комисията обаче не прие предложението в случай, че гражданите нямат 30 лева, за да платят за махането на скобата, да имат възможност да получат фиш от КАТ и да си приберат веднага колата, вместо впоследствие да си я прибират от наказателния паркинг.

Освен всичко друго комисията постави образователен ценз при шофьорските книжки. Така книжката вече няма да може да си извади никой, който няма завършен поне 10 клас или първи гимназиален курс. Друга промяна пък предвижда пробите за наркотици да не се обвързват с времето на приема им.

Така дори и шофьорът да е приемал наркотици преди 40 дни, отново ще подлежи на глоба, ако се намерят следи от тях в кръвта му. Също така, ако водачът вече ще може да избере да му бъде направена проба от слюнка с т. нар. доказателствен анализатор, ако не желае да му се взима кръвна проба. Очаква се промените да влязат в пленарна зала през септември.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


105
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Наказанията са си окей, ама като катаджията види някой ром зад волана на автомобил, веднага започва да гледа разсеяно в другата посока.Ако ще смъртно наказание да има за каране в аварийната лента, кел файда, като минаваш с двайсетачка.
33
9
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Какъв е смисълът на тази аварийна лента тогава???Изхарчени на вятър пари за асфалт....Ако ще е за събиране на повредени МПС-та, да направят аварийни отбивки, а не цяла лента с дължината на магистралата.
32
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Те постоянно вдигат глобите, ама трябва да има някой, дето да следи за нарушения. Иначе всичко ще си бъде пак същото. И 10 000 лв да е глобата, като няма КАТ на пътя мутрите (и другите нискоинтелигентни) пак ще си карат и изпреварват в аварийната лента. Кат трябва да работи, иначе нищо няма да се промени
31
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ей само завиждате като карате като ми6ки много ясно че ще ви изпреварваме от дясната лента
30
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Така ли не разбраха, че проблема е в спазването на закона, а не в самия закон. Пак ще има хора, които ще си правят каквото искат. Ако глобата е 20 лева, но я взимат от всеки нарушил закона ще има по-голям ефект. Просто полицията в България не върши никаква работа. Те дебнат само в засада, а не да помагат на движението.
29
5
 
9
 
! Отговори
Корумпиран депутат преди 6 години
А аз бях в Бангладеш и не видях някой да кара в аварийната лента там всички спазват правилата само Българите не!
28
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Аварийната лента беше само от чакъл и никой няма да кара там но Тиквата я асфалтира.
27
10
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Представете си, карате по магистралата, поврежда Ви се колата и влиза в авариен режим. Движи се, но повече от 50-60 км не може да вдигне.Ако си останете в платната за движение, с тази скорост сте предпоставка за ПТП.Ако продължите движение в аварийната Ви чака 1000 лв. и 3 месеца без книжка.Ако се случи през нощта какво правите???? Спирате в аварийната мръзнете и чакате репатрак, защотот тегленето по магистрала е забранено?Ами ако са Ви се изтощи акумулатора от многото часове на аварийки???
26
1
 
22
 
! Отговори
Истината преди 6 години
Поредната глупост по идея на КАТ, както винаги. Учудвам се на някои от предишните коментиращи. Толкова ли не ви е ясно,ч е в България има огромна разлика между това, което пише в закона и прилагането на написаното в закона. Вие с някаква дива злоба искате възможно най-строги наказания за някакви нарушения, без да схващате изобщо, че и сега наказанията са прекалено голями, но КАТ не прилага закона. Злобата ви трябва да е насочена към КАТ, но КАТ умело ви манипулира злобно да искате все по-строги
25
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ако има воля кой да прилага санкциите.Толкова много очевадни нарушения има у, за неправилно каране на МПС и паркиране.Колко години ни трябват още да се приемат закони, пред очевадни нарушения. Сори.Ако има воля, не се чакат закони и глупости и одобрения и гласувания, а се прави веднага.
24
10
 
9
 
! Отговори
До ГЕРМАНИЯ преди 6 години
В Германия пич, аутобана е от 5 ленти, а и не стават такива задръствания като от снимката!!!!! Редно е при такива слуаи да се ползва и третото платно...аман от ***
23
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Виждате нагледно как БСП е в симбиоза с ченгетата мутри от ГЕРБ,а свинара Гергов продаде ли изборите кажете госпожо Нинова!?
22
9
 
10
 
! Отговори
Че Гевара преди 6 години
Подкрепям напълно , даже апелирам да се снимат тарикатите с телефона и да се пращат в Кат !
21
10
 
5
 
! Отговори
бай Ганьо преди 6 години
Аз като ходя в Германия и има задръстване карам само в аварийната, и се чудя тия *** що седят в другите ленти та чакат, па и ми свиркат и се сърдят - не знам кви са тия хора... иначе знам че са много гадни и глобяват за всичко в града, та внимавам общо взето, ама като вляза в Српско вече няма проблеми! А тая нова измислица е много погрешна, да знаете!
20
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Мислех си да създам група в "лице книга" " Снимай ром в учебна кола", но се отказах, защото нямаше да има никакви публикации ....
19
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Аз имам само един въпрос - кои са тия наркотици, дето ще те държат 40 дена след прием и ще ти оказват влияние на шофирането? Ама, ако може и кординати на разпространителя? ... За един приятел питам.
18
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Супер! А дано!
17
14
 
8
 
! Отговори
това е пълна глупост преди 6 години
БСП са антибългарска партия само изтрещелници! 1000 лева глоба? че то няма такава глоба друга в Закона за дв. пътищата? и сега какво, пилицията ще кара на сирена след някой който се пусна в тази лента и ще го спира принудително за да го глоби 1000 щото никой няма да спре в тая хипотеза! а това ли е най-тежкото престъпление по този закон? А куките с 700 лв. заплатка и старите униформи, позакърпени ще съставят хиляди актове за милиони? нали?
16
1
 
13
 
! Отговори
5 500 000 остатък преди 6 години
Не може неграмотници да правят законите в най-бедната и корумпирана държава в Европа,последиците са 3 500 000 напуснали Българи!
15
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 5А, ти лично ще се цаниш ли за палач ?Истинския живот и истинската смърт са различни от тези на монитора.Онова хлапе от Триград си загина заради дрънканици на екзекутори като теб.